Logo
VASSALTIS BARREL AGED ASSYRTIKO 2016
14 Νοέ 2018

VASSALTIS BARREL AGED ASSYRTIKO 2016

Post by Δημήτρης Βίγλης

Αν το καλοκαίρι ήταν νησί, σίγουρα θα ήταν Σαντορίνη. Μα αν η θέα της καλντέρας ήταν κρασί, ποιο θα ήταν άραγε; Αν πάλι συνδυαστεί η υπεροχή αυτού του μοναδικού φυσικού κάλους με ένα κρασί σπάνιας ράτσας, πρόκειται για μια σπάνια συνεύρεση με διάθεση ερωτική! Αν λοιπόν αρνούμαστε να αποχωριστούμε το καλοκαίρι μας, δεν έχουμε παρά να το ζούμε ξανά και ξανά μέσα στο ποτήρι μας με έναν εκλεκτό Βασάλτη!

 

Αυτό το ασύρτικο, γέννημα θρέμμα ενός τόπου με πρωτόγνωρη ενέργεια, προέρχεται από ένα νεαρό οινοποιείο που έθεσε εξαρχής υψηλά πρότυπα ποιότητας, καταφέρνοντας έτσι να διακριθεί και να τιμήσει την εμβληματική ποικιλία της Σαντορίνης. Ο βασάλτης, ονομασία εκρηξιγενούς πετρώματος, υιοθετήθηκε εύστοχα για τη σύνδεση του κρασιού με τον τόπο προέλευσής του, ως αναφορά στα ηφαιστειογενή εδάφη που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα των κρασιών του νησιού. Ένα κρασί που φέρει περήφανα την παράδοση και μεταφέρει κάθε τυχερό που το γεύεται στο θαλασσινό Σαντορινιό μικρόκοσμο, με τους αλμυρούς ανέμους να τον παρασύρουν σε ένα ταξίδι ανεπανάληπτης εμπειρίας.

 

Ένα ασύρτικο που θα μπορούσε να αναμετρηθεί με άνεση με μεγάλα μεγέθη του διεθνούς αμπελώνα με κριτήριο την ποιότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως καταφέρνει να θεμελιώσει τις καλύτερες βάσεις για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Επιδεικνύει εντυπωσιακή κλάση και χαρακτήρα για νεαρά οινοποίηση που αντιστοιχούν κανονικά σε μακρόχρονη παράδοση και τεχνογνωσία. Όταν το πείσμα, το ταλέντο και η δουλειά συνυπάρχουν, το αποτέλεσμα δικαιώνει πάντα.

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Χρώμα μέτριας έντασης λεμονί. Μύτη υψηλής έντασης που κατακλύζεται από πληθώρα αρωμάτων τόσων όσων απαιτούνται για να οριστεί κάθε έννοια πολυπλοκότητας. Για αρχή, έντονο είναι το στοιχείο των βενζοϊκών αρωμάτων όπως της βενζίνης και ώριμων εσπεριδοειδών όπως κίτρο, κυδώνι και κουμκουάτ. Συνέχεια με ώριμο ροδάκινο, ανανά, άνθη χαμομηλιού, ορισμένες φυτικές και βοτανικές νύξεις.

Στο στόμα είναι ξηρό, με πληθωρικό σώμα και υψηλή οξύτητα όμορφα ενσωματωμένη. Και εδώ οι εντάσεις διατηρούνται ψηλά, με νεράντζι και φλούδες γκρέιπφρουτ, έντονη ορυκτότητα (petrol), στοιχεία από την επαφή με το βαρέλι όπως δρυς και φρυγανισμένο ψωμί, με κρεμώδη υφή, παρουσία διακριτικών τανινών και μακριά επίγευση μπριός και βουτύρου. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύνολο με δυναμικό και προοπτικές εξέλιξης τουλάχιστον τεσσάρων ετών από τώρα, οπότε αναμένεται να προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις.

 

Χρόνος δοκιμής: 11/2018

Αξιολόγηση: 94/100

 

PAIRING

Πένες με καπνιστό σολομό σε λευκή κρέμα αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,