Logo
ΤΙ ΕΣΤΙ ΚΡΑΣΙ;
27 Νοέ 2018

ΤΙ ΕΣΤΙ ΚΡΑΣΙ;

Post by Δημήτρης Βίγλης

Είναι αλήθεια πως πάντα θα είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για το κρασί, ποσώς δε να επιχειρήσει να ορίσει τι είναι κρασί. Φαίνεται πως εύκολα μπορεί να αποτύχει όποια τέτοια προσπάθεια πριν καν αρχίσει. Ένας από τους λόγους ίσως να αφορά τον τρόπο που γίνεται ευρέως αντιληπτό ως αντικείμενο, ως κάτι αφηρημένο επί παραδείγματι. Αυτός ο ίδιος όμως λόγος αποτελεί και την καλύτερη αφορμή για μια απόπειρα. Κάθε φορά που αναφέρεται κανείς σε κάθε μορφής τέχνη, όπως είναι το κρασί, απαιτείται να αναλάβει ένα είδος ρίσκου και να γνωρίζει βέβαια πως αξίζει το όποιο κόστος για να δοκιμάσει τα όρια των λέξεων. Τι είναι λοιπόν κρασί;

 

Κρασί είναι το κίνητρο να ζει κανείς εμπειρίες που ο ορθολογισμός στερεί. Το κρασί γίνεται το μέσο που οδηγεί σε βιώματα και μνήμες, γίνεται ποιοτικός χρόνος και μοίρασμα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός αισθήματος ζωής ικανού να προσδώσει νόημα πέρα από τη στενή λογική.

Κρασί είναι η τέχνη του ανθρώπου που εκφράζεται αξιοποιώντας τη δυναμική της ίδιας της φύσης. Είναι η πραγματοποίηση του οράματος του δημιουργού εντός των ορίων που θέτει η ίδια η φύση. Η αποδοχή της πρόκλησης και το αποτέλεσμα της διαρκούς αναμέτρησης με τις όποιες αντιξοότητες, καθώς και η σύνθεση όλων των επιμέρους δυνάμεων που στόχο έχουν την κατάκτηση του ωραίου.

Κρασί είναι το πολιτισμικό αγαθό που αποκαλύπτει τον κρυφό διάλογο ανθρώπου και φύσης, την υπερπροσπάθεια της εξέλιξης, το σιωπηλό στοχασμό του δημιουργού και το πάθος του που συνενώνονται για τη γέννηση μιας αυτόνομης οντότητας.

Κρασί είναι η ανάδειξη του μεγαλείου ενός ξεχωριστού τόπου, το αποτέλεσμα μακράς σπουδής όπου επιστήμη και τέχνη συναντώνται. Κάθε δημιουργός κρασιού οφείλει να αφουγκράζεται συνεχώς τη γη του για να συλλάβει τη σχέση κλίματος, εδάφους και αμπελώνα.

Κρασί είναι όλα όσα θυσιάστηκαν, απορρίφθηκαν και επαναπροσδιορίστηκαν ως την τελική δημιουργία. Όσα κρασιά αντικατέστησαν το τελικό που χαιρόμαστε τη στιγμή που το χαιρόμαστε, μοναδικό και ανεπανάληπτο, σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης χρονιάς επίπονων δοκιμασιών.

Κρασί είναι η αγωγή στην αισθητική, ψυχαγωγία και απόλαυση χαμηλών τόνων. Βασική προϋπόθεση είναι ο σεβασμός που πηγάζει από τη γνώση και την ανάλογη παιδεία.

Κρασί είναι η δυνατότητα έκφρασης για τον καθένα που το απολαμβάνει, η ελευθερία να αφιερώνεται στη δύναμη της στιγμής και να γιορτάζει την ύπαρξή του.

Κρασί είναι…τόσοι κι άλλοι τόσοι ορισμοί και ακόμη τόσοι! Όσοι μπορούν να περιγράψουν τη γέννηση μιας δημιουργίας με τις οδύνες, τις θυσίες της και τον κύκλο της ζωής ενός ζωντανού οργανισμού.

 

 

 

 
 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: ,