Logo
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ VIENTZI ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ 2017
23 Ιούν 2021

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ VIENTZI ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ 2017

Post by Δημήτρης Βίγλης

Το «κοκοράκι» του Παπαγιαννάκου, που στολίζει διαχρονικά ως έμβλημα το σαββατιανό του κτήματος, μοιάζει να επιλέχθηκε για να αφυπνίσει τους απανταχού φίλους του κρασιού! Αλέκτωρ λάλησε και η έλευση του αναγεννημένου αττικού σαββατιανού έκανε αισθητή την παρουσία του!  Στην single vineyard εκδοχή του, προερχόμενη από το διακεκριμένο αμπελοτόπι που φέρει την ονομασία «vientzi», αποδεικνύεται πως και ο κόκορας γεννά και μάλιστα χρυσά αυγά!

Ποιος θα διαφωνήσει πως στις δύσκολες ποικιλίες φαίνεται ο οινοποιός; Και όταν λέμε «δύσκολες», εννοούμε εκείνες που χρειάζεται περισσότερο από άλλες να ανιχνευτεί το πλεονέκτημά τους, να καθοριστεί η ουσία τους και στο τελικό αποτέλεσμα να αντικατοπτρίζεται ο καλύτερός τους εαυτός. Το σαββατιανό είναι μια ποικιλία απαιτητική κατά αυτή την έννοια, ποικιλία που αποζητά κάποιον να την πιστέψει, κάποιον να της δώσει μια ευκαιρία και να το εννοεί. Η μαζική οινοποίηση δεν αποδίδει και τα κρυφά χαρίσματά της χάνονται εύκολα σε προχειρότητες. Από την άλλη πλευρά, η ευαισθητοποιημένη διαχείρισή της, μπορεί να προσφέρει άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η ανάδειξή της επαφίεται στα αντανακλαστικά, στην έρευνα και στην αισθητική του οινοποιού. Το κτήμα Παπαγιαννάκου αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σπίτια της. Μια οικογένεια που τίμησε το σαββατιανό και συνεχίζει να προσφέρει εκλεκτά δείγματα οινοποίησης, με σεβασμό και προσήλωση.

Το Vientzi είναι από εκείνα τα κρασιά που αφού το δοκιμάζεις, κοιτάς επίμονα το ποτήρι. Τέτοια είναι η εντύπωση που προκαλεί η προσωπικότητα του κρασιού, που μπορεί να νομίσεις πως δεν άκουσες καλά την ποικιλία. Κι αυτό γιατί αυτή η ποικιλία, με τη σεμνότητά της καταφέρνει να κερδίσει την καρδιά μας πριν κατακτήσει και το μυαλό μας. Καταφέρνει δε, να ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στα δύο!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Μέτριας έντασης χρυσαφί χρώμα. Μύτη μέτριας έντασης επίσης, με σαφείς αναφορές εξέλιξης να επικρατούν, μαζί με αρώματα που υποδηλώνουν το terroir, όπως η τονισμένη ορυκτότητα εκφρασμένη σαν κηροζίνη. Έπειτα, εντύπωση προκαλεί το άρωμα τρουφέλαιου, μαζί με εκείνο της κόρας του ψωμιού και του άχυρου. Τα άνθη του χαμομηλιού συνοδεύουν αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, όπως του σιροπιαστού κυδωνιού και του περγαμόντου, αλλά και του μαγειρεμένου μήλου. Ξηρό και στρογγυλό στο στόμα, με ελαφρύ σώμα και μέτρια οξύτητα, σε αναλογία που διατηρεί επιτυχώς την ισορροπία αν και οριακά, καθώς η παρουσία αισθητής λιπαρής υφής τη δοκιμάζει. Κι εδώ οι εντάσεις είναι μετριασμένες, με χαρακτηριστικά τα προϊόντα της εξέλιξης, όπως είναι η κερήθρα και το ανθόμελο. Υπερώριμα κίτρινα φρούτα όπως κίτρο και κυδώνι, μαζί με ώριμο ανανά, γκρέιπφρουτ και βρεγμένη πέτρα, καταλήγουν σε μέτριας διάρκειας επίγευση, με νύξεις από χαμομήλι και άνθη νεραντζιάς.

Ένα σαββατιανό που αναδύεται μέσα από τη ζεστή γη της Αττικής, από όπου κληρονομεί και τη γλύκα του φρούτου, παρά τη διατήρηση του αλκοόλ σε χαμηλά επίπεδα. Στοιχείο που δείχνει την έντονη ηλιοφάνεια να συνυπάρχει με καλό φυσικό κλιματισμό. Έντονο το αποτύπωμα του μικροκλίματος στο κρασί, το διαφοροποιεί αισθητά ως προς την ιδιοσυγκρασία του. Στα τέσσερα χρόνια ζωής του μπορεί να συνοδεύεται από γοητευτικές νότες εξέλιξης, η αίσθηση όμως στο στόμα είναι ελαφρώς αδυνατισμένη. Σκέψεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα ήταν καλύτερα αν το δοκιμάζαμε νωρίτερα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μειώνεται η αξία και η απόλαυση που προσφέρει το vientzi, ειδικά αν συνυπολογιστεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας που του προσδίδει το ιδιαίτερο αυτό αμπελοτόπι.

 

Χρόνος δοκιμής: 06/2021

Αξιολόγηση: 89+/100

 

PAIRING

Λαβράκι πλακί, με φέτες από λεμόνι και κάπαρη.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,