Logo
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2012
24 Ιούλ 2019

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2012

Post by Δημήτρης Βίγλης

Τα εξαιρετικά κρασιά του Οικονόμου έγιναν γνωστά πριν από τον ίδιο. Κι αυτό φαίνεται πως ήταν επιλογή. Στόμα με στόμα διαδόθηκε η αξία της δουλειάς του, με τον ίδιο να διατηρεί με συνέπεια το χαμηλό του προφίλ. Όνομα γνωστό και αξιοσέβαστο πλέον στους επαΐοντες του είδους, έκτισε τη φήμη του αθόρυβα, διατηρώντας χαμηλούς τόνους. Ο Γιάννης Οικονόμου, οινολόγος με λαμπρή θητεία από την Alba και το Πιεμόντε της Ιταλίας, ως και το θρυλικό chateau Margaux του Bordeaux, επιστρέφει το 1994 στη Σητεία για να συνθέσει σιωπηρά τα αριστουργηματικά του κρασιά. Εμμονή στη λεπτομέρεια, μεράκι και περφεξιονισμός, χαρακτηρίζουν τον διανοούμενο οινοποιό. Ένας αληθινός maitre που αγνοεί τις συμβάσεις και δημιουργεί χωρίς παραχωρήσεις, αφιερωμένος ολοκληρωτικά στην τέχνη του.

 

Ο Οικονόμου, λιτός και διακριτικός, επικεντρώνεται στην ουσία και μέσα από το μικρό σχήμα που επιλέγει, δημιουργεί κρασιά αριστείας που μιλούν στο ποτήρι και στην καρδιά των οινόφιλων.

 

Στις ελάχιστες ποσότητες που παράγονται, οι οποίες συνήθως εξαντλούνται εν ριπή οφθαλμού, προβάλλεται η σπάνια προσέγγιση της φιλοσοφίας των ανθρώπων του κτήματος. Εδώ όλα ακολουθούν τον χρόνο σοφά, εντάσσοντάς τον στην οινοποιητική διαδικασία ως πολύτιμο μέσο που συνδιαμορφώνει το αποτέλεσμα. Η οινοποίηση δεν αποτελεί μια κλειστή διαδικασία που αρχίζει και τελειώνει αυστηρά βάσει ψυχρού σχεδιασμού. Αντίθετα, αφιερώνεται σκοπίμως όλος ο απαραίτητος χρόνος που χρειάζεται για να φθάσουν τα κρασιά στο βέλτιστο σημείο έκφρασής τους. Τα κρασιά-χειροτεχνήματα, δεν γεννιούνται μόνο, αλλά μεγαλώνουν στην αγκαλιά του παραγωγού, με υπομονή, φροντίδα και σεβασμό. Έτσι, παρατείνεται η όλη διαδικασία εξέλιξής τους επ’ αόριστον, μέχρι την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας. Όταν αποφασιστεί πως έχουν αγγίξει την ακμή της ωριμότητάς τους, τότε και μόνο τότε, τα πολύτιμα κρασιά εμφιαλώνονται μετά από χρόνια παραμονής τους στο οινοποιείο, για να τα χαρούν οι φίλοι του καλού κρασιού.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Χρυσό χρώμα μέτριας έντασης. Έντονη και εξελιγμένη μύτη, με γερασμένα άνθη γαρδένιας, δρυς, δημητριακά, άγριο θυμάρι και οξειδωτικές νύξεις γύρω από ένα πυρήνα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως ροδάκινο και αποξηραμένο βερίκοκο. Ξηρό στο στόμα, μετρίου όγκου, αλλά υψηλής και κοφτερής οξύτητας και με όμορφα ενσωματωμένο αλκοόλ. Εντάσεις από γεύσεις δρυός, από τσάι του βουνού, μαρμελάδας ροδάκινου, κυδωνόπαστου, αμυγδάλου, καθώς και ευγενούς οξείδωσης, καταλήγουν σε μια υπέροχη μακρά επίγευση βανίλιας και ξερών βοτάνων. Συμπυκνωμένο στο στόμα, δεμένο, συγκροτημένο και απολύτως ισορροπημένο. Κρασί που δημιουργεί ή ανακαλεί μνήμες και μας μεταφέρει σε τοπία της ελληνικής υπαίθρου. Με τη δοκιμή του, ανασαίνεις και γεύεσαι Ελλάδα. Ένα αυθεντικό δείγμα και υπόδειγμα κρασιού, με σαφείς αναφορές στον τόπο που το γέννησε. Πίνεται τώρα, σε θερμοκρασία 10-12 βαθμών Κελσίου.

 

Χρόνος δοκιμής: 07/2019

Αξιολόγηση: 93/100

 

PAIRING

Μπουκιές τρυφερού χοιρινού με μέλι, θυμάρι και κύμινο.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,