Logo
Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΤΗΣ SANTO WINES ΞΕΣΠΑ
16 Δεκ 2020

Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΤΗΣ SANTO WINES ΞΕΣΠΑ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Ασύρτικο γεννημένο από φωτιά κι από αλάτι!

 

Για τη Santo wines, η συνταγή της επιτυχίας φαίνεται απλή: χαμηλό προφίλ, μεγάλα κρασιά. Ένας συνδυασμός γοητευτικός! Κι αυτό γιατί η ήρεμη δύναμη, συναντά το πάθος. Η ατόφια αυτοπεποίθηση, δεν χρειάζεται να σηκώνει τους τόνους για να επιβληθεί. Όταν όμως μιλά, βροντά! Σαν ακραίο φαινόμενο ξεσπά τότε, λυσσομανά μέσα σε έκπληκτους ουρανίσκους, ακυρώνοντας εντελώς τις προγνώσεις! Τα οινικά αυτά φαινόμενα που συνήθως εφορμούν από το διάσημο νησί της Σαντορίνης, σαρώνουν στο πέρασμά τους κάθε πρόβλεψη, με αποτέλεσμα και ο πιο λεπτολόγος μετεωρολόγος να χάνει τα λόγια του!

Σπινθηροβόλο ασύρτικο είναι εκείνο που καταφέρνει να ισορροπεί το δυναμισμό του με την κομψότητα. Και αυτό το ασύρτικο είναι συναρπαστικό, γιατί διατηρεί ακέραια όλη την σπάνια στόφα του, ενώ υποδέχεται θαρραλέα τον χρόνο αντί να τον αποφεύγει. Όλα αυτά, σε ένα τίμιο κι εξαιρετικό σύνολο υψηλής αξίας, όμως προσβάσιμο. Ακριβώς για αυτό, κρασιά αυτού του επιπέδου, που διατηρούν κορυφαία χαρακτηριστικά και προσφέρονται σε διόλου απαγορευτικό κόστος, χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης.

Μετά την ταχεία άνοδο των τιμών των σαντορινιών ασύρτικων, που ακολούθησαν την ποιότητα και τη φήμη τους, το ασύρτικο της Santo wines μοιάζει σαν εποικοδομητική αυτοκριτική. Γιατί ένα ολοκληρωμένο κρασί όπως το υποφαινόμενο, αποδεικνύει πως μπορεί να είναι και δημοκρατικό. Έτσι, συνεχίζει και είναι ανταγωνιστικό, ενώ δείχνει πως σέβεται το ευρύ κοινό που υπολογίζει και την όποια υπεραξία. Υπάρχει άλλωστε καλύτερη υπεραξία από την απόλαυση που απλόχερα προσφέρει ένα τέτοιο κρασί και στον πιο απαιτητικό λάτρη του κρασιού, χωρίς να αισθάνεται το πορτοφόλι του πιο ελαφρύ; Η δυσκολία δεν έγκειται μόνο στην ανέλιξη, αλλά κυρίως στη διατήρηση της όποιας επιτυχίας. Ναι, η Santo wines το πέτυχε!

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

(Εσοδείας 2019)

Μέτριας έντασης λεμονί χρώμα. Έντονη, γήινη μύτη, με ξελογιαστικά αρώματα από λάδι λευκής τρούφας, σαγηνευτική ορυκτότητα με απαλά περάσματα βενζίνης, ιωδίου και εκχυλίσματος χαμομηλιού. Φρέσκα τραγανά εσπεριδοειδή όπως λεμόνι και νεράντζι, συμπληρώνονται από αρωματικό ροδάκινο και φύλλα λουΐζας, πασπαλισμένα με φίνο λευκό πιπέρι! Αυθεντική πολυτέλεια, ακρίβεια και απόλυτη έκφραση ενός terroir διεθνούς κλάσης! Ξηρό στόμα, κοφτερής υψηλής οξύτητας και τονισμένου αλκοόλ χωρίς να εξέχει, με την αλμυρά της θαλάσσιας αύρας να το διαπερνά. Έπειτα, ένας γευστικός ανοιξιάτικος κήπος ζουμερών φρέσκων εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων μας υποδέχεται. Λεμόνια, πορτοκάλια και ροδάκινα στην ακμή των εντάσεων τους, μαζί με πράσινο τσάι και βοτανικές νότες, μοιάζουν με ακόρντα μαγεμένου κιθαρίστα. Φίνα, πλούσια κρεμώδης υφή, συνοδεύει την πικάντικη ορυκτή βενζοϊκή αίσθηση που προσδίδει βάθος. Κλείσιμο με επίμονη επίγευση αξιόλογης διάρκειας, που κατακλύζεται από ξύσμα lime, νεραντζιού και ανθών λεμονιάς.

Ένα κρασί που μοιάζει με ανασκόπηση του success story της παγκόσμιας πια Σαντορίνης του κρασιού. Ένα κρασί που θα μπορούσε να προέρχεται από χαρακτηρισμένο grand cru αμπελοτεμάχιο. Είμαστε βέβαιοι πως μετά την πενταετία, η παρούσα αξιολόγηση θα μοιάζει κι αυτή λίγη, με την προίκα της εξέλιξης να προσθέτει γενναιόδωρα πόντους μηδενίζοντας το κοντέρ. Αν έχετε την υπομονή και την πολυτέλεια του χρόνου, κάθε έννοια απόλαυσης αναμένεται να εκτοξευτεί τότε. Αν πάλι αφιερώσετε στο κρασί αυτό ένα ράφι στον συντηρητή σας, θα αποτελεί την πιο προσιτή επένδυση που κάνατε ποτέ, με την μέγιστη αναμενόμενη απόδοση!

 

Χρόνος δοκιμής: 12/2020

Aξιολόγηση: 93/100

 

PAIRING

Φιλέτο σολομού σοτέ με μαγιονέζα τρούφας.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,