Logo
ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ 2010
9 Οκτ 2019

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ 2010

Post by Δημήτρης Βίγλης

Πιστό στην εικόνα και στη διαχρονική του αξία.

 

Από τα ομορφότερα κτήματα της Πελοποννήσου που δεν αρκείται όμως στην εικόνα του. Το κτήμα Μερκούρη έχει πια παράδοση και όνομα. Το ομώνυμο κρασί δε, μπορεί να αποτελεί οικεία ετικέτα, μα διόλου συνηθισμένο χαρμάνι. Οι άνθρωποι του πίστεψαν και επένδυσαν από νωρίς στην ξηρή οινοποίηση της χαρισματικής μαυροδάφνης, καταφέρνοντας έτσι να την αποδίδουν αριστοτεχνικά συν τω χρόνω. Με την επιλογή ενός blend που δεν συναντά κανείς εύκολα, refosco και μαυροδάφνης, μετέφεραν στη φιάλη τον κοσμοπολίτικο αέρα που διέπει το κτήμα. Η ποιοτική αυτή προσέγγιση έμελλε να αναδειχθεί ως κλασική, στοιχείο που  υπογραμμίζεται και από τη διατήρηση της αρχικής ετικέτας αμετάβλητης όλα αυτά τα χρόνια. Όταν προτεραιότητα είναι η συνεχής εξέλιξη της οινολογικής επίδοσης, είναι καθορισμένη με σαφήνεια και η ταυτότητα του οίνου, αυτή είναι και η καλύτερη ετικέτα.

 

Η σταθεροποίηση της ποιότητας και ο έλεγχος των οινοποιητικών μεταβλητών ανά έτος, εδραιώνουν τη φήμη του οίνου εν καιρώ. Οι συνεχείς μεταμφιέσεις της ετικέτας ή και η αδικαιολόγητη ενίοτε μετονομασία του κρασιού, δεν αποτελούν εγγύηση για το περιεχόμενο του.

 

Και επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, τι καλύτερο από ένα εξελιγμένο κτήμα Μερκούρη του 2010; Διαρκής μας επιδίωξη αποτελεί η ανάδειξη της βέλτιστης εκδοχής εξαιρετικών κρασιών. Αναζητούμε κρασιά ιδιαίτερου χαρακτήρα για να μοιραστούμε μαζί σας, κρασιά που τα ξεχωρίζουμε και τα διακρίνουμε για αυτό που πραγματικά είναι. Και αυτό δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε. Στα πλαίσια αυτής της λογικής, διερευνούμε τα όρια της εξέλιξης αυτής της εκλεκτής ετικέτας, την ακολουθούμε μέσα στο χρόνο και την παρουσιάζουμε όπως είναι σήμερα.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα. Μύτη υψηλής έντασης, πολυδιάστατη, με αρώματα μαρμελάδας φράουλας, βύσσινου και δαμάσκηνου. Έντονα βοτανική με νύξεις φασκόμηλου. Ιδιαίτερη αίσθηση προσδίδουν τα αρώματα τριαντάφυλλου, πεύκου και μαύρης ελιάς. Στόμα ξηρό, μετρίου όγκου, με αναζωογονητική οξύτητα, μπόλικες τανίνες αλλά ραφιναρισμένες και ώριμες. Εδώ συναντάμε γεύσεις σοκολάτας, πάστας δαμάσκηνου, τριαντάφυλλου, βοτάνων και γλυκών μπαχαρικών σε βαλσαμικό φόντο. Επίμονη επίγευση που αναδεικνύεται από την εξέλιξη του κρασιού στο χρόνο.

Ένα καθ’ όλα ολοκληρωμένο κρασί, υψηλής ποιότητας, με βελούδινη αίσθηση στο στόμα και εξαιρετική συμπύκνωση υπέρ της φινέτσας. Συνδυάζει βαρέλι άψογα χωνεμένο, ισορροπία, αλλά και αξιοσημείωτη πολυπλοκότητα. Πίνεται τώρα ευχάριστα, αλλά μπορεί να καταναλωθεί και στα δέκατα του γενέθλια αξιοπρεπώς. Αν το βρείτε, μην το λυπηθείτε!

 

Χρόνος δοκιμής: 09/2019

Αξιολόγηση: 91/100

 

PAIRING

Χυλωμένο κριθαρότο με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι a la bourguignon.

 

 

 

 

 

 
-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,