Logo
Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΩΝ ΟΙΝΟ-ΘΑΥΜΑΤΩΝ
1 Ιούλ 2021

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΩΝ ΟΙΝΟ-ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Πόσες φορές η όραση μας οδηγείται σε θαύματα; Η ανάγκη όμως να πιστεύουμε σε αυτά, σαν μια αδιόρατη δύναμη που μας ωθεί στην αισιοδοξία, παρά τις όποιες αντιξοότητες, αποτελεί την πεμπτουσία της ελληνικότητας. Η λιτότητα του ελληνικού λευκού εξαγνίζει τις ψυχές, ενώ τις ασκεί στο μέτρο. Η δύναμη του ήλιου, σαν διαρκής υπενθύμιση πως όλα ήδη συμβαίνουν, αρκεί να τα δει κανείς. Η συρρίκνωση του ουτοπικού «εγώ», που αργά ή γρήγορα προδίδεται, μπροστά σε μια πανοραμική εικόνα που απλώς μας περιλαμβάνει, αυτά βιώνει κανείς βαδίζοντας στην καλντέρα της Σαντορίνης!

Η Σαντορίνη μοιάζει με απέραντη βεράντα από όπου μπορεί κανείς να αγναντέψει τον κόσμο! Αρκεί να επιλέξει κανείς να αποτάξει τη δύναμη της συνήθειας, να σηκώσει κεφάλι. Εδώ η κλίμακα ορίζεται από το φως. Η αποκάλυψη, η πανηγυρική επικράτηση της αλήθειας, η δικαίωση εδώ είναι εφικτή. Ο πόνος, η αγωνία, ο κόπος, ανήκουν όλα εδώ, κι όμως όλα φωτίζονται με έναν τρόπο ανακουφιστικό. Είμαστε του φωτός κι αυτό είναι αρκετό. Κι αν έχουμε τέτοια τύχη, ανήκουμε και στην ομορφιά. Όσο απαιτητικό κι αν είναι αυτό το φως, όσο και διανοητικό, υπάρχει και το γαλάζιο που δίνει στην ψυχή φτερά. Η υπόσχεση του ταξιδιού. Αρκεί να πιστέψουμε πως όλα είναι εφικτά. Τότε ίσως να ζήσουμε τα θαύματα που ευχόμαστε! Η Σαντορίνη είναι ένα από αυτά!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Το Σαντορινιό οινικό ιδίωμα

 

Κι ενώ κανείς νιώθει σαν να αιωρείται σαγηνευμένος από το θέαμα της απόλυτης φυσικής ομορφιάς, σαν να γίνεται απότομα πιο ελαφριά η γη, η ίδια γη γεννά από τα εκλεκτότερα κρασιά του πλανήτη. Έκσταση, εφορία, κατάνυξη, καμιά λέξη δεν μπορεί να περιγράψει αυτό το αίσθημα της ολιστικής εμπειρίας. Το χαμόγελο νικά τελικά και την τελευταία αναστολή. Ο κόσμος της αμφισβήτησης είναι πίσω.

Ένας εκπαιδευμένος δοκιμαστής, μπορεί να αναγνωρίσει ένα σαντορινιό ασύρτικο τυφλά, ανάμεσα σε πολλά άλλα λευκά κρασιά. Κι αυτό, γιατί αυτά τα κρασιά αποτελούν τοπόσημο. Είναι κρασιά που δεν θα μπορούσαν να έχουν γεννηθεί οπουδήποτε αλλού. Στο DNA τους φέρουν τα εκλεκτά γονίδια, κληροδοτήματα του ηφαιστειογενούς εδάφους και της θαλασσινής αύρας που μεταφέρουν οι άνεμοι. Η αναγνώριση αυτών των στοιχείων αυτούσιων στο κρασί, ταυτισμένων με το terroir, τα διακρίνει με τρόπο μοναδικό, ώστε να αποτελούν σήμα κατατεθέν της προέλευσής τους.

Ωστόσο, η εξερεύνηση των περίφημων αμπελώνων, εκπλήσσει ποικιλοτρόπως. Δύσκολα συναντάμε ενιαίους αμπελώνες μιας επιφάνειας και άνω. Σε γενικές γραμμές, οι αμπελώνες είναι διάσπαρτοι και κατακερματισμένοι, ενώ πολλές φορές εναλλάσσονται με άλλες χρήσεις γης, στοιχείο που ενισχύει και τον προβληματισμό σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση τους σε βάθος χρόνου. Τόσο η ορεινή νησιωτική μορφολογία που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει την αμπελουργία, όσο και η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη που πιέζει σθεναρά για εμπορική εκμετάλλευση της γης, καθιστούν τους υπάρχοντες αμπελώνες μετρημένους, εξού και πολύτιμους. Όσο κι αν η μικρή κλίμακα του νησιού δικαιολογεί εν μέρει τον περιορισμένο αριθμό αμπελώνων, η ιστορικότητα και η μακραίωνη καταγωγή τους επιβάλλεται να προστατευτούν και όχι να απειλούνται με συρρίκνωση. Αυτοί οι άνυδροι, αυτόριζοι, υπεραιωνόβιοι αμπελώνες που αντιστάθηκαν μέχρι και στην παγκόσμια επέλαση της φυλλοξήρας, αυτοί είναι τα πραγματικά αστέρια στον ουρανό του ελληνικού τουρισμού, μετά εκείνα των “funky” hotels και resorts.

 

 

 

Οι ιστορικοί αμπελώνες / φωτογραφίες: winetaster.gr

 

 

 

Η διεθνής ποικιλία

 

Μπορεί ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός να γεννήσει κρασί παγκόσμιας κλάσης; Χωρούν όλα πάνω σε ένα μόνο νησί; Είναι σαν να διερωτόμαστε για τα όρια της ευλογίας. Δεν υπάρχουν. Σε αυτό το νησί, η δημιουργία πηγάζει ορμητική, με την ταχύτητα που οι άνεμοι παρασέρνουν τις όποιες αμφιβολίες. Αυτός ο τόπος είναι ανεξάντλητος, ένα φαινόμενο ασύλληπτης συμπυκνωμένης ενέργειας, με διαρκή πρόκληση τη διαχείριση του σπάνιου αυτού κάλλους από τον άνθρωπο.

Αν η ναυαρχίδα των ελληνικών κρασιών λέγεται Σαντορίνη, στο ψηλότερο κατάρτι της ανεμίζει περήφανα η σημαία του ασύρτικου! Ποικιλία ατσάλινης δομής που εγγυάται αντοχή κι εξέλιξη στο χρόνο. Δίνει πολύ ξηρά κρασιά με νεύρο, σώμα, υψηλές οξύτητες, τονισμένο αλκοόλ, ενίοτε και τανίνες! Πλούσιο φρούτο, το είδος του οποίου ποικίλει αναλόγως χρονιάς και διαμορφώνεται βάσει των τοπικών κλιματικών συνθηκών, αλλά και από το υψόμετρο και τη θέση του αμπελώνα, με τη γκάμα του να περιλαμβάνει από πράσινα φρούτα, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα, μέχρι και τροπικά τις πιο θερμές χρονιές! Πλούσια ορυκτή αίσθηση που κληρονομείται από τα ηφαιστειακά εδάφη και τις προσμίξεις τους. Με την ωρίμανσή τους, εκτός από τα τυπικά αρώματα εξέλιξης μελιού και κερήθρας, προβάλλουν και χαρακτηριστικά γήινα αρώματα, αναπτύσσοντας πολυπλοκότητα τέτοια, που δεν θα ήταν υπερβολή αν τα χαρακτηρίζαμε σαν τον τρόμο της Βουργουνδίας!

 

Αυτός ο τόπος είναι ανεξάντλητος, ένα φαινόμενο ασύλληπτης συμπυκνωμένης ενέργειας, με διαρκή πρόκληση τη διαχείριση του σπάνιου αυτού κάλλους από τον άνθρωπο.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,