Logo
ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ
26 Ιούλ 2023

ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Όσο θα ακουμπά το βλέμμα θάλασσα, θα είμαστε σε καλό δρόμο. Πάνω σε τούτη τη γαλάζια νησίδα που ζήσαμε, η πορεία μας αρμυρισμένη. Δίπλα στο νερό χτίσαμε τις μεγάλες μέρες μας. Ανάμεσα σε ουρανό και θάλασσα η πλεύση μας, εκεί όπου σμίγουν οι εποχές μας. Στη Μονεμβασιά του κρασιού συναντούμε το καλοκαίρι. Εδώ όπου σμίγουν τα στοιχεία του νερού, του αέρα, της γης, όπου νιώθει κανείς ελεύθερος. Τόπος ζωγραφικός, ποιητικός, υπερκινητικός, σαν υπενθύμιση πως ο κόσμος υπάρχει γιατί αλλάζει συνεχώς. Εδώ, γευόμαστε ιστορικό μονεμβάσιο οίνο, παραδινόμαστε στις οινικές αφηγήσεις σπάνιων γηγενών ποικιλιών, μαγευόμαστε από τις θεαματικές εξελίξεις της ελληνικής οινοποιίας.

 

 

 Η θάλασσα από τα τείχη της καστροπολιτείας (Κάτω πόλη) / Φωτογραφία: winetaster.gr
 

 

 

Τόπος, Χρόνος, Οίνος

 

Παλαιό και νέο, παράδοση και πρωτοπορία. Στο κρασί, η διάκριση αυτή είναι αχνή, καθώς η μακρά πορεία του οίνου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η ανάδειξη ωστόσο της οινικής παράδοσης που επλήγη στις επάλξεις του χρόνου, αποτελεί ξεχωριστή πρωτοβουλία που επιχειρεί να επαναφέρει τον διάλογο στο μέτρο του παρόντος. Η σύνδεση των εποχών μέσω της αναβίωσης της οινικής ταυτότητας του παρελθόντος και η μεταφορά στο ανταγωνιστικό παρόν, ενισχύουν την προβολή του εθνικού μας πλούτου. Η διάσωση της οινικής μνήμης μέσα από σύγχρονη ματιά, υλοποιημένη με την αισθητική και την τεχνογνωσία της προόδου, εκτός από πολιτισμικό χρέος, αποτελεί ουσιαστική εξέλιξη και εχέγγυο για μελλοντική ανάπτυξη. Το κρασί, ως διαχρονικό αντικείμενο, φορέας όλων των περιόδων που το διαμόρφωσαν, δεν νοείται ως αποκομμένη οντότητα. Η επόμενη μέρα, συνδέεται άρρηκτα με την προηγούμενη, γεγονός που γίνεται αντιληπτό και στην περίπτωση του μονεμβασίτη οίνου. 

 

 

Ανάμεικτοι χρόνοι (Καστροπολιτεία) / Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Το 2010, αποτέλεσε ιστορική χρονιά με την έγκριση της ΠΟΠ Μονεμβασία-malvasia μετά από πολυετείς εντατικές προετοιμασίες υπό την καθοδήγηση της κας Σταυρούλας Κουράκου. Η σεβαστή κυρία του ελληνικού κρασιού, σε συνεργασία με τον οραματιστή οινοποιό Γιώργο Τσιμπίδη, ιδρυτή της οινοποιητικής Μονεμβασιάς, ανέσυραν από το βυθό της λήθης έναν οινικό θησαυρό. Η νεότερη ζώνη ΠΟΠ της χώρας μας, εγκολπώνεται επι της ουσίας μια παραδοσιακή τεχνική παραγωγής λιαστού οίνου με βάση την ποικιλία μονεμβασία, η απαρχή του οποίου εντοπίζεται στον 13ο αιώνα! Ο εν λόγω πολύφημος γλυκύς οίνος του Μεσαίωνα, μα συνάμα και αναγεννησιακός θρύλος, κατέκτησε για περίπου πέντε αιώνες όλους τους ευγενείς ουρανίσκους του τότε γνωστού κόσμου. Έκτοτε σίγησε, μέχρι τη στιγμή που η αναβίωση του έσπειρε με ελπίδες τα χρόνια μας, επαναφέροντας επίσημα αυτό το θεσπέσιο στυλ στην επικαιρότητα.

 

 

Πίνουμε Μονεμβασιά!

 

Το ταξίδι στο κρασί, μοιάζει με το ταξίδι στην Ελλάδα, ποτέ κανείς δεν φθάνει σε προορισμό! Ταξιδεύουμε μέχρι να γίνουμε το ίδιο το ταξίδι. Η Μονεμβασιά του οίνου, με ανοιχτό μέτωπο στη θάλασσα, μοιάζει με κατάστρωμα εν πλω. Ο άνεμος της παράδοσης παρακινεί το παρόν, ενώ όλα εντάσσονται αρμονικά σε μια εμπνευσμένη ακολουθία, με έναν σταθερό ρυθμό που εναλλάσσει πρόσωπα, εμπειρίες, αναφορές. Ξεχωριστή θέση σε αυτό το ενωτικό γαϊτανάκι, έχει και το κρασί.

Τα τείχη της καστροπολιτείας, μας υπενθυμίζουν την αξία να τα υπερβούμε. Τα χρόνια έδειξαν πως είμαστε πιο ασφαλείς εκτός αυτών. Έτσι ακριβώς και το ελληνικό κρασί, από τότε που άνοιξε τα φτερά του εκτός συνόρων, απόκτησε πολύτιμη αυτοπεποίθηση. Οι δικές μας αυτόχθονες ποικιλίες, πρέσβειρες πολιτισμού και αξίας, ταξίδεψαν στις αποσκευές αγαπητών οινοποιών, γέμισαν με γεύσεις Ελλάδας τα ποτήρια του κόσμου. Το ελληνικό κρασί έγινε υπολογίσιμη δύναμη. Τα τείχη έπεσαν!

Από μια ακρούλα της περιτειχισμένης Μονεμβασιάς, ο νους ταξιδεύει ανεμπόδιστος μαζί με τις χαρές της νόστιμης πατρίδας μας. Κοντά στα χώματα που τρέφουν τα αμπελάκια, μπορεί κανείς να ακούσει καθαρά τις ομιλίες των κρασιών που τις παρασέρνει ο αέρας της ιστορίας. Τα ασπρούδια και τα μαυρούδια. Ακούγεται η συνομιλία της κομψής ντόπιας κυδωνίτσας με την παραδοσιακή Μονεμβασιά! Τι ωραία θα ήταν αν είχαμε σε όλες τις ζώνες ΠΟΠ από μια ποικιλία στο όνομα κάθε περιοχής! Ακούγεται όμως και ο μόχθος, το σφυροκόπημα από την πάλη των ανθρώπων μας, οι ακροβασίες της αγωνίας τους επί των τειχών. Ο κρότος της πτώσης, ο θρίαμβος της νίκης. Όλα εδώ.

 

 

Φωτογραφία: winetaster.gr
 
 
 

 

 

 
 
 
 
-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,