Logo
ΝΤΟΥΓΚΟΣ ΜΕΘΥΣΤΑΝΕΣ 2007
27 Νοέ 2018

ΝΤΟΥΓΚΟΣ ΜΕΘΥΣΤΑΝΕΣ 2007

Post by Δημήτρης Βίγλης

Μπορεί οι Μεθυστάνες να βρίσκονται εκτός αγοράς σήμερα, λιγοστές όμως εναπομείναντες φιάλες της σημαντικής ετικέτας αναπαύονται ακόμη στο κελάρι του κτήματος. Το κρασί με τη συλλεκτική αξία πλέον, δεν είναι άλλο από τον προκάτοχο της σημερινής Ραψάνης Ντούγκου προερχόμενης από παλαιά κλήματα. Μέχρι το οινοποιείο να εξασφαλίσει την άδεια για την παραγωγή Ραψάνης προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης εμφιάλωνε τους ιστορικούς μεθυστάνες από ξινόμαυρο, σταυρωτό και κρασάτο.

Ανατρέχουμε στο παρελθόν για να κατανοήσουμε καλύτερα το παρόν ενός κρασιού που και στην τωρινή μορφή του δεσπόζει ανάμεσα στα καλύτερα δείγματα της ζώνης της Ραψάνης. Αν ο χρόνος αποδεικνύεται εν γένει ευεργετικός παράγοντας για την εξέλιξη κάθε καλοφτιαγμένου ερυθρού κρασιού, για το ξινόμαυρο που αποτελεί τον κεντρικό ήρωα του χαρμανιού, αποτελεί το επιπλέον στοιχείο που θα το μεταμορφώσει και θα το αναδείξει. Δεχόμαστε με ενθουσιασμό την ευτυχή αυτή συγκυρία, με τη δέσμευση του winetaster να ανασύρει κάθε τόσο παλαιωμένα κρασιά από το κελάρι του για να σας ταξιδεύει σε ανεξερεύνητες περιοχές του χάρτη των γεύσεων.

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Στην όψη διαυγές, μέτριας έντασης ρουμπινί χρώματος με γκρενά ανταύγειες. Εκφραστική μύτη με ένταση στην οποία διακρίνονται αρώματα αποξηραμένων φρούτων (όπως σύκου και δαμάσκηνου), μαρμελάδας βύσσινου και μαγειρεμένης φράουλας. Συνέχεια με καθαρή βιολέτα σε βαλσαμικό φόντο, με εναλλαγές ζωικών και βοτανικών στοιχείων, παρουσία γλυκών μπαχαρικών και πατέ μαύρης ελιάς. Εξελιγμένη μύτη, πολύπλοκη και με αρωματική συμπύκνωση. Στο στόμα ξηρό, με μετριασμένο όγκο, αισθητή οξύτητα ενσωματωμένη στο σύνολο και υπέροχες λεπτόκοκκες τανίνες όμορφα σμιλευμένες από το χρόνο. Διακρίνονται κι εδώ γεύσεις αποξηραμένης φράουλας και γλυκού βύσσινου, φίνου καπνού, ξερών βοτάνων, με σοκολατένια αλλά και γήινη επίγευση μακράς διάρκειας. Ώριμο, ισορροπημένο και ολοκληρωμένο. Πίνεται τώρα.

 

Χρόνος δοκιμής: 11/2018

Αξιολόγηση: 91/100

 

PAIRING

Φιλετίνια από μοσχάρι ελαφρώς ψημένα με σάλτσα από κρασί και βούτυρο από αρωματικά βότανα.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,