Logo
ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ
14 Σεπ 2022

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Η Σάμος ξαναχτυπά! Ο ιστορικός συνεταιρισμός της, συνεχίζει να μας ξαφνιάζει ευχάριστα, με απανωτές νέες παρουσιάσεις μοναδικών δημιουργιών με επίκεντρο το εμβληματικό μοσχάτο. Όπως φαίνεται, έχει ξυπνήσει ο οινολογικός αυτός νησιώτης γίγαντας και με μικροοινοποίησεις που γαργαλούν το μυαλό εκτός από τον ουρανίσκο, οι εκπλήξεις δεν έχουν σταματημό!

Με αφορμή του λανσαρίσματος ενός ιδιαίτερα φροντισμένου μοσχάτου, ενός διαλεχτού και ιδαίτερου λευκού, με τίτλο που παραπέμπει σε ανώτερη κατηγορία ποιότητας, οι λέξεις αυτές αναβλύζουν διψασμένες πάνω από τα ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΕΔΑΦΗ του 2020. Στην ανυπομονησία αυτή, συμβάλλει το γεγονός πως στη νέα αυτή ανανεωτική προσπάθεια του ΕΟΣ, έχει φανεί μια εξαιρετική δυναμική για μια όμορφη ποικιλία που κινδύνεψε όμως να ταυτιστεί με ένα χαριτωμένο ξηρό κρασί, προορισμένο να απολαμβάνεται κυρίως μόνο του.

 

 

Αέρας ανανέωσης

 

Οι νέες ξηρές εκδοχές μοσχάτου από τον ΕΟΣ ανάγουν την ποικιλία σε άλλο επίπεδο, ανατρέποντας όλα όσα νομίζαμε πως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για το μοσχάτο Σάμου. Τα αρχέγονα εδάφη, συντονισμένα σε αυτή ακριβώς τη λογική, δίνουν κρασί λεπτομέρειας και αξίας, όπως προκύπτει από την επίμονη οινολογική κούρα που το διαμορφώνει. Επιλεγμένος καρπός από ένα αμπελοτόπι στα 1000 μέτρα υψόμετρο και ωρίμανση για δώδεκα μήνες μαζί με τις οινολάσπες, αρκούν για να εκτοξεύσουν τις προσδοκίες μας στα ύψη!

Το project αυτό αποτελεί ειδική μνεία στους ξεχωριστούς αμπελουργούς που συνεργάζονται με τον συνεταιρισμό. Τα αρχέγονα εδάφη του Ιωάννη Σοφούλη, ο οποίος αποτελεί και το τιμώμενο πρόσωπο, αφορά έναν ξεχωριστό αμπελώνα μικρής παραγωγής, που φιλοξενεί από τα παλαιότερα κλήματα του νησιού και αποτελεί πατρογονική κληρονομιά. Η ξεχωριστή οινοποίηση του καρπού του, τιμά την ιστορικότητά του κι ενισχύει τη μακρά παράδοση με μια φρέσκια και σύγχρονη ματιά.

 

 

 

 

 

 

Αρχέγονα εδάφη 2020, η δοκιμή

 

Μέτριας έντασης χρυσαφί χρώμα. Συγκαταβατική, μελένια η μύτη, όλο γλύκα, με το μέλι να ρέει. Δυναμικές εντάσεις από υπερώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, με επικρατέστερο το αρωματικό βερίκοκο και τον γιαρμά. Οπλισμένη με καθαρό ιώδιο που συνεχώς ανανεώνεται, αναμεμειγμένο με θειάφι και βαριά αρώματα νυχτολούλουδου. Η ευγενής οξείδωση είναι χαρακτηριστική και είναι εκείνη που προσδίδει έναν μποέμικο χαρακτήρα.

Ξηρό στο στόμα, μετρίου όγκου. Δυναμική η οξύτητα που αφθονεί, ανανεώνοντας τον ουρανίσκο. Εδώ οι μελωμένες γεύσεις έχουν σαν βάση τα ώριμα εσπεριδοειδή, όπως τις ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου, νεραντζιού και γκρέιπφρουτ. Τονισμένη η ανθική διάσταση της ποικιλίας, που μοιάζει να δαγκώνει κανείς άνθη γαρδένιας. Βοτανική αίσθηση, μαζί με καθαρό οξειδωτικό αποτύπωμα. Σαφές τανικό κράτημα επίσης. Η μέτριας+ επίγευση κυριαρχείται από το σήμα κατατεθέν της ποικιλίας: σταφύλι και γιασεμί εμβαπτισμένα σε αλκοόλ.

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα Μοσχάτο. Το νόημα άλλωστε, έγκειται στο να επανασυστήνεται μια ποικιλία αποκαλύπτοντας νέες πτυχές της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε αυτό συμβάλλει σίγουρα η επιλογή του αμπελοτεμαχίου, σε συνδυασμό με τη διαχείριση της πρώτης ύλης οινοποιητικά. Ο χαρακτήρας sherry που προξενείται από την επιλογή της συγκρατημένης θείωσης προφανώς, συνδυάζεται αναπάντεχα με το αρωματικό προφίλ της ποικιλίας χωρίς ασυμβατότητα. Τολμηρή επιλογή, καθόλα όμως ισορροπημένη. Στο στόμα, θυμίζει orange wine δημιουργώντας υποψία από skin-contact. Τολμηρό εις το τετράγωνο! Macho μοσχάτο, που το προκαλεί σε μονομαχία ο χρόνος για άλλα 1-2 χρόνια ακόμα! (90+/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,