Logo
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ PAIRING
14 Δεκ 2022

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ PAIRING

Post by Δημήτρης Βίγλης

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ της ανοιχτής κουζίνας, της παρέας, της οικογένειας, της αχνιστής κατσαρόλας. Χριστούγεννα της πόλης, της επαρχίας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς. Χριστούγεννα χωρίς διακρίσεις, χωρίς προκαταλήψεις. Χριστούγεννα για όλους. Χριστούγεννα με συγκινήσεις, με μοίρασμα, με θερμές αναμνήσεις. Χριστούγεννα της παράδοσης. Χριστούγεννα του φιλότιμου. Τα πιο νόστιμα Χριστούγεννα μαγειρεύονται!

Στα Χριστούγεννα αρμόζει κουζίνα ήθους, χωρίς υπερβολή, αληθινή μαγειρική και απροσποίητη. Μαγειρέματα μαλακά σαν κανακέματα, με ξύλινη κουτάλα και σκεύη της γιαγιάς. Συνταγές προσιτές, καμωμένες με υλικά γνώριμα και χορταστικά, αφιερωμένες σε αγαπημένα πρόσωπα που σμίγουν για να έχουν να θυμούνται. Μικροί και μεγάλοι στρώνουν τραπέζι, ξενιτεμένοι με τον νόστο στα χείλη ξεδιψούν με αισθήματα παρηγοριάς. Συμφιλιωμένοι, μονιασμένοι, καθισμένοι στο τραπέζι το ελληνικό, στο τραπέζι που όσο κι αν δοκιμάζεται, πάντα βρίσκεται περίσσευμα. 

 

 

Μικροί, μεγάλοι, στη γιορτή / φωτογραφία: winetaster.gr
 

 

 

Μαγειρική για κρασί

 

Μαγειρεύουμε με αγάπη, συνοδεύουμε με μεράκι κρασί γιορτινό. Τις μέρες αυτές, αξίζει να θυμηθούμε και τις φυλαγμένες μας επιλογές στο κελάρι, εκείνες που αφέθηκαν στην αγκαλιά του χρόνου, προορισμένες να γεμίσουν τα ποτήρια και τις καρδιές μας με θαλπωρή. Τα ερυθρά, αλλά και τα λευκά μας κρασιά, μελωμένα και στρογγυλεμένα, έρχονται να συνοδεύσουν ιδανικά τα πιάτα μας τα λαχταριστά.

Η τραπεζαρία μας στολίζεται με σιγομαγειρεμένο χοιρινό με μουστάρδα, μέλι και κύμινο, συνδυασμένο άψογα με τους ιδιοσυγκρασιακούς άθικτους οίνους του συνεταιρισμού Σάμου, όπως ο πλούσιος προφήτης, αλλά και με ώριμο αηδάνι με σύντομο πέρασμα από βαρέλι. Οι πύλες για τον επίγειο γαστρονομικό παράδεισο ανοίγουν διάπλατα με κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι, αποξηραμένα βερίκοκα και αμύγδαλα, δίπλα σε ένα ώριμο βιδιανό που θα γλυκάνει τον ουρανίσκο μας σαν μητρικό χάδι. Η επιλογή αυτή μπορεί φυσικά να ταιριάξει εξαιρετικά και με γαλοπούλα αντίστοιχα. Για τους μερακλήδες, ένα πολίτικο ατζέμ πιλάφι με τρυφερό αρνάκι, σαν το κρητικό γαμοπίλαφο, με ρύζι βρασμένο σε αρνίσιο ζωμό μαζί με σταφίδες και ξηρούς καρπούς, θα αναδειχθεί σε γαστρονομική αποκάλυψη μαζί με φίνα ασπρούδα Σερρών τριών ή τεσσάρων ετών!

Στις καράφες μας, όπου αναπαύονται τα πολύτιμα ερυθρά μας κρασιά, αναμένοντας την κατάλληλη συντροφιά, περιποιούμαστε την όρεξή μας με ζεστό τραχανά κοκκινιστό με μανιτάρια portobello και θυμάρι. Πιάτο γευστικών συγκινήσεων, απλό και ηθικό, αποτελεί τον απόλυτο συνδυασμό με τα σπαρταριστά ξινόμαυρα που αγαπήσαμε. Ξεχωριστή θέση σε κάθε γιορτινό τραπέζι, το μοσχαράκι με κρασάτη σάλτσα, αρωματισμένη με γλυκάνισο, δάφνη και πουρέ γλυκοπατάτας, πλούσιο, πικάντικο, αρωματικό, με γλυκύτητα αξιέπαινη και φροντίδα περίσσια φιλοτεχνημένο. Γεμάτα αγιωργίτικα με χρόνια στην πλάτη τους αφιερώνονται σε αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό, όπως και πλούσιες μαυροδάφνες με καμπύλες, αλλά και εύρωστα μαυρούδια σε χαρμάνι ή μη, εξασφαλίζουν πως θα διαρκέσει και η φετινή γιορτή! Η ώρα η καλή που θα ανταμώσουμε και πάλι!

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: ,