Logo
GAIA OPTIMUS 2021
3 Απρ 2024

GAIA OPTIMUS 2021

Post by Δημήτρης Βίγλης

Σύμφωνα με τον μύθο, κάθε υλικό από το οποίο απαρτίζεται ο απέραντος κόσμος, προέρχεται από τα σπλάχνα της θεάς της κοσμογονίας, της Γαίας που τίκτει, της μεγάλης μητέρας του κόσμου. Στον υπαρκτό κόσμο ωστόσο, κάθε νέα ύλη, διαμορφώνει την απτή πραγματικότητα και τον τρόπο που αυτή γίνεται αντιληπτή. Η Γαία οινοποιητική, η Γαία του κρασιού, φρόντιζε να επιλέγει με ακρίβεια τις προτάσεις της διαχρονικά, έτσι ώστε κάθε νέα οινική δημιουργία να συμπληρώνει τις υπόλοιπες. Κατόπιν τούτου, η είδηση του ερχομού του νέου της παιδιού, του OPTIMUS, αν δεν μοιάζει με τη γέννηση ενός νέου μύθου, αποτελεί σίγουρα μια ενδιαφέρουσα προσθήκη που αναπληρώνει εύστοχα ένα κενό. 

Μετά από 30 χρόνια διαδρομής, η Γαία οινοποιητική δεν παύει να αναζητά το ιδανικό, ακόμα κι αν ο κόσμος απέχει πολύ από αυτό. Στο κρασί ωστόσο, μπορεί ακόμα κανείς να στοχάζεται και να προσδοκά αισιόδοξα μια ποιότητα ιδανική. Η «optimum» προσπάθεια, βασισμένη σε ένα άρτια εκτελεσμένο οινολογικό σχέδιο, γίνεται το λεκτικό δάνειο της ονοματοδοσίας του νέου αυτού αξιόλογου κρασιού. Κάπως έτσι προέκυψε το optimus, σαν το ιδανικό ταξίδι που ενώνει το φιλόδοξο όραμα με την υλοποίησή του. Αν υπάρχει οινοποιείο που έχει κερδίσει με το σπαθί του άλλωστε το δικαίωμα να λανσάρει το OPTIMUS ερυθρό, παρακάμπτοντας τον όποιο κίνδυνο υπερβολής, αυτό είναι της Γαίας.

 

 

Το ορόσημο της Γαίας

 

Το OPTIMUS χρειάστηκε 20 ολόκληρα χρόνια μέχρι τα εγκαίνια της αποκάλυψής του! Σε μια εποχή που το ελληνικό κρασί πάσχιζε να βρει τον δρόμο του γενικά, η Γαία οινοποιητική έπαιρνε την τύχη στα χέρια της, γράφοντας την ιστορία που διαβάζουμε σήμερα. Μια ιστορία που γράφτηκε γράμμα-γράμμα, με αφετηρία το 2004 και τον εναγκαλισμό της ιδέας της κλωνικής επιλογής. Με την πολύτιμη συνεισφορά του μεθοδικού Κωσταντίνου Μπακασιέτα, του ανθρώπου που προμήθευσε τους οραματιστές οινοποιούς με τον διακεκριμένο κλώνο 001VNB του αγιωργίτικου, το μέλλον χαμογέλασε στο βάθος των οριζόντων! Η φύτευση του υγιούς κλώνου τότε σε επιλεγμένο αμπελοτόπι στο ημιορεινό Κούτσι, εξασφάλιζε ουσιαστικά την ποιοτική υπεροχή του Optimus, προικίζοντάς το με πλούσιο φρούτο και γοητευτικές ανθικές αποχρώσεις που σαγηνεύουν. Έκτοτε, ο χρόνος δούλεψε σιωπηρά, οι συνθήκες ωρίμασαν, ώσπου το «ιδανικό» ερυθρό της Γαίας είδε το φως της ημέρας. Σήμερα, η Νεμέα όλη φωτίζεται από τις χάρες του κρασιού που σχεδιάστηκε από το μηδέν, από το αμπέλι ως το ποτήρι, τιμώντας το όνομά του: OPTIMUS.

 

Το OPTIMUS κάνει πρεμιέρα / Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Το ΙΔΑΝΙΚΟ αγιωργίτικο

 

Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Εξωστρεφής μύτη, έντονα πικάντικη, με βιαστική δρυ που προπορεύεται, μπαχάρια, κανέλα και δερματίνη, ανάμεικτα με αρωματικά αλλαντικά και σπιρτόζικες ανθικές νύξεις από φρέσκα γαρύφαλλα, ανάμεικτα με ιωδιούχες ριπές. Πυκνό, συμπαγές ώριμο μαύρο φρούτο, μούρα, κεράσια, δαμάσκηνα. Ξηρό, πλούσιο στόμα, γεμάτου όγκου. Υψηλή αλκοόλη έντεχνα ενσωματωμένη, συνεισφέρει στην πληθωρική αίσθηση πάχους μαζί με το βαρέλι, ενώ ισορροπεί εξαιρετικά με την τονισμένη οξύτητα (μέτρια+) που εντάσσεται όμορφα κι αυτή στο δεμένο σύνολο. Οι μπόλικες τανίνες ιδιαιτέρως προσεγμένες, πολυτελείς και λεπτόκοκκες, δίνουν χρόνο ζωής στο κρασί, χωρίς να αποκλείουν την απόλαυση επί του παρόντος. Εύρωστο φρούτο κι εδώ, ξεχυλίζει στον ουρανίσκο, διατηρώντας ψηλά τη ροπή υπέρ της δύναμης. Παρά την αφθονία φρούτου ωστόσο, δεν κρύβεται η έντονη παρουσία του ξύλου κι εδώ, ορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το γευστικό του προφίλ. Ρευστή μαύρη σοκολάτα, σκουρόχρωμα μπαχαρικά, ταιριαστά με το μαύρο ζουμερό φρούτο. Η μακρά επίγευση, ακόμη μία δομική επιτυχία που προσυπογράφει τον premium χαρακτήρα, αν και με ξυλώδη επένδυση που θα αναλάβει ο χρόνος να χωνέψει, με τη βανίλια και το τριμμένο γαρίφαλο να επικρατούν.  

Το OPTIMUS επιβάλλεται. Γεωμετρικό ερυθρό τεχνογνωσίας και οινολογικής ωριμότητας. Κρασί αξιώσεων, εντυπωσιακά ολοκληρωμένο από την πρώτη του εμφάνιση, χωρίς το παραμικρό κενό στην σπονδυλωτή του διάρθρωση. Απολαυστικό φρούτο μοντέρνας λογικής, με πρότυπη δομή, προβλέπεται να ηγηθεί της γκάμας των ερυθρών του κτήματος. Με διαπιστευτήρια τέτοια, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και εμπορικά. Μετά από μια 8ετία από τώρα, μαζί με καπνισμένο πηλιορείτικο σπετσοφάι ή σιγομαγειρεμένο βοδινό στιφάδο με δαμάσκηνα, θα μιλάμε με σιγουριά και για…optimum pairing! Τιμή: αναμένεται να ανακοινωθεί (91+/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,