Logo
ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: ΜΠΕΛΙΔΗ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ-ΜΟΣΧΟΜΑΥΡΟ 2015
9 Σεπ 2020

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: ΜΠΕΛΙΔΗ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ-ΜΟΣΧΟΜΑΥΡΟ 2015

Post by Δημήτρης Βίγλης

Από την ανερχόμενη Κοζάνη, ένα ιδιαίτερο blend αγαπημένων ελληνικών ποικιλιών, μιλά για τόπο, αλλά και για τρόπο!

 

Όποιος παρακολουθεί τη γραφή μας, θα έχει σίγουρα αντιληφθεί πως στο winetaster.gr αναζητάμε κρασιά που θα ελκύσουν την προσοχή μας, κρασιά που επιχειρούν την υπέρβαση, που θα έχουν κάτι να δηλώσουν, μια ιδέα να υπερασπιστούν με το σπαθί τους! Χωρίς καμία προκατάληψη, μεροληψία και κομπασμό, βρίσκουν τη θέση τους στις γευσιγνωσίες μας. Αυτό το εκλεκτό δημιούργημα του μικρού οινοποιείου της όμορφης Κοζάνης, σήκωσε το οινικό του ανάστημα και το υποδεχόμαστε με χαρά, καθώς αξίζει και με το παραπάνω μια θέση στο ποτήρι μας.

Η Κοζάνη μπορεί να αισθάνεται περήφανη με τέτοιες δουλειές, σε ένα χώρο άκρως απαιτητικό, με υψηλό ανταγωνισμό, εντός κι εκτός της μικρής μας χώρας. Κρασιά όπως το εμπνευσμένο αυτό blend από αμιγώς ελληνικές ποικιλίες (ξινόμαυρο και μοσχόμαυρο ισόποσα), αποτελούν την επόμενη μέρα που όλοι ευχόμαστε. Αξιοσημείωτη ιδιοσυγκρασία, που υποδηλώνει τη στενή σχέση με τη γη, αλλά και αξιόλογη λεπτομερής έκφραση ως αποτύπωση του terroir, συναινούν πως το μέλλον του ελληνικού κρασιού είναι λαμπρό! Μετά από αυτό, αναμένουμε και μονοποικιλιακές εκδόσεις με τη σφραγίδα, αλλά και το έκδηλο ταλέντο του οινοποιείου Μπελίδη!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Ωχρό γκρενά χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Έντονη μύτη, εθιστικά προκλητική, με ζουμερή ώριμη φράουλα, αρωματικό τριαντάφυλλο, προσούτο και φασκόμηλο. Υπέροχα γήινα αρώματα από forest floor και αλεσμένων φρέσκων μανιταριών, συνοδεύουν εκείνα από μαύρο τσάι, πατέ ελιάς και wrapper πούρου. Ξηρό και ελαφρύ στόμα, με τονισμένη οξύτητα που επιβάλλεται εδώ, με το ελαφρύ αλκοόλ να υποχωρεί. Μέτριας έντασης κόκκινα φρέσκα φρούτα, συναντούν βοτανικές γεύσεις όπως του δεντρολίβανου, μανιταριών, φρέσκων λουλουδιών και καραμέλας βουτύρου. Επίμονο βοτανικό τελείωμα με αξιόλογη διάρκεια, που κατακλύζεται από πευκοβελόνες και νωπά φύλλα.

Αρχικά, το κρασί σε κατακτά με την αισθησιακή του αρωματική διάσταση. Αν και εκδηλώνεται με εξελιγμένη μορφή, γεγονός που το καθιστά ιδιαιτέρως απολαυστικό εδώ και τώρα, ο χρόνος δε σταματά εδώ. Θυμίζει νεαρό barbaresco που αναζητεί τον δρόμο του, γεγονός που ανεβάζει τις προσδοκίες κατακόρυφα! Εκπληκτική η απόδοση των αρωμάτων του, με εξωστρέφεια και σαφείς αναφορές σε σπάνια terroirs. Στο στόμα εμφανίζεται κάπως πιο αυστηρό, με μετρημένο φρούτο να στοιχίζεται απέναντι στις καλοσχηματισμένες τανίνες του, αρκετές ποσοτικά και καλής ποιότητας. Η ισορροπία τείνει να γέρνει υπέρ των σκληρών χαρακτηριστικών εδώ, με την οξύτητα να ξεχωρίζει. Περισσότερο φρούτο αν επένδυε τα βασικά δομικά στοιχεία του στέρεου κορμού του κρασιού, θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο την κλάση του. Φαίνεται όμως να διαθέτει τα φόντα, αλλά και τα προσόντα για να πετύχει! Οπότε περιμένουμε πολλά από την άκρως γοητευτική αυτή παρουσία, που σίγουρα μπορεί να σταθεί επάξια στις απαιτήσεις και του πιο ενημερωμένου φίλου του κρασιού! Πίνεται δροσερό στους 16 βαθμούς Κελσίου και σε ποτήρι balloon, διευρυμένου bowl.

 

Χρόνος δοκιμής: 09/2020

Αξιολόγηση: 89/100

 

PAIRING

Saltimbocca alla Romana

(Πιάτο της ιταλικής παράδοσης από μοσχαρίσια φιλετίνια, μαζί με προσούτο και φρέσκο φασκόμηλο, σοταρισμένα σε βούτυρο.)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική περιουσία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,