Logo
Η MAVRO(ΔΑΦΝΗ) ΤΟΥ ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
24 Μαρ 2021

Η MAVRO(ΔΑΦΝΗ) ΤΟΥ ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Μαυροδάφνη παλιρροϊκού κύματος, πλήττει ανεπανόρθωτα τον ουρανίσκο, προκαλώντας ανυπολόγιστα νόστιμες ζημιές!

 

Τι θα σκεφτόταν άραγε κάποιος, αφού πληροφορούνταν πως δεν επιτρέπεται να αναγράφεται ο όρος μαυροδάφνη πάνω στην ετικέτα του ξηρού κρασιού που μόλις αγόρασε από την ποικιλία αυτή; Μήπως πως ο απαγορευμένος καρπός ο αμαρτωλός είναι και πιο γευστικός; Ή πως όσα κρασιά καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου διεγείρουν τη φαντασία; Κι αν αυτό δεν έπειθε, τι θα ανέγραφαν στα πανό της διαμαρτυρίας τους οι οπαδοί της ποικιλίας σαν άλλοι «αγανακτισμένοι»; «SAVE ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ» ή «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ»;

Πέραν του δικαιώματος χρήσης του αυτονόητου ως προς την ποικιλιακή καταγωγή, η μαυροδάφνη δεν κρύβεται. Τέτοιο είναι το εκτόπισμά της, που μια ετικέτα πράγματι δεν τη χωρά. Αρκεί να τη γευτεί κανείς μια φορά, όχι απλώς για να τη θυμάται, αλλά για να την ερωτευτεί από την πρώτη κιόλας γουλιά! Τόσο ξεχωριστή είναι η παλέτα των χρωμάτων της, που «γράφει» ανεξίτηλα στις συνειδήσεις των δηλωμένων θαυμαστών της, αν όχι το όνομα, σίγουρα το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο! Αν λοιπόν συνηθίζετε να αναζητάτε την ποικιλία στη φιάλη που θα αγοράσετε, εδώ δεν θα χρειαστεί. Αρκεί το συμφραζόμενο για να την εντοπίσετε!

Το οινοποιείο Πετρακόπουλου προτείνει για παρασύνθημα το «mavro». Μαύρο στον μαυρογιαλούρο, δαγκωτό στον Πετρακόπουλο! Ναι στην κεφαλλονίτικη σχολή, ναι και στα σοβαρά της τα κρασιά! Η ποικιλία-incognito, στην Κεφαλονιά βγάζει φτερά! Εδώ απαντώνται περίτεχνα δείγματα οινοποίησης, που εναρμονίζονται με το επτανησιακό ταμπεραμέντο. Μετά από αυτήν την εντυπωσιακή μαυροδάφνη, μόνο mavro δεν προδιαγράφεται το μέλλον!

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

(2015)

Μέτριο προς βαθύ ρουμπινί χρώμα. Εκδηλωτική κι εκφραστική μύτη, με τονισμένες εντάσεις που προκαλούν ενδιαφέρον. Υπογραμμισμένη ανθική διάσταση, με πλούσια βοτανικά και καπνιστά στοιχεία να κυριαρχούν. Χαρακτηριστική είναι η ματζουράνα και ο ευκάλυπτος. Ζωντανά κόκκινα φρούτα όπως κεράσια και δαμάσκηνα, μαζί με μαύρη σοκολάτα, ευωδιάζουν κάτω από το άγριο θυμάρι! Ξηρό στο στόμα, μετρίου προς γεμάτου σώματος και αντίστοιχης οξύτητας να το συνοδεύει ισορροπημένα. Στα ίδια επίπεδα το αλκοόλ, χωνεμένο επιτυχώς, χωρίς εξάρσεις. Οι τανίνες όμως δυναμικές, αρκετές, απαιτούν χρόνο. Τονισμένες κι εδώ οι εντάσεις, με την αιμάτινη αίσθηση να διαδέχονται το δέρμα και οι βιολέτες, ανακουφίζοντας γευστικά το συνεκτικό σύνολο. Η πλούσια βοτανικότητα το χαρακτηρίζει, αγκαλιάζοντας το ώριμο δαμάσκηνο. Καλής διάρκειας επίγευση, με νότες θυμαριού και δεντρολίβανου. Κρατήστε το μέχρι το 2026 τουλάχιστον!

Πρόκειται για ένα τεχνικό κρασί, στιβαρό και με χαρακτήρα. Αναδεικνύονται όμορφα τα εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά της μαυροδάφνης, ενώ δίνεται βαρύτητα και στη δομή εξίσου. Ένα κρασί χωρίς ατέλειες, προσεγμένο στα σημεία, ώστε να εμφανίζεται ευπρεπές και με σημαντικές προοπτικές! Μια μαυροδάφνη φαγητού, που ζητά πρωτεΐνη, αφού εναρμονίζει τη χάρη με τη συμπύκνωση και το δυναμισμό.

 

Χρόνος δοκιμής: 02/2021

Αξιολόγηση: 91+/100

 

PAIRING

Ψητή μοσχαρίσια tagliata με gremolata μυρωδικών.

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική περιουσία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,