Logo
ΡΟΥΒΑΛΗ CHARDONNAY ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ #6 2019
26 Απρ 2023

ΡΟΥΒΑΛΗ CHARDONNAY ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ #6 2019

Post by Δημήτρης Βίγλης

Ούριος άνεμος αλλαγής πνέει στις ράχες της Αιγιάλειας! Στους ορεινούς της ώμους, ανθίζουν οίνοι του ονείρου! Όταν ένα ιστορικό οινοποιείο παρουσιάζει κρασί από μεμονωμένα αμπελοτόπια, αποτελεί είδηση. Όταν δε, ωριμάζουν οι συνθήκες για να συμβεί κάτι τέτοιο, ως ένδειξη βελτιστοποιημένου ελέγχου του διαθέσιμου αμπελώνα, το ενδιαφέρον κορυφώνεται. Έρευνα, πολύτιμη εμπειρία, στρατευμένη κρίσηΤο πολυπόθητο «single vineyard» προβάλει από το βάθος του χρόνου σαν χειροπιαστή πλέον εξέλιξη. Το καλωσορίζουμε. Η Θεοδώρα Ρούβαλη και ο Antonio Ruiz Pañego γυρίζουν σελίδα, ανανεωτές ενός ελπιδοφόρου οράματος. Το νέο chardonnay, προερχόμενο από τη θέση «Κούτσουρα», είναι εδώ.

 

 

Η ιστορία ξαναγράφεται / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Το στοίχημα

 

H ποικιλία διεθνής, διαδεδομένη κι ερμηνευμένη υπέρ του δέοντος, καθέτως και οριζοντίως ανά τον κόσμο. Οι απαιτήσεις σφίγγουν τον κλοιό. Τα δύσκολα όμως είναι για τους γενναίους. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που αναμένεται σίγουρα δεν είναι ένα ακόμα καλό chardonnay, μα ένα chardonnay-πρεσβευτής αξιών. Ένα κρασί στόφας, απαλλαγμένο από το άγχος της υποχρεωτικής ερμηνείας του τόπου, που αξιοποιεί όμως στον υπερθετικό βαθμό το διαθέσιμο δυναμικό, ώστε να δίδεται ο πρώτος λόγος στην υψηλή τεχνική του οινοποιού.

Το chardonnay, μια ποικιλία «καμβάς», δεκτικό σε παρεμβάσεις, προσφέρεται για την ανάδειξη της φιλοσοφίας κάθε οινοποιού. Η διαφορά έγκειται στη διαχείριση της πρόκλησης. Το στοίχημα αφορά επί της ουσίας μια καθηλωτική ερμηνεία του βιρτουόζου οινοποιού με βαθιά επίγνωση, σαν ανεξίτηλη υπογραφή της μαεστρίας του. Το κρασί που θα το καταφέρει, θα αποτελεί σημείο αναφοράς όχι τόσο της ποικιλίας πλέον, αλλά της διανοητικής κλάσης του δημιουργού του. Είναι άραγε το Νο 6 ο τυχερός αριθμός του κτήματος;

 

 

Η προσέγγιση

 

Η τολμηρή έκθεση στο ξύλο, με δωδεκάμηνη παραμονή του κρασιού στο βαρέλι, συνδυάζεται με την σκοπίμως καθυστερημένη κυκλοφορία του στην αγορά, μετά από 18 μήνες παραμονής του στο κελάρι του οινοποιείου. Καμία υπερβολή, αν η ποιότητα του καρπού είναι τέτοια για να υποστηρίξει μια τακτική που συνηθίζεται και σε μια λευκή Rioja παραδείγματος χάριν, αρκεί η απόφαση να μην λαμβάνεται αποσπασματικά. Στην πράξη, οι στοχευμένες αυτές αποφάσεις δικαιώνονται πλήρως, ενώ υποδηλώνουν και τα ευρύτατα εξελικτικά περιθώρια εντοπισμένα από τους ανθρώπους του κτήματος. Η δρυς υπηρετεί το σύνολο και όχι το αντίθετο, ενώ το κρασί αντλεί ωφέλιμα στοιχεία τα όποια ο χρόνος τα ενσωματώνει στον κορμό του επιτυχώς. Οι ήπιοι ρυθμοί, υπεύθυνοι άλλωστε και για τα χαμογελαστά πρόσωπα των δημιουργών του, καθιστούν άμεσα προσβάσιμο το κρασί παρά την αξιόλογη δομή του. Η κομψότητα δε που του προσδίδει η εξέλιξη, είναι και ο λόγος που το χαμόγελο ζωγραφίζεται και στο πρόσωπο όποιου το γευτεί! Ένα chardonnay με νου και ψυχή σε ισορροπία.

 

 

Χαρακτικό της μνήμης / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Chardonnay no 6, the single

 

Μέτριο χρυσάφι χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Αρώματα από καπνιστό λευκό πιπέρι, ώριμο ανανά και ανθικό άγγιγμα. Ασιατικά μπαχαρικά, τζίντζερ και brioche, φλούδες κίτρου και μαλακού τροπικού φρούτου, μαζί με φίνες ορυκτές και γαλακτοκομικές αποχρώσεις συνοδεύουν τις πολυτελείς δρύινες. Μέτριο σώμα, υψηλή οξύτητα, κρεμώδης υφή, απόλυτα χωνεμένη αλκοόλη, με γεύσεις καραμέλας βουτύρου, βανίλιας και καρύδας να υπογραμμίζουν τη μακρά παραμονή του κρασιού με τη δρυ. Φλούδες ώριμου γκρέιπφρουτ, ψημένος ανανάς και άνθη νεραντζιάς, συνυπάρχουν με φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Σαγηνευτική, ελαφρώς καπνιστή και ορυκτή μακρά επίγευση κρέμας γάλακτος που δεν συναντάται συχνά, κλείνει το μάτι σε fine wines του κόσμου!

Chardonnay διάκρισης, αμιγώς βουργουνδικής σχολής και παλαιοκοσμίτικης αύρας, με πολυποίκιλτο φρούτο που διατηρεί μεν την κράση του, χωρίς ωστόσο να γίνεται αυστηρό. Η υπεροχή του δε ως προς την αντοχή του στον χρόνο -ανεπηρέαστο ακόμα- πείθει πως ξεκινά από εκεί όπου άλλα τελειώνουν! Αριστοτεχνικά σμιλευμένο, άψογα ισορροπημένο, ευγενές, αποτελεί μια από τις καλύτερες ελληνικές προτάσεις στο είδος του! Καλό θα ήταν να περάσει από καράφα 30 λεπτά πριν καταναλωθεί στους 12 βαθμούς. Απολαυστικότατο τώρα, αλλά στην οκταετία του αναμένεται να προκαλεί ρίγος συγκίνησης! Συνδυασμένο με jambon à la chablisienne ή ένα αφράτο σουφλέ τυριών, θα υποχρέωνε ακόμα και grands crus του Chablis να το παραδεχθούν! (93/100)

 
 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , , ,