Logo
DIO FILI, ΤΟ PINOT NOIR ΤΟΥΣ
21 Οκτ 2020

DIO FILI, ΤΟ PINOT NOIR ΤΟΥΣ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Οι δυο φίλοι, μαζί με το κρασί κερνούν και τις ιδέες τους: Σημασία έχει να κοιτάς με τα μάτια σου, να πατάς στα πόδια σου και να μην ξεχνάς το στόχο σου. Τότε, τα οράματα γίνονται πράξη.

 

Είναι αλήθεια πως απαιτείται βαθιά γνώση για να επιχειρήσει κανείς να εκφράσει αποδοτικά το ιδιότροπο pinot εν Ελλάδι. Αν υπάρχει όμως η απαραίτητη τόλμη, υπάρχει και η γοητεία. Τότε η διεθνής ντίβα μπορεί και να χαρίσει ένα της χαμόγελο συμπάθειας. Από το αποτέλεσμα, οι δύο φίλοι φαίνεται πως τα κατάφεραν.

Σιάτιστα Κοζάνης, υψόμετρο 650 μέτρων. Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ένα όμορφο pinot τυχαία από το διπλανό χωραφάκι. Κι αυτό γιατί η δύσκολη αυτή ποικιλία, άκρως απαιτητική στις συνθήκες που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει όπως πρέπει, δεν συμβιβάζεται επ’ ουδενί. Εκτός άλλων, αρέσκεται σε δροσερά κλίματα, γεγονός που θα την στρεσάριζε θεωρητικά στα ελληνικά χώματα εν γένει. Και πράγματι, δεν είναι πολλά τα δείγματα που μπορεί να απολαύσει ένας λάτρης της ποικιλίας εδώ. Ακριβέστερα, τα καλά δείγματα μετρώνται στα δάχτυλα, όσα και τα ελάχιστα ενδεδειγμένα αμπελοτόπια που προσφέρονται.

Οι δύο αυτοί φίλοι, δηλαδή ο γνωστός Γιάννης Μπουτάρης και το ζεύγος Γκουτζιαμάνη-Πολύζου ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα απαιτητικό project με την ανάλογη δυναμική. Η σύμπραξη αυτή, αξιοποιώντας το ιδιαίτερο μικροκλίμα, απέδωσε καρπούς. Από το κρασί που βρίσκεται στο ποτήρι, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως αυτό το pinot δεν μας χαμογέλασε απλώς, αλλά μας φίλησε στο στόμα!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

(2017)

Mέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα. Έντονη μύτη, ζωηρή και με φρεσκάδα. Αίσθηση προκαλούν τα εκλεπτυσμένα αρώματα από προσούτο, πευκόμελο και πολυτελές ακριβό δέρμα. Έντονα παρόν το μαύρο πιπέρι, αλλά και το γαρίφαλο και η γλυκόριζα. Επίσης, το φίνο tobacco και το φρέσκο δεντρολίβανο, συνοδεύουν το ζουμερό βύσσινο και το τραγανό μαυροκέρασο. Ξηρό στο στόμα, μετρίου όγκου, με τονισμένη δυναμική οξύτητα και καλοζυγισμένο αλκοόλ. Έντονα ανθικό εδώ, με πλούσια άγρια βιολέτα, αρκετά πικάντικο, με γεύσεις μαυροπίπερου, δέρματος και μπαχαριού, αλλά και αρκούντως βοτανικό. Επίμονη επίγευση ευκαλύπτου αξιόλογης διάρκειας.

Ένα Pinot που αναδεικνύεται εξαιρετικά από το υψηλό υψόμετρο της Σιάτιστας. Μια ευχάριστη έκπληξη για όσους αντιμετωπίζουν σκεπτικά τις οινοποιητικές προσπάθειες της ιδιόμορφης ποικιλίας στη χώρα μας. Πάντως, πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ποικιλίας, πολύ περισσότερο από αξιοπρεπές, με τυπικότητα, ευγένεια και αδιαμφισβήτητη φινέτσα, σε ένα σύνολο διακριτικής πολυτέλειας. Πίνεται ελαφρώς δροσερό (15-16 βαθμοί) και για τα επόμενα 5-7 χρόνια.

 

Χρόνος δοκιμής: 10/2020

Αξιολόγηση: 90/100

 

PAIRING

Καρέ αρνιού με κρούστα μυρωδικών και σάλτσα φρούτων του δάσους.

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,