Logo
ANATOLIKOS VINEYARDS FINE ASSYRTIKO 2018
25 Νοέ 2020

ANATOLIKOS VINEYARDS FINE ASSYRTIKO 2018

Post by Δημήτρης Βίγλης

 FINE και ΑΣΥΡΤΙΚΟ μαζί, σημαίνει αλησμόνητη ΓΙΟΡΤΗ!

 

Λέγεται πως κατέχει κανείς τους κανόνες, όταν μπορεί να τους υπερβεί. Όταν δηλαδή βαστά γερά τα ηνία των αποφάσεων του και παρεκκλίνει συνειδητά της πεπατημένης οδού. Τότε έχει διαμορφώσει το προσωπικό του ιδίωμα, τότε χαράζει το δικό του μονοπάτι, τότε προτείνει άφοβα τις ιδέες του, αναλαμβάνοντας κάθε ευθύνη. Αυτή η ιδιομορφία είναι αρκετή για πάσα διαφοροποίηση από την όποια επανάληψη (όσο ασφαλής κι αν είναι αυτή), και είναι το όχημα της ανεξαρτησίας. Μια κατάσταση δηλαδή, ικανή και αναγκαία, ώστε να γεννηθεί ένα γυμνασμένο θρακιώτικο ασύρτικο!

Αυτοί εν συντομία ήταν οι συνειρμοί που προκλήθηκαν, όταν ήρθε ως την μύτη το ασύρτικο των ανατολικών αμπελώνων. Όταν αποφασίζει ένα  στεριανό κτήμα να ασχοληθεί με το ασύρτικο τι σκέφτεται άραγε; Ο χώρος της διαδεδομένης ποικιλίας, μοιάζει αρκούντως ερμηνευμένος πια, πλήρης και με το ανάλογο εκτόπισμα, αναφερόμενοι κυρίως στην ευρέως γνωστή επιτυχία της νησιωτικής κλάσης της. Κι όμως, ο όποιος εφησυχασμός (και για την Σαντορίνη ακόμα) μπορεί να αποδειχθεί επίφοβος για τη συνέχεια, έτσι και για οποιονδήποτε τολμά να δημιουργεί, η πρόκληση είναι διαρκής και οι απαιτήσεις ανάλογες. Όταν το ζητούμενο ανανεώνεται διαρκώς, οι κανόνες φαίνονται πενιχροί για την κατάκτηση μιας νέας έκφρασης.

Ανάμεικτη η έκπληξη με τη χαρά μας, συνόδευσαν αυτή την δοκιμή. Ένα ασύρτικο που δεν επιχειρεί να ερμηνεύσει ακόμη μια φορά την διάσημη ποικιλία, αλλά την αποδίδει με φυσικότητα κι αυθεντικότητα, επενδύοντας σε χαρακτήρα. Μια δοκιμή αρκεί για να σιγουρευτεί κανείς, πως όσο κι αν φοβίζει η εξέλιξη, τίποτε δεν τη σταματά, ενώ το τέλος έρχεται, μόνο αν το αποδεχθούμε.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριας έντασης χρυσό χρώμα. Ιδιάζουσα μύτη, τονισμένων εντάσεων. Κυρίαρχες είναι σε πρώτο πλάνο οι οξειδωτικές νύξεις κι άφθονο αμύγδαλο, μαζί με ενδιαφέροντα αρώματα πικάντικων ζυμών, βρώμης και ξηρών καρπών, σε ορυκτό φόντο βενζίνης και διακριτικού ξύλου. Υπερώριμα εσπεριδοειδή όπως κίτρο, κυδώνι και γκρέιπφρουτ, επικρατούν μαζί με ώριμο γιαρμά, κυκλωμένα από βαριά ώριμα άνθη και κρεμώδη αίσθηση. Ξηρό και πλούσιο στο στόμα, με συνοχή και συμπύκνωση, με το υψηλό αλκοόλ άψογα χωνεμένο στο σύνολο κι όμορφα ισορροπημένο με την τονισμένη οξύτητα. Εδώ, γευόμαστε ώριμο περγαμόντο, έλαια κίτρου και γλυκολέμονου, μαζί με κόρα ψωμιού κι αμυγδάλου. Απαλές νότες δρυός και καπνού, συνοδεύονται από ορυκτή κιμωλία, οδηγώντας σε αξιόλογης διάρκειας οξειδωτική επίγευση κρεμώδους υφής.

Ένα ασύρτικο απαλλαγμένο από το φορτίο της αγωνίας να αποδείξει την αξία του. Η γοητεία του έγκειται ακριβώς στο γεγονός πως επικεντρώνεται στην γνησιότητα της εκφοράς του. Δουλεμένο κι ευρηματικό, με προσωπικό στυλ και άνεση, συστήνεται χωρίς περιστροφές. Ευθύ, δυναμικό και πληθωρικό, μιλά καθαρά και μας κοιτά στα μάτια. Πίνεται τώρα, στους 10 βαθμούς, μετά από εικοσάλεπτη παραμονή σε καράφα.

 

Χρόνος δοκιμής: 11/2020

Αξιολόγηση: 90/100

 

PAIRING

Ψητό χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας.

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική περιουσία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,