Logo
ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΥ: Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΡΥΑΔΩΝ
29 Μαρ 2023

ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΥ: Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΡΥΑΔΩΝ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Στην παραζάλη του χορού, οι Δρυάδες εξομολογούνται, οι διονυσιακές ιαχές κερνούν χαρές και τα όνειρα αρχινούνε!

 

Μέσα σε ένα ποτήρι κρασιού, πολλά συμβαίνουν. Ορατά κι αόρατα. Βιωμένα θαύματα, αλλά και ανεκπλήρωτες προσδοκίες, συμβάντα αξιομνημόνευτα, αλλά και απογοητεύσεις οδυνηρές. Όλα αυτά, κάνουν τις αισθήσεις μας να μουδιάζουν και τις λέξεις να δυσκολεύονται να βρουν τη σειρά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αέρινες οπτασίες αναδύονται από το κρυστάλλινο κέλυφος του ποτηριού μας! Αέρινες οινικές παρουσίες που λικνίζονται μπροστά στο μετέωρο βλέμμα περιπαίζοντας τις οφθαλμαπάτες μας! Η δισυπόστατη φύση του κρασιού διχάζει με τα πολλά του πρόσωπα. Αυτή όμως είναι η ομορφιά του, πως τελικά μπορεί να προσφέρει σε όλους ένα του πρόσωπο! Ο χορός με τις νύμφες των δασών, τις αθάνατες δρυάδες, προϋποθέτει κέφι αλλά και θάρρος! 

Στον λόφο του προφήτη Ηλία στη Ζίτσα, στο προσκυνητάρι των οινοποιών, εκεί ανταμώνουμε τις πλανεύτρες δρυάδες του κτήματος Γκλίναβου. Οι μυθικές νύμφες των βελανιδιών, οι αόρατες αυτές υπάρξεις που αεροβατούν με τις προσευχές των οινοπαραγωγών, με το άγγιγμά τους μεταμορφώνουν το κρασί. Στα όρη της δημιουργίας, οι κόποι ζυμώνονται με γαλάζια οράματα, εμπνευσμένα από τα άσματα των κρυμμένων νυμφών. Ερατώ, ίσως Ευρυδίκη ή και ωραία Τιθορέα, ονοματίστε το κρασί σας κατά την όρεξή σας!

Οι υπέροχες δρυάδες, άπιαστες και ευάλωτες συνάμα, κρύβονται μέσα σε ένα χαρμάνι στοχαστικό. Βλάχικο και μπεκάρι, cabernet sauvignon και merlot προκαλούν απολαυστικό ειρμό, μα και απεριόριστο θαυμασμό για μια σύνθεση σπάνια, στην οποία ο μύθος της παράδοσης συνδιαλέγεται με το οινολογικό παρόν. Το κυνήγι των μαγισσών στα υπόγεια κελάρια του κτήματος δεν σταματά ποτέ, όσο βράζουν τα αίματα στα βαρέλια. Κρασί σαν κι αυτό αν δεν γνωρίσεις, τις νεράιδες του κρασιού πώς θα τις συναντήσεις;

 

 

Οι δρυάδες στα δάση των αναζητήσεων / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Οι δρυάδες ’14 αφηγούνται

 

Μέτριο+ ρουμπινί χρώμα με γκρενά δακτυλίδι. Μύτη ράτσας με γήινο προοπτικό βάθος, με φίνες νότες ευκαλύπτου, μπλε λουλουδιών και λιβανιού. Μπαχάρι, γαρίφαλο και μοσχοκάρφι, μαζί με εκλεκτό δέρμα και αιμάτινες αποχρώσεις. Πλήθος τέλεια ωριμασμένων μαύρων και κόκκινων φρούτων, όπως σύκα, φράουλες, μούρα του δάσους και πολύχρωμα φραγκοστάφυλα, ντυμένα με σοκολάτα σε βαλσαμικό φόντο. Στόμα μετρίου όγκου και ανάλογης διακριτικής αλκοόλης, τονισμένης οξύτητας και υπέροχων αέρινων τανινών που γλιστρούν στον ουρανίσκο με ένα απαλό φύσημα. Έντονες οι γεύσεις κι εδώ, με περισσότερο ώριμο κόκκινο φρούτο όπως μαγειρεμένες φράουλες, δαμάσκηνο, χυμό από ρόδι και φραγκοστάφυλο. Δρυς, πετιμέζι και πλούσια σοκολάτα, μαζί με αποξηραμένα μεσογειακά βότανα όπως θυμάρι. Μακρά βαλσαμική επίγευση νωπού κρέατος και δεντρολίβανου, αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ένα αριστοτεχνικό χαρμάνι στην ακμή του, εξαιρετικά ισορροπημένο. Οι ποικιλίες συνυπάρχουν θαυμάσια, αλληλοσυμπληρώνονται, χωρίς κενά και ελλείψεις. Ένα ολοκληρωμένο κρασί, που δίνει εμφανώς βαρύτητα στην φιλοσοφία της ανάμιξης και προτείνει ένα σύνολο ικανό να κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς. Επιπλέον εντύπωση προκαλεί η ωριμότητα του φρούτου, παρά την ποικιλομορφία του λόγω ποικιλιών, αληθινή πρόκληση να διαχειριστεί με τέτοια επιτυχία. Ο χρόνος και το βαρέλι επιδρούν καθοριστικά στην διαμόρφωση του χωρίς υπερβολές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην διαμόρφωση της πληρέστατης εικόνας του. Πολυεπίπεδο κρασί αλλά με σαφήνεια, έντονο οργανοληπτικά αλλά ταυτοχρόνως κομψό και δοτικό. Συνοχή και υπέροχη συμπύκνωση, συστήνουν ένα χαρμάνι που θα θέλαμε να απολαμβάνουμε συχνά. Στη δεκαετία αναμένεται να αγγίξει τον ουρανό του! (93/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , ,