Logo
HIGHLIGHTS: CASTELL’ IN VILLA 2005
8 Σεπ 2021

HIGHLIGHTS: CASTELL’ IN VILLA 2005

Post by Δημήτρης Βίγλης

CASTELL’ IN VILLA: Η αφρόκρεμα των φημισμένων Chianti, φέρνει την Τοσκάνη κοντά μας.

 

Με ένα τέτοιο κρασί οι Ιταλοί θα κοινωνούσαν. Αν όχι, δεν θα έχαναν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν το μεγαλείο της ιστορίας τους ως λαός της γαστρονομίας και του κρασιού. Εκλεκτή riserva, δυσεύρετη κι ακριβοθώρητη, της αθανασίας κρασί. Στην αγαπημένη Ιταλία, παλιές και παμπάλαιες χρονιές στολίζουν περήφανα τα ράφια εκλεκτών εστιατορίων, εν είδει πολύτιμων αναμνήσεων ή λάβαρων εκστατικών απολαύσεων. Η φήμη του Castell’ in villa περισσεύει. Μια διαλεχτή παλαιωμένη Τοσκάνη στο ποτήρι, μπορεί να δώσει το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Ένα Castell’ in villa δεν είναι το προσιτό chianti, με κάθε έννοια, ούτε από εκείνα που πιάνει το χέρι με κλειστά τα μάτια. Περισσότερο η αναφορά στο στυλ του. Αρκεί να συνδεθεί κανείς με την Castelnuovo berardenga, τόπο που το γεννά. Κοινότητα της Σιένα της Τοσκάνης, όπου και δημιουργούνται μερικά από τα καλύτερα δείγματα chianti. Το sangiovese εδώ, φορτίζεται από τις ενέργειες του τόπου, με μια ιδιομορφία που το καθιστά απαιτητικό, ειδικά για τον ανυποψίαστο δοκιμαστή. Έτσι κι αλλιώς όμως, το sangiovese των αμέτρητων προσώπων, δεν θα χαρακτηριζόταν και η πιο δόκιμη ποικιλία για ευρεία ικανοποίηση του μέσου λάτρη του κρασιού. 

Αν και με τη λέξη chianti και μόνο, δεν αρκεί για να οδηγηθεί κανείς και στο κρασί, μιας και οι αποδόσεις – πολύ περισσότερο οι ποιότητες – διαφέρουν θεαματικά μεταξύ τους, η Riserva του Castell’ in villa αποτελεί εγγυημένη επιλογή. Sangiovese που δεν αστοχεί. Aυτό όμως, δεν το καθιστά λιγότερο απόμακρο. Αρχής γενομένης από το γεγονός πως φτιάχτηκε για να δει το φως μετά από είκοσι ή και περισσότερα χρόνια! Αιχμηρό ακόμα και όταν είναι ώριμο, με λεπτές κι ευαίσθητες ισορροπίες, το καθιστούν σίγουρα ένα από τα λιγοστά chianti βαθιάς παλαίωσης κι ενδεχομένως όχι και την πιο προφανή επένδυση.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Βαθύ γκρενά χρώμα. Συμπαγής μύτη, σφιχτοδεμένη με τον μανδύα του χρόνου. Υψηλής συγκέντρωσης, με εντάσεις κρεάτινης οσμής, μελωμένων μαύρων φρούτων όπως πάστας δαμάσκηνου, πατέ μαύρης ελιάς, σκουρόχροχρωμων μπαχαρικών, γαρίφαλου και πικρής σοκολάτας. Άφθονα τα φρέσκοκομμένα μανιτάρια, μαζί με καθαρό κακάο και δέρμα.Ξηρό στο στόμα, μετά από τον απαραίτητο αερισμό αλλάζει διαρκώς. Κυρίως γιατί από αυτό εδώ το σημείο, αχνοφέγγεται το ύψος του. Αδιαπέραστο και συμπαγές, υψηλής οξύτητας(!) κι ολοζώντανων (ακόμα) πλούσιων κι ελαφρώς ξηρών τανινών που εκλιπαρούν για κάμποσα ακόμα χρόνια αναμονής στη φιάλη. Ατόφια έκφραση από γεύσεις ψημένων ώριμων μαύρων φρούτων, με κυρίαρχη την μαρμελάδα δαμάσκηνου και μύρτιλλου, του ψημένου ψωμιού, τις πλούσιες διάσπαρτες γευστικές αναφορές των αποξηραμένων βοτάνων όπως του δεντρολίβανου, του πεύκου, της νωπής γης και των φύλλων του καπνού. Ταυτοχρόνως υπέροχα πικάντικο, με πολύχρωμα πιπέρια να σκανδαλίζουν τον ουρανίσκο. Επίμονη και σοκολατένια επίγευση βοτανική, βαλσαμική και γήινη. 

Έχοντας καλοπιάσει τον χρόνο, εκείνος δεν μας έκανε πλήρως το χατίρι. Αυστηρός και απόλυτος, κοίταξε αυτό το φανταστικό κρασί επικαλούμενος τις δυνατότητές του. “Φανταστικό” γιατί εκτός από τις όμορφες εντυπώσεις, άφησε κι ένα “ΑΝ” να αιωρείται. Από εκείνα τα “ΑΝ” που κοστίζουν. Η απόλαυση προφανής, οι επιδόσεις επίσης. Το “ΑΝ” αφορά την επίκληση στον χρόνο, την υπολειπόμενη εκείνη παράταση που ζήτησε το κρασί χωρίς να μπορούμε να του τη δώσουμε. Με τέτοια ατσάλινη ραχοκοκαλιά να στηρίζει αυστηρά την ύπαρξή αυτού του παραδοσιακού chianti, ο χρόνος ξεγελά. Αν κάποιος συλλέκτης μας διαβάζει, ας μη βιαστεί να το αφαιρέσει από τη συλλογή του. Ας στρογγυλέψει τα χρόνια του κρασιού. Στην εικοσαετία, ας κοιταχτεί μέσα από το κρασί για να λάβει την ανταμοιβή για την παροιμιώδη υπομονή του!

 

Χρόνος δοκιμής: 09/2021

Αξιολόγηση: 91/100

 

PAIRING

Καπνιστό συκώτι σχάρας, ψητά μανιτάρια portobello, δεντρολίβανο.

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,