Logo
ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ 2015
30 Νοέ 2023

ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ 2015

Post by Δημήτρης Βίγλης

Αρκεί μια ματιά να διατρέξει τις καταπράσινες φυτεμένες πλαγιές τις κατηφορικές, αυτές που μοιάζουν να βουτούν αποφασιστικά στο κενό που δημιουργεί ευεργετικά το υψόμετρο. Το μεγαλείο ενός χαρισματικού αμπελώνα λουσμένου στο φως, επικαλείται το δέος. Το κτήμα του μεγάλου σπηλαίου, κρεμασμένο σχεδόν πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού, μοιάζει με χλοοτάπητα περιβαλλόμενο από το επιβλητικό βραχώδες τοπίο. Τόπος εκστατικός, ανυψώνει το βλέμμα της ψυχής. Εδώ χτυπά η καρδιά του εθνικού γεωπάρκου του Χελμού, μία από τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000. Τα λιγοστά αναλήμματα, σκορπισμένα διακριτικά στο ορεινό άβατο του μεγάλου αμπελιού, δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν τελικά την ορμή των συναισθημάτων του επισκέπτη. 

Αν το αμπέλι δεν ήταν τέτοιο, να ριζώνει πέρα από τα όρια της απτής πραγματικότητας, δεν θα μαθαίναμε ποτέ τη γεύση έτσι όπως μας δίνεται μέσα από το κρασί. Αν κάθε κρασί φέρει αξίες, το κτήμα του μεγάλου σπηλαίου αποτελεί ζωντανή ιστορία. Εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν το μετόχι της μονής του μεγάλου σπηλαίου, γνωστό και ως μετόχι του Αγίου Αθανασίου, σε αυτή την απόκρημνη πλαγιά που μοιάζει με πέτρινη σαΐτα που σημαδεύει τον ουρανό, οι μοναχοί παρήγαγαν καρπούς για τη θεία κοινωνία από τα μισά του 15ου αιώνα. Από το 1999, οπόταν και οι αδελφοί Αναστασίου ανέλαβαν το κτήμα μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης από τη μονή, ο ιστορικός αμπελώνας ανανεώθηκε, μαζί και η ελπίδα αναγέννησης πολύτιμων οίνων. 

 

  «…σε αυτή την απόκρυμνη πλαγιά που μοιάζει με πέτρινη σαΐτα που σημαδεύει τον ουρανό, οι μοναχοί παρήγαγαν καρπούς για τη θεία κοινωνία από τα μισά του 15ου αιώνα.»

 

Το ερυθρό κρασί με την επωνυμία αυτού του ιερού τόπου, σημαντικό τόσο για την οινοποίηση όσο και για την πολιτισμική της διάσταση, βασίζεται στην ανάμιξη δύο ξεχωριστών ποικιλιών: την μαυροδάφνη και το μαύρο καλαβρυτινό. Σημαντικές ποικιλίες για την ευρύτερη περιοχή, που όπως έχει αποδειχθεί μέσα από τα κρασιά, διακρίνονται για τις δυνατότητές τους. Το εκλεκτό αυτό χαρμάνι σταθερών επιδόσεων, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί σύμβολο ποιότητας για τον ευλογημένο αυτόν τόπο, κι ένα ολοκληρωμένο σύνολο που κρατά ενωμένες την παράδοση με την καινοτομία. Κτήμα μέγα σπηλαίου.

 

 

Θησαυροί του σπηλαίου / Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Από τη σπηλιά στο φως

 

Πυκνό ρουμπινί χρώμα. Έντονο αιμάτινο καλωσόρισμα στη μύτη, με δέρμα, κέδρο, νωπά φύλλα καπνού, ψημένα σκουρόχρωμα μπαχαρικά κι έντονα ορυκτό και γήινο υπόβαθρο φρέσκων μανιταριών. Υψηλή συμπύκνωση μαύρου και κόκκινου φρούτου, αδιαπέραστων ως προς την ανάλυση σαν κρούση σε μονόλιθο, αρκετά προφυλαγμένα πίσω από τον χρόνο και την καλή διαχείριση δρυός. Σε δεύτερο χρόνο, αναδύονται ανθικές νότες, πολυτελές ξύλο και βότανα όπως το θυμάρι και λιγότερο το δεντρολίβανο, ανάμεικτα με σοκολάτα.

Γεμάτο στόμα, μέτριες+ τανίνες εξαιρετικές, ώριμες και μεστές, μέτρια+ οξύτητα, συνοχή και εκπληκτική εστίαση στη μεγιστοποίηση της απόλαυσης. Το φρούτο είναι ώριμο και ποσοτικά επαρκές, ισορροπεί ιδανικά μέσα στη συμπαγή αυτή δομή, όπου του δίνεται περισσότερος χώρος σε σχέση με τη μύτη. Οι γεύσεις στάχτης, βοτάνων και βανίλιας, το καβουρντισμένο φουντούκι, το δέρμα και το νωπό κρέας, είναι εδώ για να προσδώσουν νόημα στην λιπαρή αίσθηση και τον πλούσιο χαρακτήρα που δεν αφήνει κανένα κενό. Η μακρά γήινη και πικάντικη επίγευση κόκκινου πιπεριού, εξασφαλίζει το μεγαλοπρεπές κλείσιμο ενός στιβαρού ερυθρού αυτοπεποίθησης, που ζητά αποκλειστικά ζουμερή πρωτεΐνη, όπως rib eye τυλιγμένο στις φλόγες!

Όσο κι αν το νούμερο των 28 μηνών ωρίμασης σε βαρέλια ίσως να προκαλεί παραζάλη στους αρνητές της δρυός, σε πολλούς άλλους ίσως να θυμίζει πρακτικές του…montalcino. Σίγουρα πάντως, η συγκεκριμένη cuvée θα μπορούσε να αναμετρηθεί άνετα με ένα Brunello! Έχει και το βάθος και τη δύναμη να υπερισχύσει μάλιστα! Σε τελική ανάλυση, το κτήμα τιμά τον χρόνο χωρίς να επιβαρύνεται από την πατίνα του. Αντιθέτως, εξοπλίζεται με τέτοιο δυναμισμό, που δεν θωρακίζει απλώς το κρασί, αλλά το παρουσιάζει σαν leopard στο πεδίο των μαχών! Στην δεκαετία του αναμένεται να βρίσκεται στην ακμή του, ικανό να πλήξει κάθε κρεοφαγικό στόχο που θα βρεθεί μπροστά του! (92/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,