Logo
X-BOURGO: ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
28 Σεπ 2022

X-BOURGO: ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Με σύνθημα X-BOURGO, το παρασύνθημα παραλείπεται!

 

Λαξευμένο σε βράχο θαρρείς, γεννημένο θαλασσινό, το ασύρτικο αυτό της Τήνου. Μαζί του, σκαλισμένα όνειρα που μας ταξιδεύουν με την ορμή τους. Αγνή δημιουργία που περιμένει να την γνωρίσουμε. Η Τήνος όπως φαίνεται, ήξερε πώς να κρύβει καλά τα θαύματά της! X-BOURGO και τα παιχνίδια του νου διάσπαρτα, σαν διασπασμένα μέρη μιας ολότητας που εκρήγνυται! Καλοδεχούμενο το οινικό αυτό κάλεσμα με την αλμύρα στην όψη, αποδεικνύει ξανά πως το προφανές δεν απασχόλησε ποτέ τον χώρο του κρασιού! Αντιθέτως, κάθε πρόκληση για επανεφεύρεση της πραγματικότητας, γίνεται αφετηρία για μια ακόμα δημιουργία!

Ο τόπος μίλησε, η Τήνος φωτίστηκε! Το κρασί που θα γεννηθεί, υποσχόμενος καρπός. Φορέας μιας ιδιαίτερης ενέργειας, συστήνει μια γαστρονομική εμπειρία σερβιρισμένη στα ποτήρια των αναζητήσεων. Οινική αναφορά στον λόφο του Ξώμπουργου, μεταφορά σε ένα πετρώδες σκηνικό, άγριας τηνιακής ομορφιάς. Εκεί όπου σκαρφαλώνει το ασύρτικο για να ανταμωθεί με το συγγενικό πρόσωπο της Σαντορίνης. Τα πόδια του όμως, στυλωμένα σε εδάφη από εκρηξιγενή πετρώματα, στηρίζουν τα αποφασιστικά βήματά του. Με μια νοητή γραμμή, ο μικρός αυτός αμπελώνας ιδιοκτησίας Κοσμόπουλου, ενώνει τη νησιωτική οινική μας παράδοση και συμβολίζει τη συνέχεια που αναμένεται πολλά υποσχόμενη!

 

 

Η Τήνος της αρμύρας / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Δοκιμή της εσοδείας 2020

 

Ωχρό λεμονί το χρώμα. Στη μύτη μέτριας έντασης, σπασμένος γρανίτης βρεγμένος, με απαλή δόση πυρίτιδας, αναδύονται στη πρώτη επαφή, σαν επίσημο καλωσόρισμα μιας κλασάτης οσφρητικής απόδοσης. Οι καλές εντυπώσεις διατηρούνται ως προς την κράση του τραγανού φρούτου, με επίκληση στα φρέσκα εσπεριδοειδή, στο μοσχολέμονο και στα φύλλα λεμονιάς. Πράσινα φρούτα επίσης, όπως αχλάδι και μήλο, συνοδεύουν τη γρασιδάτη φυτικότητα. Ενδιαφέρων χαρακτήρας που πριμοδοτείται από τις πικάντικες ζύμες, αγκαλιάζει το αρωματικό λευκό πιπέρι που μοσχοβολά μπροστά από ένα χορτώδες background.

Στόμα μετρίου- όγκου, κατάξηρης αίσθησης. Αυστηρό και τετράγωνο εδώ, οι αιχμές του εναλλάσσονται με τις γραμμικές διαστάσεις του. Οξύτητα εν αφθονία, αχαλίνευτη για την ώρα, δημιουργεί ποσοτικές απαιτήσεις φρούτου για να επενδυθεί. Λεμονάτες γεύσεις κυρίαρχες, απλώνουν διστακτικά το χέρι προς το αγουρωπό ροδάκινο και στο φρέσκο γκρέιπφρουτ, σε ένα καθαρά βοτανικό φόντο. Καλής διάρκειας επίγευση, κοφτερή, με αχνό πλην χαρακτηριστικό ορυκτό αποτύπωμα κι ελαφρώς αλκοολικό “μούδιασμα”.

Εντύπωση προκαλεί η ζωντάνια και το νεύρο αυτού του ασύρτικου, που συνομιλεί άνετα με ένα Chablis στην ίδια γλώσσα. Όλα δείχνουν έναν καρπό που πάλεψε για να ωριμάσει. Αυτό το χαρακτηριστικό φυσικά, αποτελεί δίκοπο μαχαίρι, αφενός γιατί το απαιτητικό στυλ του κρασιού είναι τόσο αιχμηρό που απαιτεί εξοικείωση, αφετέρου όμως συνοδεύεται από σημαντικό δυναμικό παλαίωσης που σχεδόν επιβάλλεται. Προτείνεται να μην καταναλωθεί πριν την τριετία, ενώ ενδιαφέρουσα θα ήταν μια δοκιμή στο κλείσιμο των πέντε του ετών. Προτιμήστε να το συνοδεύσετε μαζί με ψάρια τηγανητά ή ψητά, αντί για λαδολέμονο! (89/100) 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,