Ένας οινοποιός που μετρά στην τρέχουσα συλλογή του ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι διαφορετικές ετικέτες με πρωταγωνιστή το ασύρτικο, κερδίζει επάξια τον τίτλο του βιρτουόζου του είδους. Η εντυπωσιακή αυτή γκάμα οινοποιήσεων αποκαλύπτει το πάθος και την επιμονή του Καραμολέγκου να διερευνήσει σε βάθος την ποικιλία και να την κατανοήσει πλήρως. Οι ποικίλες διακρίσεις που διαδέχονται η μία την άλλη σε διεθνές επίπεδο επιβραβεύουν τους κόπους του, αλλά και τις επιλογές του. Το Μυστήριο 21 έχει ιδιαίτερη θέση στη συλλογή του οινοποιού, καθώς συμβολίζει τον πειραματισμό και την καινοτομία. Μυστήριο πάντως, δεν αποτελεί πλέον πώς το κρασί της Σαντορίνης κατέκτησε τον κόσμο, αλλά γιατί άργησε τόσο η καθιέρωσή του.
Ελάχιστος αριθμός φιαλών διατίθενται ως αποτέλεσμα της μικρής παραγωγής πολύτιμου καρπού. Αν αναλογιστεί κανείς πως η πρώτη ύλη που προορίζεται για τη συγκεκριμένη εμφιάλωση προέρχεται από επιλογή ενός και μόνο ξεχωριστού αμπελώνα που βρίσκεται στον Πύργο, γίνεται αμέσως κατανοητός ο λόγος για τον περιορισμένο αριθμό διάθεσης του κρασιού. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε στη μικρή έκταση γενικώς του σαντορινιού αμπελώνα που συχνά προσπερνιέται με ευκολία, όπως επίσης και στη μεγάλη ηλικία των αμπελώνων που σχετίζεται με ποιοτικότερες αποδόσεις αντίστοιχα. Για το Μυστήριο πιο συγκεκριμένα, η επιλογή αφορά αιωνόβια κλήματα.
Το Μυστήριο 21 αντικαθιστά το Μυστήριο 14 που αποτέλεσε το πρώτο ασύρτικο που οινοποιήθηκε ποτέ με τη μέθοδο ερυθρού. Ο αριθμός που συνοδεύει την ονομασία αντιστοιχεί στις ημέρες που παραμένει ο χυμός με τους φλοιούς ενώ ζυμώνεται, όπως ακριβώς συμβαίνει στην παραγωγή του ερυθρού κρασιού. Αν υπολογίσει κανείς επιπλέον πως το κρασί παραμένει για δέκα μήνες με τις οινολάσπες, σε μια φυσική οινοποίηση χωρίς καμία απολύτως επέμβαση, οδηγείται με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως το Μυστήριο αποτελεί ένα τολμηρό κρασί και μία κατηγορία από μόνο του.
Το μυστήριο δεν είναι ένα εύκολο κρασί. Αν περιμένει κανείς υψηλούς τόνους, εύκολους εντυπωσιασμούς και συνειρμούς βάσει πεπατημένης οδού, δεν είναι το κρασί του.
ΤΟ ΚΡΑΣΙ:
Mέτριας έντασης πορτοκαλί χρώμα. Στη μύτη εμφανίζεται εγκρατές καθότι πολύ φρέσκο ακόμα, με ώριμο ροδάκινο, φλούδες περγαμόντου, γλυκόριζα, άνθη πορτοκαλιάς, ζύμες και διακριτική ορυκτότητα. Στο στόμα είναι ξηρό, αρκετά αυστηρό, με απαλές γεύσεις φρέσκων εσπεριδοειδών και νότες ανθικές, με κοφτερή υψηλή οξύτητα και παρουσία αισθητών τανινών που ξεχωρίζουν. Η παρατεταμένη εκχύλιση έχει ενισχύσει τη δομή του κρασιού στο στόμα με το φρούτο να το υποστηρίζει οριακά. Ένα κρασί λευκό στη μύτη και ερυθρό στο στόμα που απαιτεί χρόνο για να εξελιχθεί και να αποκτήσει συνοχή. Θα προτείναμε ωστόσο να το κρατήσουμε τουλάχιστον 3 χρόνια πριν την πρώτη κατανάλωση, ενώ θα είχε ενδιαφέρον μια δοκιμή στα 5 ή και 8 χρόνια.
Χρόνος δοκιμής: 10/2018
Αξιολόγηση: 89/100
PAIRING
Ψητό λουκάνικο με πορτοκάλι και σαλάτα πλιγούρι με sauce εσπεριδοειδών.