Logo
TOP PAIRING: ΨΑΡΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΡΕΤΣΙΝΑ
23 Οκτ 2024

TOP PAIRING: ΨΑΡΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΡΕΤΣΙΝΑ

Post by Δημήτρης Βίγλης

ΕΛΛΑΔΑ με ΕΛΛΑΔΑ. Θάλασσα και ρετσίνι, γεύσεις χαραγμένες στο μνημονικό όπως ο χρόνος στην περασμένη ετικέτα του Κεχρή. Ποιός δραπετεύει από αυτό που πραγματικά είναι; Η ελληνική γεύση, το μεγαλείο της απλότητας, μας συνοδεύουν πάντα. Τα λαμπερά μας ψάρια και το κρασί το σπουδαίο, η βαθιά νοστιμιά του τόπου. Μια λιτότητα συγκινητική, γνήσια αναφορά στην οικονομία της μεσογειακής μαγειρικής. Ταπεινά, μικρά ψάρια κρυμμένα σε μια μακαρονάδα ευρηματική, που μπροστά της θα ωχριούσαν και οι αστακοί ακόμα σε νοστιμιά. Δίπλα της, μια ρετσίνα μοναδική, ένα κρασί της καρδιάς και του μυαλού, ένα ασύρτικο που θα λύγιζε κάθε ποτήρι με το βάρος του, σαν υπόκλιση στη μεγάλη τέχνη του δημιουργού. 

 

 

Μεγαλείο απλότητας

 

Απάγκιο των σκληρών καιρών, ένα καλομαγειρεμένο πιάτο αυθεντικό όπως αυτό: φιλέτα ολόφρεσκης σαρδέλας και γαύρου, σε σάλτσα τομάτας με κάπαρη, καυτερή πιπεριά και ξύσμα από λεμόνι. Μέσα της, βρασμένα τα linguine. Σε ένα μόνο σκεύος αρχίζει και τελειώνει μια ευδαιμονία που σμίγει όλα τα καλά. Όσοι θα δυσκολεύονταν να φανταστούν την αγαπημένη μας σαρδέλα να πρωταγωνιστεί σε παροιμιώδους νοστιμιάς μακαρονάδα, η δοκιμή της περίφημης pasta con le sarde -παραδοσιακού πιάτου της Σικελίας- δίνει ένα τρανταχτό παράδειγμα μεγαλειώδους γεύσης! Οι ψαρομακαρονάδες του νότου, τόσο απλές που μπορούν να ετοιμαστούν και από τον ίδιο τον ψαρά πάνω στο καΐκι του, θεμελιώνουν τη μαγειρική της οικειότητας. Αλλάζουν μορφές, πάντα με ευφυείς συνδυασμούς υλικών, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα εμβληματικά πιάτα της τοπικής κουλτούρας. Μαγειρικές ήθους και πάθους.

 

Εκρηκτικός συνδυασμός γεύσης / φωτ.: winetaster.gr

 

 

Πρωτοκλασάτη ρετσίνα 

 

Μαστίχα Χίου, φαρμακευτική καμφορά, φρέσκα φύλλα δυόσμου και δεντρολίβανο, είναι λίγα από τα αρώματα του μακρύ καταλόγου που απελευθερώνει μια σπουδαία ρετσίνα όπως το δάκρυ του πεύκου! Μια ρετσίνα που αξίζει να αντιμετωπίζεται ως fine wine. Ένα αριστοτεχνικά σμιλευμένο κρασί κορυφαίων εντάσεων, τρομακτικής πολυπλοκότητας και άψογης ισορροπίας. Ρετσίνα υψηλής οινολογικής τέχνης, βασισμένη στο ασύρτικο, με τόσο απαλό επεμβατικό άγγιγμα όμως, τέτοια διακριτική χρήση πολλαπλών μεθόδων, που προκαλεί και… δάκρυα χαράς κι ευγνωμοσύνης σε όποιον τη γεύεται. Ένα σπουδαίο λευκό κρασί, με μακρά λεμονάτη και ορυκτή επίγευση που αγκαλιάζει τις βαριές γεύσεις των ψαριών, κόβει τη λιπαρότητα και εναρμονίζεται με το λεμονάτο χαρακτήρα του. 

 

Μαστίχα Χίου, φαρμακευτική καμφορά, φρέσκα φύλλα δυόσμου και δεντρολίβανο, είναι λίγα από τα αρώματα του μακρύ καταλόγου που απελευθερώνει μια σπουδαία ρετσίνα όπως το δάκρυ του πεύκου!

 

Η πρότυπη, θρυλική ρετσίνα του Κεχρή / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Παλαιώνει η ρετσίνα;

 

Οι σύγχρονες ρετσίνες διαφοροποιούνται πλήρως από εκείνα τα οξειδωμένα, ελλατωματικά κρασιά του παρελθόντος. Η παραγωγή σήμερα επικεντρώνεται στην αναβάθμιση αυτού του ιδιαίτερου και απαιτητικού στυλ κρασιού, εκφρασμένο όμως με την αρτιότητα της εξειδίκευσης. Οι καλές εκδοχές ρετσινών, όπως το εξαιρετικό δάκρυ του πεύκου, μπορεί να εξελιχθεί μοναδικά κατά τη διάρκεια του χρόνου σαν κάθε άλλο κρασί διάκρισης. Πιο συγκεκριμμένα, η σπουδαία αυτή έκφραση της οικογένειας Κεχρή, ξεκινά να ωριμάζει μετά τη πενταετία της! 

Με τις γοητευτικές εκδορές να αφορούν μονάχα την ετικέτα, η cuvée του 2020 εμφανίζεται ατσαλάκωτη! Πρόκειται μάλιστα για ένα κορυφαίο κρασί που μόλις έχει ανοίξει τα μάτια του. Δομικά όμως είναι ήδη πανέτοιμο να συναρπάσει, πετυχαίνοντας εκείνη την επιθυμητή σύγκλιση των αξιοπρεπών κρασιών. Ανοιχτό κι εκδηλωτικό, με μακρύ όμως ορίζοντα εξέλιξης μπροστά του, βλέπει την οκταετία και τη δεκαετία ακόμα! Υπέροχα κρεμώδες στο στόμα, συνεργάζεται άψογα με τη γλύκα του ζυμαρικού, με τον απαραίτητο όγκο παρών και την οξύτητα σαν οπισθοφυλακή να εξισορροπεί τον πλούτο. 

 

Ο τόπος, ο τρόπος, ο νότος / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,