Logo
ΣΚΛΑΒΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ 2018
13 Ιούλ 2022

ΣΚΛΑΒΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ 2018

Post by Δημήτρης Βίγλης

«Για να καταλάβεις τον κόσμο, χρειάζεται καμία φορά να κοιτάξεις αλλού», σημειώνει ο Καμύ στο «Καλοκαίρι» του. Ίσως επηρεασμένος από το καλοκαίρι το ελληνικό που τόσο αγάπησε. Τότε που τα βλέμματα συναντώνται πάνω από γαλαζοπράσινα πελάγη και οι ψυχές ανοίγουν σαν όστρακα στον ατμό. Ανεμελιά η ακριβή, η στοχαστική ρέμβη, η ανακούφιση της σιωπής, γίνονται συνέχεια ενός δροσερού κρασιού. Το ταξίδι ξεκινά με ένα λυτρωτικό ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ. Ανάμεσα στις τόσες ερμηνείες, όσες και οι αντιλήψεις, το κρασί σιωπηλό, υπάρχει με τον τρόπο του. Συνοδός πιστός των προσωπικών στιγμών των φιλότεχνων και των φιλοσόφων της ζωής. Κάτω από τον ήλιο τον θεραπευτή, στου Ιονίου τα νερά, ανοίγουμε φτερά για του Σκλάβου τα κρασιά.

Τα κρασιά του Ευρυβιάδη Σκλάβου είναι αποκαλυπτικά, ενίοτε και καθηλωτικά. Όλα τους ιδιοσυγκρασιακά, με μια ιδιαιτερότητα έμφυτη, ανεπιτήδευτα γοητευτικά. Κρασιά θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, σμιλευμένα με αρχές ευδιάκριτες από την πρώτη κιόλας επαφή μαζί τους. Αδύνατον να τα προσπεράσει κανείς χωρίς να σταθεί, να τα σκεφτεί. Τέτοια είναι η κόψη τους, που σαν να καταδύονται στην κεφαλλονίτικη γη, επιστρέφουν στον αφρό για να μας χαρίσουν πηγαία απόλαυση μαζί με σπάνια χαρακτηριστικά. Το ζακυνθινό αυτό, δώρο μιας εποχής, της πιο αγαπητής!

 

 

Το δεσποτικό ζακυνθινό / Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

“Εν πλώ” με το Ζακυνθινό

 

Ολόχρυσα τα χρώματά του, ξανοίγονται σαν ξανθά δακτυλίδια στο ποτήρι μας. Η μύτη αναλογεί σε εκπυρσοκρότηση! Μεθυστικό αγιόκλημα, πλούσιο μέλι και φλούδες από μελωμένα νεράντζια και υπερώριμους γιαρμάδες, αγκαλιασμένα από βαρύ οξειδωτικό μανδύα. Αποξηραμένο θυμάρι, μαζί με φρέσκο καλοκαιρινό βασιλικό και αρωματικό σαφράν, μας οδηγούν σε περιβόλια της ανατολής, στους κήπους μακρινών σουλτάνων θαρρείς. Έπειτα το στόμα. Αχ αυτό το στόμα! Μετρίου όγκου αλλά αξιόλογου πάχους, λιπαρό και βουτυράτο, με συμπύκνωση τέτοια που δεν χωρά ούτε υπαινιγμός. Αισθητή γλυκύτητα δεμένη με την άψογα ενσωματωμένη αλκοόλη, με τη μετριασμένη οξύτητα να κοντράρει. Γεύσεις από λιβάνι, αρμπαρόριζα, μαρμελάδα πορτοκάλι και γερασμένων λευκών ανθών, αλλά και αποξηραμένων βερίκοκων, μαζί με πικάντικες ζύμες. Μακρύ, κρεμώδες και ορυκτό τελείωμα με γήινες αναφορές, κόρα ψωμιού και καραμέλα βουτύρου.

Ένα μεσογειακό τοπίο σε φιάλη! Η επιτομή της αυθεντικότητας, εκχύλισμα ουσίας, χωρίς περιττά στολίδια. Είναι αυτό που είναι: η αλήθεια του Σκλάβου. Κρασί με ισχυρό χαρακτήρα, υπερώριμο φρούτο που προϋποθέτει να το αγαπά κανείς για να γοητευτεί, συγκινεί εκείνους με κλίση στις έντονες γεύσεις και τις ατόφιες εμπειρίες. Ο χρόνος “γράφει” καλά στο πληθωρικό του ύφος, θεωρώντας πως ως εδώ μπορεί να φανεί χρήσιμος. Εξού και η επιλογή. Ταιριάξτε το με μαγειρευτό λεμονάτο χοιρινό με μέλι, μαζί με πικάντικο πουρέ από ρεβίθια. (93/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,