Logo
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ
27 Οκτ 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Το ξινόμαυρο γιορτάζει, η βόρεια Ελλάδα γιορτάζει, όλη η Ελλάδα του κρασιού γιορτάζει! Η δεύτερη χρονιά μετά την καθιέρωση της 1ης Νοέμβρη ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ, μας βρίσκει όλους ευτυχείς για το γεγονός αυτό! 

 

 

 

Πρωτοβουλίες σαν τη θέσπιση της Παγκόσμιας ημέρας ξινομαύρου, προβάλλουν τον οινικό μας πολιτισμό, διέπονται από αξίες που πηγάζουν από την πλούσια οινική μας παράδοση και οφείλουμε όλοι να ήμαστε περήφανοι για αυτό. Η σημαντική αυτή γιορτή, αποτελεί επιστέγασμα μακροχρόνιων επιτυχημένων προσπαθειών και αδιάκοπου μόχθου όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων. Το ελληνικό κρασί μέσα από το “πρόσωπο” του ξινομαύρου δικαιώνεται! Γίνεται φορέας εκπροσώπησης της χώρας μας στο εξωτερικό, σημείο αναφοράς της δυναμικής της Ελλάδας στην παραγωγή εκλεκτών οίνων διεθνούς φήμης.

Το ξινόμαυρο, ενώ αποτελεί ήδη μία από τις τέσσερις ποικιλίες-πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, μαζί με το αγιωργίτικο, το μοσχοφίλερο και το ασύρτικο, γίνεται η αιχμή του δόρατος των ερυθρών μας ποικιλιών. Πότε φτερωτός πήγασος που πετά σε γη και ουρανό, άλλοτε πάλι ακριβοθώρητος παλιοκαλιάς που τιμά αέναα την καλή ρίζα του, το ξινόμαυρο με τις αμέτρητες εκφράσεις έχει μια φλογερή καρδιά που χτυπά στο παλλόμενο στήθος κάθε παθιασμένου οινόφιλου! Ο πολυδύναμος χαρακτήρας του, η αιθέρια παλέτα του και η τεράστια δυναμική εξέλιξής του σε βάθος χρόνου, εντυπωσιάζουν! Πρόκειται για ηγετική ποικιλία βάσει σπάνιων εκλεκτών χαρακτηριστικών, sui generis ιδιοσυγκρασίας και δικαιούται να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εξέχουσες του κόσμου.

Ο κόσμος του κρασιού ενωμένος, για άλλη μια φορά δείχνει το δρόμο της ανανέωσης και της προόδου. Συσπειρωμένοι όλοι όσοι πιστεύουμε στην αξία του κλάδου του οίνου που τιμά τα ελληνικά χρώματα και προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, συντασσόμαστε με τέτοιες φερέλπιδες κινήσεις. Ταυτιζόμαστε με την ιδέα προβολής και διάδοσης της εμβληματικής αυτής ποικιλίας διεθνώς και με κάθε σχετικό ισχυρό συμβολισμό. Αγκαλιάζουμε όλοι μας το μήνυμα πως η Ελλάδα του κρασιού είναι όρθια, ζωντανή και ισχυρή!

 

Την 1η Νοέμβρη, γεμίζουμε τα ποτήρια μας ξινόμαυρο, γεμίζουμε τα ποτήρια μας αισιοδοξία, γεμίζουμε τα ποτήρια μας περήφανη Ελλάδα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Πηγή Φωτογραφιών: Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος
Tags: , ,