Logo
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ VINEYARDS: ΤΟ ΛΗΜΝΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
16 Σεπ 2020

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ VINEYARDS: ΤΟ ΛΗΜΝΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Αυτό το λημνιό δεν το ξεχνάς, το αγαπάς από την πρώτη κιόλας γουλιά!

 

Πολλές φορές, είναι πράγματι δύσκολο να συλλάβουμε την πορεία ενός κρασιού μέχρι να βρεθεί στο ποτήρι μας. Από ορισμένους αυτό καλείται μαγεία, από άλλους μυστήριο. Το γεγονός πως το κρασί δημιουργείται για να μας ταξιδεύει, αρκεί. Αρκεί να σκεφθούμε όλες εκείνες τις φορές που δοκιμάζουμε κρασιά από τόπους που δεν επισκεφτήκαμε ποτέ κι όμως, νιώθουμε το αντίθετο. Με αυτές τις σκέψεις να μας συντροφεύουν, τι θα λέγατε να ταξιδέψουμε στον βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της χώρας, στα Άβδηρα της μακρινής Ξάνθης;

Ακολουθώντας τον αέρα που φυσά πάνω από τους άνυδρους θρακιώτικους λόφους των Αβδήρων, δροσεροί, ανακουφιστικοί άνεμοι για τα αμπέλια, μας οδηγούν ως τη γη που ανδρώνεται το πολύφημο λημνιό. Μια ιστορική ποικιλία, γνωστή από την αρχαιότητα ακόμα, γίνεται εκφραστής ενός εξαιρετικού μικροκλίματος. Με το βλέμμα του αμπελώνα στραμμένο προς το θρακικό πέλαγος, σε απόσταση τόσο κοντινή που να αισθάνεται τη θαλασσινή αύρα του, η αμμώδης γη συνομιλεί μαζί του σε μια τοπική διάλεκτο που διασώζεται μες στις φιάλες των αμπελώνων του ανατολικού. Εδώ λοιπόν μπορείς να πιστέψεις πως ταξίδεψες, αν έτυχε να δοκιμάσεις μία από τις καλύτερες εκφράσεις από λημνιό. Μια «μαγική» φιάλη είναι αρκετή για να γίνεις μάρτυρας της αλήθειας ενός αυθεντικά όμορφου κρασιού. Μετά από αυτό, οι δρόμοι ανοίγονται για κάθε είδους ταξίδι, με μοναδική απαίτηση το αγαπημένο σας ανοιχτήρι κρασιού…!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

(2017)

Μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα. Μύτη τονισμένων εντάσεων, με ζουμερό ώριμο βύσσινο και κόκκινο κεράσι, έντονο το δέρμα και τα περάσματα φρεσκοτριμένου πιπεριού, αλλά και πανέμορφη λεβάντα, αποξηραμένο φασκόμηλο και ρίγανη του βουνού. Ξηρό στο στόμα, πληθωρικό, αλλά με τονισμένη οξύτητα να το ισορροπεί τέλεια και το υψηλό αλκοόλ να ενσωματώνεται άψογα χωρίς να διακρίνεται ποσοτικά. Μέτριας ποσότητας τανίνες, αλλά άριστης ποιότητας, στρογγυλές και νόστιμες. Υπέροχες φρέσκες γεύσεις κι εδώ, περισσότερο ανθικές, γλυκών μπαχαρικών, με τα όμορφα κόκκινα φρούτα της μύτης και τα αρωματικά αποξηραμένα βότανα της ελληνικής γης. Επίμονη επίγευση καλής διάρκειας, φρουτώδης και ελαφρώς πικάντικης.

Ένα λημνιό με έντονη προσωπικότητα, που πατά όμως στις μύτες των ποδιών του. Μοντέρνα προσέγγιση που βγάζει το φρούτο μπροστά, όμορφα ωριμασμένο και με καθαρότητα έκφρασης. Το βαρέλι εντελώς χωνεμένο δεν διακρίνεται καν, παρά το γεγονός ότι το κρασί ωριμάζει για 12 μήνες σε παλιά βαρέλια. Έτσι κερδίζει η ίδια η ποικιλία που πρωταγωνιστεί εδώ και οι λεπτές τεχνικές που προσφέρουν στην αυθεντικότητα του αποτελέσματος, όπως η χρήση γηγενών ζυμών, αλλά και οι φίνες λάσπες μαζί με τις οποίες ωριμάζει το κρασί. Κομψότητα κι αρωματική φινέτσα, συνδυασμένες με ατσάλινη πανοπλία.

 

Χρόνος δοκιμής: 08/2020

Αξιολόγηση: 91+/100

 

PAIRING

Spaghetti bolognese με αρνίσιο κιμά.

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , ,