Logo
ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ ΔΕΚΑ (ΛΕΥΚΟΣ) 2013
24 Σεπ 2020

ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ ΔΕΚΑ (ΛΕΥΚΟΣ) 2013

Post by Δημήτρης Βίγλης

Το δραμινό χαρμάνι που φλερτάρει με το μεγάλο Bordeaux των οινικών παραδόσεων!

 

Και ποιος δεν θα ήθελε να επισκεφτεί το Bordeaux του κρασιού, ποσώς δε να το γευθεί παθιασμένα, με την ακόρεστη δίψα της ανακάλυψης! Και ποιος δεν θα ήθελε να συναντηθεί με την ξακουστή κομψότητα, να ασκηθεί στον τρόπο που οι Γάλλοι εννοούν το κρασί τους. Θες επειδή προηγήθηκαν, θες επειδή κέρδισαν χρόνο αποκτώντας πολύτιμη τεχνογνωσία, η Γαλλία του κρασιού είναι αυτή που είναι. Η επιτυχία της γαλλικής σχολής δεν αμφισβητείται, ως σημείο αναφοράς αποτελεί ευσεβή πόθο κάθε οινόφιλου να συναντηθεί με τα όρια που οι Γάλλοι ορίζουν την απόλαυση! Αν δεν είναι εφικτό όμως αυτό, η Δράμα έχει τη λύση!

Όταν επιχειρείται μια σύγκριση ή παρομοίωση, έστω και για λόγου χάριν ακόμα, οφείλει κανείς να είναι προσεκτικός στη διατήρηση των αναλογιών. Όταν δηλαδή ένα ελληνικό χαρμάνι αποτελούμενο από τις τρεις εμβληματικές ποικιλίες ενός λευκού Bordeaux (sauvignon blanc, semillon, ugni blanc) γεννιέται σε ελληνικά χώματα, η πρόκληση είναι εμφανής και το στοίχημα μεγάλο. Καμιά ευκολία δεν μπορεί να υιοθετηθεί ελαφρά τη καρδία. Η κατακτημένη τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προσόν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τόσο σύνθετο κρασί.

Για τον Μπάκη Τσάλκο που ηγείται του σημαντικού κτήματος, το κρασί είναι ταυτισμένο με την πορεία της ζωής του. Ο σημαντικός οινολόγος με θητεία στη Γαλλία, επαναπατριζόμενος στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ανέλαβε δράση με κορυφαίες συνεργασίες. Αναμενόμενο ήταν να επιχειρήσει το επόμενο βήμα για να κάνει αυτό που γνώριζε καλύτερα: να δημιουργεί σημαντικά κρασιά στο δικό του οινοποιείο. Από το 2007 το κτήμα Οινογένεσις δεσπόζει ανάμεσα στα εκλεκτά οινοποιεία της βορείου Ελλάδος. Από τότε, η Δράμα του κρασιού συνομιλεί ανοιχτά με το Bordeaux ως παλιοί καλοί φίλοι!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριας έντασης λεμονί χρώμα. Ιδιαίτερη μύτη, δουλεμένη περίτεχνα και με στοχασμό. Πλούσια γλυκά αρώματα φρέσκου βουτύρου για καλωσόρισμα, μαζί με απαλές νύξεις ξύλου και ήπιας ορυκτότητας εκφρασμένης με βρεγμένα βότσαλα είναι εδώ. Έπειτα εκείνο το ευγενές elderflower, μαζί με βότανα όπως το θυμάρι, αλλά και χορτώδεις αναφορές, κυκλώνουν το αρωματικό βερίκοκο, το απίθανο κουμκουάτ και τα εκφραστικά εξωτικά λευκά άνθη! Ξηρό στόμα, μετρίου σώματος, με ανάλογη οξύτητα ίσα που να το ξεπερνά. Μέτριες εντάσεις εδώ, με καπνιστές γεύσεις, φλούδες από μανταρίνι, περγαμόντο, βασιλικό, αλλά και πλούσια άνθη, μαζί με σαφείς φυτικές νύξεις. Μέτριας+ διάρκειας επίγευση, ελαφρώς κρεμώδους υφής, βοτανικής, ανάμεικτης με καραμέλα βουτύρου και ανθόμελο!

Η  Δράμα, με αυτό το blend, φέρνει το Βοrdeaux πιο κοντά από ποτέ! Δεν έχετε παρά να γεμίσετε το ποτήρι σας με φίνο μπορντωλέζικο αέρα και να αφήσετε τις αισθήσεις σας να παραδοθούν στην υπέρτατη γοητεία, που μόνο ένα κρασί κατακτημένης γνώσης όπως αυτό μπορεί να προσφέρει. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα λευκό κρασί εσοδείας 2013(!) και όμως αισθάνεται άνετα με την ηλικία του. Ακριβέστερα, ο χρόνος αυτός δεν του φαίνεται διόλου, παρά μόνο ως εκλέπτυνση των χαρακτηριστικών του. Η χρήση του βαρελιού άκρως προσεκτική ως πιστός συνοδός, προσδίδει μόνο πλεονεκτήματα, χωρίς να επιβάλλει την παρουσία του. Πίνεται τώρα, δροσερό και δοτικό!

 

Χρόνος δοκιμής: 09/2020

Αξιολόγηση: 89+/100

 

PAIRING

Φιλέτο από ψητό φαγκρί σχάρας, με σπαράγγια σοταρισμένα σε βούτυρο και χειροποίητη μαγιονέζα.

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , ,