Logo
MUSEUM COLLECTION ΤΟΥ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
9 Ιούν 2021

MUSEUM COLLECTION ΤΟΥ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Με το Museum, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου δημιουργεί ένα πρότυπο, ένα λευκό κρασί δεξιοτεχνίας που δείχνει τον δρόμο!

 

Αν ο δρόμος που απαιτείται να διανυθεί, δείχνει και την αξία του προορισμού, το Museum του Γεροβασιλείου φτιάχτηκε για αυτό! Για τους ταξιδευτές που έχουν την ψυχή να στηρίζει τα πόδια τους και κάθε νέα κατάκτηση αποτελεί πρόκληση. Η πορεία άλλωστε είναι εκείνη που δείχνει περισσότερο τη θέληση του περιπατητή, αλλά και την πίστη του που τον ωθεί να καταφέρνει το ένα βήμα μετά το άλλο. Όλοι εκείνοι που ρισκάρουν για να ανακαλύπτουν, γνωρίζουν καλά πως τα μουσεία στην Ελλάδα φιλοξενούν κυρίως ιδέες.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, έφθασε κάποτε έξω από την πόρτα του δικού του μουσείου. Μέσα του έκλεισε τις εικόνες της μακράς διαδρομής του, τα ενθύμια που θέλησε να μοιραστεί με τους εραστές του ταξιδιού. Και δεν έμεινε εκεί. Για τους επισκέπτες του, για όλους εκείνους με τη δίψα της περιπλάνησης, έφτιαξε και το ομώνυμο ξεχωριστό κρασί του: το Museum. Λευκό και ερυθρό, ένα κι ένα! Δυο οινοποιήσεις προορισμένες να διατίθενται μόνο από το πωλητήριο του οινοποιείου, σαν επιβράβευση θαρρείς όσων ψάχνουν πέρα από τα καθιερωμένα.

Το ταξίδι ανταμείβει. Πριν επιλέξεις, πρέπει να γνωρίσεις. Και πριν χτίσεις, θα πρέπει να ζήσεις. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει άλλος για σένα. Αλλιώς το μουσείο θα μείνει αδειανό. Αυτό είναι το μήνυμα που μας αποκαλύπτει ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά όσο μένει στο ποτήρι μας, η υπενθύμιση για την αξία του ταξιδιού μας, αλλά και πως για να γευτούμε το εκλεκτό, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε!

 

Πριν επιλέξεις, πρέπει να γνωρίσεις. Και πριν χτίσεις, θα πρέπει να ζήσεις. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει άλλος για σένα. Αλλιώς το μουσείο θα μείνει αδειανό.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

(2017)

Μέτριο χρυσαφί χρώμα. Συναρπαστική μύτη υψηλής έντασης! Πολυεπίπεδη και στοχαστική. Έντονη ορυκτότητα σε πρώτο πλάνο, που πλέκεται με το ατελείωτο ώριμο κίτρινο φρούτο, τις ζαχαρωμένες φλούδες γλυκολέμονου και κίτρου, μαζί με νύξεις καπνού. Πλούσια και τα ώριμα τροπικά φρούτα, όπως ο κομποσταρισμένος ανανάς και η τρυφερή μπανάνα. Και ώριμο αρωματικό βερίκοκο διαμαντοπούλου και ροδάκινο. Όλη αυτή η πανδαισία, πασπαλίζεται από διακριτικά μπαχαρικά, λευκό πιπέρι και ισορροπημένο τζίντζερ! Ξηρό στόμα, πλούσιου όγκου, με πάχος που κόβεται με το μαχαίρι! Η οξύτητα ισορροπεί το απαιτητικό βουτυράτο σύνολο με την κρεμώδη υφή πολυτελείας! Έντονο κι εδώ, στοχεύοντας την αριστεία. Τονισμένη ανθική διάσταση τραγανής γαρδένιας, μαζί με φρέσκα φύλλα μέντας, που ξεμυαλίζουν! Καπνιστές γεύσεις από μπαρούτι, μαζί με γλυκό του κουταλιού λεμόνι, φλούδες ώριμου κίτρου, μαζί με κομπόστα ανανά και μελωμένα ροδάκινα. Επικό κλείσιμο, μακράς και μόνο μακράς ώριμης επίγευσης ανθών γαρδένιας, μελιού και καραμέλας βουτύρου!

Μεγάλο λευκό κρασί! Το «εξαιρετικό» ως χαρακτηρισμός, είναι αναμενόμενο όταν αναφερόμαστε στις δουλειές ενός εκ των ιδρυτών του νέου ελληνικού κρασιού. Το Museum όμως αποτελεί μια υπέρβαση ακόμα και σε αυτό το επίπεδο. Κρασί δήλωση. Μια επίδειξη δύναμης με την καλή έννοια. Πραγματικά χαίρεται κανείς να περπατά αυτό το κρασί βήμα-βήμα, γιατί σε κάθε στροφή του ανακαλύπτει και μια νέα θέα! Ρεσιτάλ μαεστρίας από έναν σπουδαίο οινοποιό που συνθέτει αριστουργηματικά τις ποικιλίες που γνωρίζει πια σε βάθος, εγκιβωτίζοντας τες σε ένα αδιάρρηκτο σύνολο υψηλοτάτης αισθητικής. Στην πενταετία θα κόβει την ανάσα με το ύψος του!

 

Χρόνος δοκιμής: 03/2021

Αξιολόγηση: 96/100

 

PAIRING

Αχνιστή γλώσσα με σάλτσα από πορτοκάλι, λουίζα και βούτυρο.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,