Logo
ΝΙΚΟΛΟΥ SAVATIANO YELLOW 2021
21 Ιούν 2023

ΝΙΚΟΛΟΥ SAVATIANO YELLOW 2021

Post by Δημήτρης Βίγλης

Με το σαββατιανό κινήσαμε για τη δροσιά μιας άλλης ματιάς, με κίτρινα γυαλιά, πόδια γυμνά και ανοιχτή καρδιά το καλοκαίρι προϋπαντήσαμε! Ένα YELLOW ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ξεκινά με κάθε δροσιστική γουλιά, εγκαίνια της μεγάλης εποχής της λυτρωτικής, της ελληνικής γιορτής που καλεί τα πέρατα της γης στην αγκαλιά της! Με το σαββατιανό του Νικολού γιαλό-γιαλό κινήσαμε, περιπατητές στην ακτή της γλυκιάς ζωής τον ήλιο τον τρυγήσαμε! 

Ας μη γελιόμαστε, εδώ οι θερινές μέρες δεν ξεμένουν στην ανεμελιά της ονειροπόλησης! Γίνονται έμπνευση για να υλοποιηθεί το ατόφιο πάθος του παραγωγού αυτού, απόδειξη αυτό το εναλλακτικό κρασί! Στα χέρια του Νικολού, το σαββατιανό παρουσιάζεται από διαφορετική σκοπιά. Γεγονός που ανανεώνει το ζητούμενο. Συνδυασμός πρακτικών συναντώνται από διαφορετικές κατευθύνσεις σε ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με σπουδή. Κάπως έτσι, αυτό το λευκό προσπερνά τη μέση συμβατική εικόνα της ποικιλίας, αφού επιδοτείται από τη λήψη κρίσιμων οινολογικών αποφάσεων. Το yellow φτιάχνεται για τους petrol heads του είδους! Ιδανικό pairing οι ευχές για «καλά ταξίδια», καλό θα ήταν όμως να φοράμε κράνος!

Για τα δεδομένα της ποικιλίας, δύσκολα θα συναντήσουμε τέτοιο συνδυασμό χαρακτηριστικών συνδυασμένων με ονομαστική αλκοόλη που βάζει κάτω ακόμα και Cabernet! Οινοποίηση ελαχίστων παρεμβάσεων, αμπέλι 60 ετών, διαλογή καρπού και χρήση δρυός, εξασφαλίζουν πρωτόγνωρο προφίλ για την ποικιλία, που υποβοηθείται έτσι για να γεμίσει κενά που κάτω από άλλες συνθήκες την αφήνουν ακάλυπτη. Από την άλλη πλευρά, η πρόκληση αφορά στη διατήρηση των ισορροπιών, στην επιτυχημένη διαχείριση αυτής της πολυπαραγοντικής οινοποίησης και οπωσδήποτε στη ρύθμιση των πολλαπλών παραμέτρων που εισάγονται στην εξίσωση. Βρήκε άραγε το σαββατιανό τον μάστορά του;

 

 

Ετικέτα εστιασμένη στην πληροφόρηση / Φωτ.: winetaster.gr

 

 

 

 

Το τεχνικό σαββατιανό

 

Το εξελιγμένο πορτοκαλί χρώμα αχνοφέγγει μέσα από τη θόλωση στο ποτήρι. Αρωματικός λυκίσκος και κάρδαμο στη μύτη, μας εισάγουν σε μια ενδιαφέρουσα απόδοση της ποικιλίας. Οι αρωματικές εντάσεις κλιμακωτές, αποδίδονται μέσω μαρμελάδας ροδάκινου, φλουδών μανταρινιού, πεπονιού και ώριμου κίτρου. Πικάντικες νότες ζυμών εμφανείς, μαζί με περίτεχνη οξείδωση που δεν κουράζει, καθώς και απαλές ως και ανεπαίσθητες αποχρώσεις ξύλου, συνυπάρχουν ομαλά χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις.

Ξηρό και μετρίου όγκου στόμα, με ελαφριά τανική παρουσία, τόσο που επιζητά εκπαιδευμένο ουρανίσκο, μετρημένη και ευγενικά δοσμένη. Στα ίδια μετριασμένα επίπεδα αλκοόλη και οξύτητα, χωρίς όμως να δημιουργούνται ελλείψεις, καθώς ευθυγραμμίζονται με το συγκρατημένο γενικά επίπεδο των εντάσεων συνολικά. Πιο υποτονικό το φρούτο γευστικά, επικεντρωμένο κυρίως στα υπερώριμα εσπεριδοειδή όπως το νεράντζι, αλλά και στον υπερώριμο γιαρμά ντυμένο με μπόλικο σαφράν, μέλι και νυχτολούλουδο. Η κάμψη από πλευράς ποσοτικής επένδυσης φρούτου και προσδοκώμενης πολυπλοκότητας συνοδεύουν την αίσθηση ως το τέλος, με μέτριας διάρκειας επίγευση καραμέλας λεμονιού και αποξηραμένου lemongrass. 

Σίγουρα το YELLOW αποτελεί ένα πρωτότυπο σαββατιανό, που αναλαμβάνει θαρραλέα το ρίσκο που απαιτεί ο πειραματισμός με μια ιδιόρρυθμη ποικιλία. Τόσο η ευθύτητα που τη χαρακτηρίζει, όσο και η πεπερασμένη δομή της, συντελούν καθοριστικά στην αποκάλυψη κάθε ανωμαλίας. Το πλεονέκτημα του Yellow είναι η μύτη. Αίσθηση επίσης προκαλούν η φίνα εμπλοκή της δρυός και η χαλιναγώγηση της οξειδωτικής επιρροής, σαν σημεία αναφοράς. Η ώθηση προς την κατεύθυνση προσδιορισμού των ορίων της ποικιλίας είναι σημαντική, ενώ οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα που προκύπτουν, στηρίζουν την περαιτέρω πίστη για ανάπτυξη. (88+/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,