Logo
ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ GOLD ZAKYNTHINO 2019
14 Ιούλ 2021

ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ GOLD ZAKYNTHINO 2019

Post by Δημήτρης Βίγλης

Επιλέγουμε ατόφιο χρυσό, νησιωτικό Ζακυνθινό, για ταίρι στο ελληνικό δοξαστικό μας καλοκαίρι!

 

Το καλοκαίρι, οι λοιπές εποχές μοιάζουν σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Με τον ερχομό της μεγάλης εποχής, πιο ελληνική από οποιαδήποτε άλλη, οι άλλες απομακρύνονται όπως αποτραβιέται το κύμα στην ακρογιαλιά. Νιώθουμε τότε όλοι πως αλλάζουμε, ίσως πως γινόμαστε και πάλι παιδιά, ή πως ανακαλύπτουμε ξανά τον κρυμμένο μας εαυτό και τον ανακαλούμε! Μια γιορτή δίχως αφορμή ξεκινά, με ένα σπινθηροβόλο κρασί όλο ζωή! Το ελληνικό καλοκαίρι φέτος ξεκινά από την Κεφαλονιά και τα χρυσωρυχεία της!

Αναζητούμε θέα σπάνια κι αλαργινή στο χωριό του Θηράμονα και στα Μαυράτα της νότιας Κεφαλονιάς. Εκεί όπου σκαρφαλωμένος ένας αμπελουργικός θησαυρός, παραχωμένος θαρρείς, έμελλε να αναδειχθεί χάρη στη μεθοδική αναζήτηση του σημαντικού οινοποιείου Πετρακόπουλου. Τα χαρισματικά κι ελπιδοφόρα αυτά ξερικά αμπέλια, πλήρως λειτουργικά, ασκημένα στις κακουχίες και σκληραγωγημένα, πάλευαν ολομόναχα. Με θεωρία και πράξη, αποφασιστικότητα και πείσμα, οι άνθρωποι του οινοποιείου ανακάλυψαν τους παλαιούς, αυτόριζους και προφυλλοξηρικούς αυτούς αμπελώνες! Πραγματική φλέβα χρυσού!

Μετά την ταυτοποίηση της ποικιλίας, το δυσεύρετο ζακυνθινό τρυγήθηκε, ελάχιστο σε ποσότητα, προσφέροντας περίπου 3000 φιάλες που κλείνουν μέσα τους το ταξίδι ενός όμορφου αμπελώνα στον χρόνο. Από τότε, μπορούμε να υποστηρίξουμε πως ο χρυσός πίνεται, κοσμώντας περίτεχνα αξέχαστες στιγμές, χάρη στις οποίες αισθανόμαστε ζωντανοί!

 

 

Φωτoγραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριας έντασης λεμονί χρώμα με χρυσές ανταύγειες. Ενθουσιώδες στη μύτη, ανοιχτό, με φίνο καλωσόρισμα πικάντικων ζυμών! Τονισμένες εντάσεις με αρώματα ιωδίου, φύλλων λουΐζας, ήπιας ευγενούς οξείδωσης και βρεγμένων βότσαλων. Δοτικά άνθη νεραντζιάς, τραγανά ροδάκινα και ξύσμα από ροζ γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι, γεμίζουν το ποτήρι με κύματα δροσιάς και ανάσες φρεσκάδας! Ξηρό στο στόμα, με ωραίο πάχος, μετρίου όγκου και μέτριας+ οξύτητας. Γεύσεις ψωμιού, κίτρου, γιαρμά, γκρέιπφρουτ και περγαμόντου, μαζί με πλούσιες φυτικές και βοτανικές αναφορές, ορυκτά περάσματα και κρέμα γάλακτος, ολοκληρώνουν με σαφήνεια αυτό που η μύτη προλογίζει. Κλείσιμο με ικανοποιητικής διάρκειας επίγευση ανθών πορτοκαλιάς και θερμό χειροκρότημα!

Το ζακυνθινό σε μια ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση, αντλώντας δυναμικό από τον πλούτο του παλαιού αμπελώνα. Δουλεμένο με αυθεντικότητα και μεράκι, διασώζει την εκφραστικότητά του, ενώ αποκτά επιπλέον χαρακτήρα μέσω των λιτών, πλην στοχευμένων επεμβάσεων. Μια άξια ποικιλία, που συνδυάζει με επιτυχία τη φινέτσα με τα δώρα του τόπου που τη γεννά. Το αποτέλεσμα θελκτικό, δίνει κρασί με φρεσκάδα, αλλά και θεωρία τέτοια που μας προκαλεί να ανανεώσουμε τα ποτήρια μας χωρίς δεύτερη σκέψη. Προσφέρεται να το απολαύσουμε και φρέσκο δίπλα στο κύμα, μαζί με υπέροχους θαλασσινούς μεζέδες, αλλά και μετά από δύο ή τρία χρόνια τουλάχιστον. Οινική αισιοδοξία από την Κεφαλονιά των αναζητήσεων!

 

Χρόνος δοκιμής: 07/2021

Αξιολόγηση: 90/100

 

PAIRING

Λαβράκι φούρνου τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα και dressing μυρωδικών.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,