Logo
ΜΥΛΩΝΑ ΣΑΒBΑΤΙΑΝΟ LATE RELEASE 2015
1 Σεπ 2021

ΜΥΛΩΝΑ ΣΑΒBΑΤΙΑΝΟ LATE RELEASE 2015

Post by Δημήτρης Βίγλης

Το σαββατιανό δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Το ακούμε.

 

Αυτή η άλλοτε παρεξηγημένη ποικιλία, δεν έχει απλά φωνή, έχει ψυχή τραγουδιστή! Με σοβαρό οινικό παράστημα, καθηλώνει με τις μελωδίες της και υποχρεώνει τα βλέμματα να στρέφονται πάνω της με τον άκρατο λυρισμό της! Με την παρουσία της, επαληθεύει την αξία του ιστορικού αττικού αμπελώνα, εκεί όπου στωικά θαρρείς κι ανάμενε την αναβίωσή της. Πλέον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρόκειται για ένα διαμάντι, που βρίθει γεμολογικής αξίας!

Εδώ όμως, δεν έχουμε ακόμα ένα όμορφο σαββατιανό. Η οινοποιία Μυλωνά, με το Late Release μοιράζεται μαζί μας ένα κρασί περιορισμένης παραγωγής και υπερβατικής προσέγγισης για την ποικιλία. Η μακρά ωρίμαση του κρασιού για εννιά μήνες με τις οινολάσπες, αλλά και η πολυετής εξέλιξή του μέσα στο οινοποιείο, συστήνουν ένα σαββατιανό υψηλής οινοποίησης που σκοπεύει να μεταδώσει την πίστη και τη νέα οπτική του παραγωγού. Πρόκειται για μια εμφιαλωμένη ιδέα περισσότερο, ένα γαστρονομικό σύνολο σε πλήρη ετοιμότητα για να πείσει για την ανωτερότητά του! Αυτό το στοιχείο άλλωστε, εκείνο της ατέρμονης αναζήτησης των Ελλήνων οινοποιών μας, του συνεχούς πειραματισμού για τον εντοπισμό των δυνατοτήτων του σταφυλιού τους, αποτελεί μια αξία που λειτουργεί σαν μοχλός ανάπτυξης. Η στιγμή εκείνη δε, που απελευθερώνεται στο κοινό μία τους δουλειά από το παρελθόν, περιλαμβάνει ένα πολύτιμο μήνυμα, η ερμηνεία του οποίου υπήρξε αποκαλυπτική στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Ένα σαββατιανό μεγαλωμένο στα χέρια του παραγωγού, ενστερνίζεται τις πιο ενδόμυχες σκέψεις του. Τότε που το κρασί αποκτά άλλη διάσταση, πιο εγκεφαλική. Μια αρχειοθετημένη οινοποίηση πρέπει να το αξίζει και αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει άλλος καλύτερα από τον ίδιο τον αποθησαυριστή της! Η εξέλιξη αυτής της σπουδής, εφαρμοσμένη και ολοκληρωμένη, έρχεται επιτέλους στο φως.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριο χρυσαφί χρώμα. Θυελλώδης ορυκτότητα, με τόνους τσακμακόπετρας και πυρίτιδας να μπουρλοτιάζουν τη μύτη με πρωτοφανούς έντασης κλασάτες ριπές σαν από riesling σπάνιου grand cru αμπελώνα! Καθηλωτικά τα υπέροχα κι έντονα εσπεριδοειδή άψογης ωριμότητας, ακριβώς στην ακμή τους, όπως γλυκό λεμόνι, κίτρο και αρωματικό κουμ-κουάτ! Έπειτα πρόσχαρο ροδάκινο ολόγλυκο, με διάσπαρτες φυτικές νότες, μελένιες και ριγανάτες να αναβλύζουν με δύναμη από το ποτήρι! Το ελαφρύ προς μέτριο σώμα, με σαφή κι εκδηλωτική οξύτητα άνω του μετρίου, ολοκληρώνει τον πολύχρωμο πίνακα της ανάγνωσης. Γεύσεις από φλούδες μανταρινιού, κυδώνι, μαντζουράνας, ζυμαριού και πληθωρικής ορυκτότητας ντυμένης με μέλι και λευκά λουλούδια, καταλήγουν σε απολαυστική μακρά κρεμώδη επίγευση.

Μεγαλοφυής σύλληψη, εκφρασμένη μέσα από ένα σαββατιανό που θα θέλαμε να γευόμαστε εις το διηνεκές! Το ταλέντο πάνω από την ποικιλία! Η δε ποικιλία περιχαρής στα χέρια αυτά τα ευλογημένα! Σαββατιανό που ξαφνιάζει, εκπλήσσει, ανατρέπει κάθε προκατάληψη και προσδοκία! Ένα ζωντανό και εκδηλωτικό κρασί που καταφέρνει να ισορροπεί άψογα το ελεγχόμενο αλκοόλ με την ωριμότητα του φρούτου. Αξιοσημείωτη η συγκέντρωση και η συνοχή στο στόμα ως συμπαγές σύνολο, ενώ η ραφιναρισμένη λεπτή αίσθηση κρύβει τον χρόνο χωρίς ποτέ να κουράζει, διατηρώντας τις εντάσεις κορυφωμένες! Δυστυχώς λιγοστές οι φιάλες ενός πρελούδιου που ξεσηκώνει τις αισθήσεις.

 

Χρόνος δοκιμής: 08/2021

Αξιολόγηση: 92/100

 

PAIRING

Χοιρινά φιλετίνια ψητά, με σάλτσα μουστάρδας-μελιού.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,