Logo
ΚΑΘΕΤΗ ΔΟΚΙΜΗ: GAIA WILD FERMENT ’16/’17/’18/’19
10 Μαΐ 2023

ΚΑΘΕΤΗ ΔΟΚΙΜΗ: GAIA WILD FERMENT ’16/’17/’18/’19

Post by Δημήτρης Βίγλης

Ανασυρμένες από το ντουλάπι του χρόνου, με τις εκδορές φανερές και σκονισμένους ώμους, έτσι όπως πάλεψαν για να φθάσουν ως εδώ, οι πολύτιμες φιάλες wild ferment της Γαίας. Από τα καλοφτιαγμένα ασύρτικα, εκτός από γαστρονομικά κειμήλια αποτελούν σημείο αναφοράς της οινολογικής μας παράδοσης. Μια κάθετη δοκιμή που περιλαμβάνει δείγματα της εμβληματικής αυτής οινοποίησης, ειδική μνεία στη μεγάλη ποικιλία του ασύρτικου, επιχειρεί να φωτίσει τις αστείρευτες δυνατότητές του μέσα από τη συγκεκριμένη προσέγγιση.

 

 

BORN TO BE WILD

 

Το συγκεκριμένο ασύρτικο, όταν παρουσιάστηκε, ήρθε για να εμπλουτίσει την πληρέστατη γκάμα του ανήσυχου οινοποιείου, φέροντας δυο λέξεις στην ετικέτα του, το ειδικό βάρος των οποίων θα μπορούσε να αναποδογυρίσει ολόκληρο το project! Ας έχουμε πλέον συνηθίσει να συναντούμε τη σήμανση “wild ferment”, δεν πρόκειται για μια βατή απόφαση οινολογικά.  Η υιοθέτηση της στην πράξη απαιτεί σίγουρα θάρρος, αλλά και διάθεση για πειραματισμό που κανείς δεν γνωρίζει την έκβαση των αποτελεσμάτων.

Η ζύμωση με άγριες ζύμες, ένα ανοιχτό θέμα ακόμη και σήμερα, συντελεί καθοριστικά στη διαμόρφωση του κρασιού. Το είδος και το ποιόν των ζυμών, επιδρούν οργανοληπτικά στο κρασί βάσει εμπειρίας. Η ποικιλομορφία στο αποτέλεσμα, αλλά και το ρίσκο που αναλαμβάνεται τότε, δείχνει τη σχετικά απελευθερωμένη έκφραση την οποία και επιδιώκει ο εκάστοτε τολμηρός οινοποιός. Ωστόσο αυτή, θα πρέπει να διαχωριστεί από την τυχαιότητα. Η ανάλογη τεχνογνωσία που θα επιτρέψει ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς θα είναι εκείνη που θα τοποθετήσει ένα λογικό πλαίσιο ασφαλείας ώστε να αποδώσει η ζύμωση, αποτελεί βασική προϋπόθεση. Το ακονισμένο ένστικτο επίσης, συνοδεύει τη διάθεση για πειραματισμό, καθώς τίποτε δεν είναι δεδομένο αν οι ζύμες αποδειχθούν…too wild to rock and roll! Το ασύρτικο της Γαίας εκτός αυτού, ποιείται με πρώτη ύλη αποκλειστικά από τον Πύργο Σαντορίνης, ζυμώνει σε inox και βαρέλια διαφόρων προελεύσεων, και εν προκειμένω συνοδεύεται από παλαίωση που εξωθεί το κρασί στα όριά του! 

 

 

Το GAIA wild ferment πλέει στον χρόνο / φωτ.: winetaster.gr

 

 

 

 

ΚΑΘΕΤΗ ΔΟΚΙΜΗ

 

 

2019, το γήινο

Μια χρονιά με διατηρημένες εντάσεις και εξωστρέφεια που αντανακλάται στο φρέσκο γκρέιπφρουτ, με αντιπαραβολή ωστόσο μαρμελάδας πορτοκάλι. Κυρίαρχη η γήινη διάσταση ήδη, εκφρασμένη σαν φρεσκοκομμένα μανιτάρια. Ανθικός φόντος, με μέλι, καρύδι και χαρακτηριστική ορυκτότητα. Συμπύκνωση στο στόμα και λιπαρότητα, με καλοδιατηρημένες ισορροπίες, έντονα βενζοϊκό, με μελένιες νότες εξέλιξης και ελαφρώς οξειδωτική επίγευση. Πίνεται τώρα, αλλά μπορεί και να κρατηθεί. (91)

 

 2018, το ορυκτό

Εδώ η εξέλιξη είναι περισσότερο από εμφανής, με το μέλι, την κερήθρα και τους ξηρούς καρπούς να επικρατούν στη μύτη. Καπνιστός χαρακτήρας και άφθονο petrol προσομοιάζουν σε βαρυσήμαντο riesling. Μετριασμένο το φρούτο ωστόσο, πιο μετριοπαθές, εστιασμένο κυρίως στα υπερώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα. Στο παχύ στόμα η αλκοόλη γίνεται αισθητή μεν, χωρίς όμως να υπονομεύει την ισορροπία. Το βοτανικό στοιχείο και ο ώριμος ανανάς αποτυπώνονται με καθαρότητα εδώ. Μακρά βουτυρένια επίγευση με νότες ψωμιού, τονισμένης ορυκτότητας και προχωρημένης εξέλιξης. (90)

 

2017, το ανθικό

Το πιο ανθικό wild ferment, με γοητευτικά άνθη νεραντζιάς, φύλλα λουΐζας και φρέσκιας μέντας μαζί με χαμομήλι. Η ηλικία του δεν φαίνεται διόλου, γεγονός που δείχνει μια εξαιρετική χρονιά. Εξόχως τραγανό το φρούτο, με ζουμερά εσπεριδοειδή σε πρώτο πλάνο, πορτοκάλια και ώριμα αχλάδια, ορίζουν το ποιοτικό και ακούραστο φρούτο. Εξαιρετικά ανθεκτικό και το στόμα, πολλά υποσχόμενο ακόμα, ανεπηρέαστο από τον χρόνο, χωρίς ίχνος οξείδωσης. Η υψηλή οξύτητα λειτουργεί κι αυτή προστατευτικά, ανανεώνοντας τη φρεσκάδα αντιστρόφως ανάλογα της ηλικίας του. Επίμονη φινετσάτη επίγευση ανθών πορτοκαλιάς σαν να μυρίζουμε την άνοιξη του 2017 ακόμα, ωθεί το ασύρτικο αυτό στον ορίζοντα του χρόνου. (92)

 

 2016

Το δυσοίωνο κεχριμπαρένιο χρώμα μειώνει τις ελπίδες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Στη μύτη κλιμακώνεται η απαισιοδοξία, με αρώματα βρώμης, πουτίγκας και καβουρντισμένου βουτύρου, να επισκιάζουν το όποιο αρωματικό δυναμικό. Στο στόμα η προχωρημένη οξείδωση έχει δυστυχώς εξαπλωθεί, γεγονός που στερεί οριστικά κάθε προσδοκία εξέλιξης, καθιστώντας περιττή την όποια αξιολόγηση. (–)

 

 

*Για τον πωματισμό όλων των φιαλών επιλέχθηκε nomacorc, αδρανής και ανακυκλούμενος συνθετικός φελλός. 

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,