Logo
ΜΕΡΚΟΥΡΗ DAPHNE NERA 2009
6 Μάι 2020

ΜΕΡΚΟΥΡΗ DAPHNE NERA 2009

Post by Δημήτρης Βίγλης

Η μαυροδάφνη, ποικιλία δεσποτική, απαιτητική, δεν αναλώνεται και δεν καταναλώνεται. Μια αριστοκρατική ποικιλία πρέπει να απολαμβάνεται όπως της αξίζει, μιας και το μέλλον αναμφίβολα της ανήκει! 

 

Τα φώτα στη μαυροδάφνη! Ποικιλία που επιβάλλεται, ποικιλία που δεν χωρά απλώς σε μια φιάλη, όσο σπάνια και δυσεύρετη κι αν είναι όπως η συγκεκριμένη. Έχει κάθε προσόν που χαρακτηρίζει κάθε αληθινή κυρία: μυστήριο και ακαταμάχητη γοητεία. Πριν λοιπόν αποφασίσεις να την πιεις στο ποτήρι σου, βεβαιώσου πρώτα από όλα με ποια πραγματικά έχεις να κάνεις! 

Μόλις 1960 φιάλες εμφιάλωσε το κτήμα Μερκούρη από τη χρονιά του 2009. Τόσο λίγες που ίσα που θα γέμιζαν ένα μόλις κελάρι με 1960 λόγους να ευτυχήσει κανείς! Είναι γνωστή η αγάπη του κτήματος στην εξαίσια αυτή ποικιλία, έτσι που αποφάσισε να την οινοποιήσει αποκλειστικά μόνη της, από κλώνο προερχόμενο από επιλεγμένο αμπελοτεμάχιο, εκείνο που της αρέσει καλύτερα να ρεμβάζει απερίσπαστη, ατενίζοντας αισιόδοξα το μέλλον της. 

Ο χρόνος, όσο βάναυσος και απόλυτος κι αν είναι, εδώ φαίνεται διστακτικός. Ίσως να αντιλαμβάνεται κάπως έτσι πως προσβάλει με τους κακούς τρόπους του την κλάση μιας κυρίας. Η αντίθεση εμφανής: η ομορφιά νικά το χρόνο, όπως το φως νικά το σκοτάδι. Εδώ ο χρόνος δεν απειλεί, ακολουθεί τα ελαφρά πατήματα της κομψής μαυροδάφνης, με την ωριμότητα να την αναδεικνύει ομορφότερη από ποτέ! 

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα. Έντονη μύτη, πολυεπίπεδη και πολύπλοκη. Διακρίνονται μαγειρεμένα φρούτα όπως δαμάσκηνο, βύσσινο και μούρα. Πιπεράτη και βοτανική αίσθηση δεντρολίβανου, με εκφραστική βιολέτα, κέδρο και ευκάλυπτο. Δρυς, σοκολάτα και ξηροί καρποί αγκαλιάζουν το αρωματικό σύνολο. Ξηρό στο στόμα, μετρίου όγκου, ενισχυμένης οξύτητας και με όμορφες τανίνες, αρκετές ποσοτικά αλλά λειασμένες από το χρόνο. Εδώ, η ώριμη αγριοφράουλα συναντά τη φρέσκια βιολέτα και τα γλυκά μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, σε καπνιστό φόντο δρυός. Καλής διάρκειας επίγευση με στοιχεία καπνού και θυμαριού.

Μια προσέγγιση που δεν κρύβει το βαρέλι, το οποίο είναι παρόν τόσο αρωματικά όσο και γευστικά στο κρασί, ώστε να χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οινοποίηση, χωρίς ωστόσο να επιβάλλεται. Έτσι, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα πικάντικο σύνολο, με την αναμενόμενη πολυπλοκότητα, αλλά και ισορροπημένο, με τονισμένες όμως και σαφείς δρύινες αναφορές. Επιπλέον, παρά την ηλικία του εμφανίζεται σε καλή φόρμα, με αχνά μόλις σημάδια όμορφης εξέλιξης, γεγονός που δείχνει πως η συγκεκριμένη μαυροδάφνη ξεπερνά με άνεση το μέσο προσδόκιμο ζωής της ποικιλίας στη φιάλη. 

 

Χρόνος δοκιμής: 05/2020

Αξιολόγηση: 91+/100

 

PAIRING

Ψητό καπνιστό συκώτι με sauce πιπεριών.

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , ,