Logo
ΣΤΑΧΤΕΣ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΑΜΠΩΝ
22 Ιούλ 2022

ΣΤΑΧΤΕΣ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΑΜΠΩΝ

Η πραγματικότητα δεν έκρυψε ποτέ το σκληρό της πρόσωπο. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, ξεπερνά και τη φαντασία. Μα πόση φαντασία χρειάζεται για να δείξει κανείς στοιχειώδες έστω ενδιαφέρον για μια φυσική καταστροφή; Ποσώς δε για την πρόληψή της; Χρειάζεται μόνο ευαισθησία και ανθρωπιά. Mπορούμε ΟΛΟΙ να κατανοήσουμε το δράμα των αμπελουργών και των οινοποιών που […]

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
8 Ιούν 2022

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Χρειάζονται άραγε προσευχές για να ελπίζουμε στο μέλλον των κρασιών της Σαντορίνης; Σε τι βαθμό μπορεί να απειλείται η οινοποιητική δραστηριότητα στην οινική μας πρωτεύουσα; Αν κρίνεται αναγκαία η διατήρηση των ιστορικών αμπελώνων, είναι αδιανόητη η ανάπτυξή τους; Για πόσο ακόμα θα πιέζεται η λειτουργικότητα της ατμομηχανής παραγωγής μεγαλειωδών οίνων; Μπορεί η σπουδαία ποικιλία του […]

ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΙΜΑΙΡΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
20 Απρ 2022

ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΙΜΑΙΡΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Μπορούμε να κρυφτούμε στο κρασί, ή και όχι. Μπορούμε να διαφύγουμε, πρόσκαιρα έστω, από τη σκληρότητα της αλήθειας, να γίνουμε πρίγκιπες της στιγμής; Για λίγο μπορεί, όχι όμως για πολύ. Αφενός γιατί και το κρασί είναι μέρος της αλήθειας, αφετέρου γιατί ο φυγάς δεν κατακτά έτσι την ελευθερία. Το ίδιο το κρασί θέτει τα όρια. […]

ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΤΙ;
23 Φεβ 2022

ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΤΙ;

Μοιάζει μακρινή η εποχή που το βαρέλι διαμόρφωνε σε μεγάλο βαθμό το οινικό αποτέλεσμα. Πλέον, ο περιορισμός του και η αλλαγή προτύπων, αποτελούν κοινή διαπίστωση. Μέχρι χτες όμως, υπήρξε έντονος ο προβληματισμός σχετικά με την επιρροή του ξύλου στο τελικό αποτέλεσμα, υπερβολικά ίσως. Εδώ που τα λέμε, ο αποχωρισμός του κρασιού από την αγκαλιά του […]

2017, ΕΤΟΣ ΟΙΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ!
2 Φεβ 2022

2017, ΕΤΟΣ ΟΙΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ!

Είθισται να αναφερόμαστε σε καλές χρονιές στο κρασί, εξαντλώντας τα όρια μιας γενίκευσης. Είναι λογικό να συμπεριλαμβάνουμε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια σε μια παραδοχή; Μάλλον όχι. Επικρατούν οι ίδιες συνθήκες σε όλη την χώρα μέσα σε ένα έτος; Σίγουρα όχι. Από στατιστικής πλευράς, πιθανότατα θα «μηδενιζόταν η κόλλα μας». Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, ή […]

ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ MENU ΤΟΥ WINETASTER
18 Δεκ 2021

ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ MENU ΤΟΥ WINETASTER

Το απόλυτο wine pairing για το ονειρικό γιορτινό τραπέζι!   ART DE LA TABLE. ΓΙΟΡΤΕΣ. ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΕΣΤΕΣ. Ένα μεγάλο τραπέζι όπου όλοι οι καλοί χωρούν. Όλοι εσείς, οι αναγνώστες του winetaster, που δεν πάψατε να δοκιμάζετε, να εξερευνάτε, να ανακαλύπτετε, όλοι καλεσμένοι! Ένα τραπέζι χωρίς γωνίες, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις. Τραπέζι αισιόδοξων οπαδών της επικούρειας […]

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ INSTAGRAM
24 Νοέ 2021

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ INSTAGRAM

Σε λάθος εποχή έζησε ο Καμύ, ο Αλμπέρ Καμύ που εντρύφησε στην έννοια του παραλόγου. Γιατί τότε που το ερμήνευε φιλοσοφικά, το προσέγγιζε σαν διανοητική πραγματεία. Στις μέρες μας θα το ζούσε. Ατόφιο, ωμό. Το παράλογο που βασιλεύει. Το λίγο που φαίνεται πολύ και το πολύ, λίγο. Είναι ο κανόνας και η εξαίρεση. Ο άνθρωπος […]

ΟΤΑΝ ΛΥΓΙΣΕ ΤΟ CORTON
10 Νοέ 2021

ΟΤΑΝ ΛΥΓΙΣΕ ΤΟ CORTON

Λίγες σκέψεις για τα μεγάλα κρασιά τα νεκρά, που χάθηκαν πριν γνωρίσουμε το μεγαλείο τους.   Η μεγάλη χαρά και η μεγάλη λύπη. Το γαϊτανάκι. Μια προγραμματισμένη συνάντηση αναβληθείσα. Χρόνος άχρονος. Μόνο με κενό μοιάζει εκείνη η ώρα που ένα σπουδαίο κρασί λυγίζει, που ο χρόνος το κατακερματίζει, το σπάει σε χίλια κομμάτια, μαζί και […]

ΠΟΜΠΩΔΗ ΚΡΑΣΙΑ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;
22 Σεπ 2021

ΠΟΜΠΩΔΗ ΚΡΑΣΙΑ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;

Δοκιμές κρασιών που τάζουν «πλούτο», αλλά αντί αυτού, αποδεικνύεται άνθρακας ο θησαυρός.   Όσο κι αν η κριτική αντιμετωπίζεται κάποιες φορές με καχυποψία ή σκεπτικισμό, καθώς φύσει και θέσει είναι λογικό να ασκεί πιέσεις, δεν παύει να έχει ως πρωταρχικό της μέλημα τη βελτίωση των κακώς κειμένων του αντικειμένου της. Η παρούσα γραφή αναφέρεται στα […]

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ S.M.X. ’17: ΟΙΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ
15 Σεπ 2021

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ S.M.X. ’17: ΟΙΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

«Τα πάντα ρει». Ακόμα και ό,τι νομίζουμε γνωστό, αν το δούμε μετά από καιρό, με άλλα μάτια, φαίνεται διαφορετικό. Μιας και η εξέλιξη θεωρητικά είναι μια ατέρμονη διαδικασία, ο εφησυχασμός δεν υπήρξε ποτέ επιλογή. Όσο και αν η δουλειά των καταξιωμένων μας παραγωγών κρασιού αναγνωρίστηκε, οι προκλήσεις για τη διατήρηση των επιδόσεων δεν σταματούν. Εκείνα […]

3----7----Array
(
    [0] => 3
    [1] => 2
    [2] => 1
    [3] => 5
    [4] => 4
)