Logo
SANT’OR KRASIS 2020
15 Μαρ 2023

SANT’OR KRASIS 2020

Post by Δημήτρης Βίγλης

Στο Σαντομέρι ανάβουνε φωτιές, με μαυροδάφνες χυτές στις πυροστιές, το νέο κρασί γεννιέται!

 

Από τότε που η μαυροδάφνη συστήθηκε με τη ξηρή της εκδοχή, ενδύεται με ένα αραχνοΰφαντο πέπλο μυστηρίου που σκεπάζει το όνομά της, όχι όμως τη σαγηνευτική και διαπεραστική ματιά της που αναστατώνει τα πλήθη! Sant’or-α η θύμηση της ανέρχεται σαν λικνιζόμενη μορφή ερωτική από ένα ποτήρι διψασμένο! Ακόμα και αν το όνομά της το στερείται, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει την αναγραφή της ποικιλίας στις φιάλες, η διάδοση της καλής της φήμης δεν παρεμποδίστηκε. Ίσως έτσι, σαν ύπαρξη αβάπτιστη, τονίστηκε ακόμη περισσότερο το παράπονό της. Ίσως πάλι το γεγονός αυτό να λειτουργεί υπέρ της ως έναν βαθμό, όποτε προκαλεί την περιέργεια. Στο εξωτερικό όμως, σίγουρα αδικείται κατάφορα έτσι.

Κυκλοφορεί και «οπλοφορεί» κι ας είναι ασκεπής! Οι οινοποιοί μας την τιμούν αδιαλείπτως πλέον, αξιοποιώντας το πλούσιο δυναμικό της, χώρια από τη γλυκιά αδερφή της. Η συγκεκριμένη αρχοντοπούλα κατοικεί μόλις 30 χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, στο ιστορικό χωριό Σαντομέρι. Οι βιολογικοί αμπελώνες που την φιλοξενούν, σκαρφαλωμένοι σε υψόμετρο 600 μέτρων, ηλικίας 50 ετών, ανατρέφουν επιμελώς την κράση της. Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος εξαιρετικά περιποιητικός μαζί της, παρέχει με στοργή τις υπηρεσίες του, με πίστη και προσήλωση στις απαιτήσεις της.

Εδώ, η ξεχωριστή προσέγγιση οινοποιητικά, στοχεύει στην ανάδειξη της τρυφερής φύσης της ποικιλίας, μέσα από τη διάσωση της λεπτότητας του χαρακτήρα της και της ευγένειας που τη χαρακτηρίζει. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, διόλου αυτονόητο, βατό ή εύκολα διαχειρίσιμο, δεν πρέπει να θεωρηθεί το ζητούμενο. Αντιθέτως, η επιλογή τέτοιου είδους αντιμετώπισης, δημιουργεί ανάγκες αυξημένης φροντίδας. Ήπιες παρεμβάσεις, βιοδυναμισμός, χρήση γηγενών ζυμών, απαλή κούρα μόλις 6 μηνών σε «εκτονωμένα» παλαιά βαρέλια και αφιλτράριστη εμφιάλωση, αρκούν για τη δημιουργία ένος χειροποίητου κρασιού, δουλεμένου από τη φύση, μαζί με τη φύση. Το αποτέλεσμα λυτρώνει!

 

 

Μαυροδάφνη με φλογερό ταμπεραμέντο / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Krᾱsis και δε θα χάσεις

 

Στην αποκαλυπτική μύτη κορυφομένων εντάσεων, εναλλάσσονται με δυναμισμό ρέουσα σινικής μελάνη, marzipan και εξωτικό ζουμπούλι! Μπλε και κόκκινα φρούτα του δάσους, φραμπουάζ, μύρτιλα και φραγκοστάφυλα τραγανά, φράουλες ζουμερές και πετροκέρασα λαχταριστά. Εκπληκτικό βάθος που ορίζεται από γραφιτένια ορυκτότητα, διακριτική βοτανική διάσταση και φίνο οξειδωτικό ψέκασμα. Οι νότες δέρματος και ζωικών, διαμορφώνουν έναν γοητευτικό ρουστίκ χαρακτήρα, χωρίς όμως να υπονομεύεται η φινέτσα.

Στόμα μετρίου όγκου, με μέτριες+ τανίνες υπέροχες, οι οποίες αν και νεανικές παρουσιάζονται λεπτόκοκκες και ραφιναρισμένες, διατηρούν το vibrato προκαλώντας ήπιες παλμικές δονήσεις στο στόμα! Μετριασμένη αλκοόλη αόρατη! Η κοφτερή υψηλή οξύτητα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη πηγαίας αναζωογόνησης, που παρέχεται σαν από τροφοδότη υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος. Αλμύρα και umami ιντριγκάρουν. Έντονες γεύσεις νωπού κρέατος εδώ και δερματίνης, σπαρταριστών κερασιών και αγριοφράουλας με τα κοτσάνια της, πίσσας και δαφνόφυλλου, σε διάφανο φόντο μαύρης σοκολάτας. Δυναμικό ορυκτό και οξειδωτικό τελείωμα επίμονης επίγευσης αποξηραμένου θυμαριού, πίκλας και αμυγδάλου.

Ακραιφνώς ταλαντούχο σύνολο! Ισχυρή αντίληψη κι εξαιρετική υλοποίηση χωρίς κενά και ασάφειες. Μαυροδάφνη που εντυπωσιάζει με τον τρόπο που συνταιριάζει έντεχνα αντιφατικά αρωματικά και γευστικά προφίλ, πετυχαίνοντας μια σύνθεση επιπέδου που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι τέλους. Δομικά δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Sexy, casual και σοφιστικέ μαζί, φλερτάρει ανοιχτά, αγκαλιάζει τον κίνδυνο και νικά! Μοιάζει με remix ηλεκτρονικής μουσικής με ενσωματωμένα επικά στοιχεία συμφωνικής ορχήστρας! Το αποτέλεσμα δείχνει το “natural” κρασί όπως θα έπρεπε να είναι! Σερβίρεται δροσερό, ιδανικά μέχρι τους 14 βαθμούς, δίπλα σε ένα πλατό εκλεκτών αρωματικών αλλαντικών, για να δίνεται ο απαραίτητος χώρος που αποζητά. (93/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,