Logo
1979 KALLOS THALASSINO
3 Σεπ 2025

1979 KALLOS THALASSINO

Post by Δημήτρης Βίγλης

Η γαλανόλευκη όψη επικαλείται το αίσθημα της ελληνικότητας. Ρετσίνα που αναγεννάται από τις στάχτες της, κρασί ελληνικό. Η ρετσίνα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την υπόσταση μιας παράδοσης που περιλαμβάνει ανάμικτα αισθήματα σήμερα. Όλα αυτά όμως, ακόμα και εκείνα που προέρχονται από τη μελανή περίοδο της υποτίμησής της, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής μας κουλτούρας. Πολυποίκιλες μνήμες, προσιτή γεύση, το φιλότιμο που γεμίζει το πιάτο και την καρδιά. Αυτό το KALLOS επιχειρεί να αναδείξει η Ελένη Κεχρή με το ολόφρεσκο εγχείρημά της που γεμίζει το ποτήρι εικόνες ωραίας Ελλάδας!

 

 

Τομή στη ρετσίνα

 

Η ρετσίνα γνώρισε σκαμπανεβάσματα. Αγαπήθηκε έντονα και απαξιώθηκε άδικα. Το πάλαι ποτέ εθνικό μας κρασί είδε τη φήμη του να κατρακυλά μαζί με την αμφίβολη ποιότητα εύκολων κρασιών. Από το κρασί της αυθεντικότητας, της παρέας, της ταβέρνας, έγινε συνώνυμο προχειρότητας κι εξοβελίστηκε. Η αλλοίωση της εικόνας του υπήρξε τέτοια, εξαιτίας της οποίας επλήγη σε μεγάλο βαθμό η φήμη του ελληνικού κρασιού γενικώς. Ακόμα στο εξωτερικό εντοπίζονται ψήγματα από εκείνη την κρίση ταυτότητας. Ευτυχώς, η νέα εποχή του ελληνικού κρασιού ανέστησε και το ιστορικό της σύμβολο.

Το KALLOS, με την αποκάλυψη ενός καθαρά γαστρονομικού κρασιού ριζικά αναγεννημένου, αποτάσσει τη γραφικότητα, ανατρέπει την προκατάληψη.

Η Ελένη Κεχρή της γνωστής οικογένειας, που έχει αφιερωθεί στην ανάδειξη της νέας ρετσίνας, δίνει πνοή σε μια καινοτόμο σύλληψη. Ενώ μέχρι σήμερα το ρετσίνι παραγόταν αποκλειστικά με χρήση πάστας θειικού οξέος, η Κεχρή επένδυσε σε εκτεταμένη έρευνα για τη δημιουργία ρετσίνας με αειφορικό τρόπο, με ρετσίνι ελεύθερης ροής από το δέντρο! Στο Kallos ενσωματώνεται για πρώτη φορά η ιδέα της παραγωγής κρασιού με φυσικό ρετσίνι, και μάλιστα με ρετσίνι από διαφορετικά terroirs, αφού αποδείχθηκε πως η προέλευσή του διαμορφώνει ανάλογα το οργανοληπτικό προφίλ του κρασιού! Έτσι γεννήθηκαν τα kallos stergiano και kallos thalassino, ως φόρος τιμής στο terroir του ρετσινιού!

 

Πρωταγωνιστής το ρετσίνι / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Ένα kallos thalassino!

 

Μέτριο λεμονί χρώμα. Έντονη κιμωλία στη μύτη, μαζί με φρέσκια μέντα, τσάι του βουνού και μαστίχα Χίου. Λεμόνι, κιτρινόσαρκο πεπόνι και φυτικές πινελιές πράσινης πιπεριάς. Αστεροειδής γλυκάνισος και φαρμακευτική καμφορά εκτινάσσουν τις εντάσεις. Καλοζυγισμένη δρυς επίσης. Η δυναμική συνεχίζεται και στο στόμα με αμείωτο ενδιαφέρον, με μέτριο+ σώμα και υψηλή οξύτητα εντέχνως ενσωματωμένη στο σύνολο. Το πολυτελές κρεμώδες φινίρισμα ανεβάζει ολοένα τον πήχη. Τραγανά κιτρινόχρωμα εσπεριδοειδή, κίτρα και κυδώνια και ώριμοι γιαρμάδες. Πλούσια βοτανικότητα, με έντονη τη καμφορά και το πεύκο. Προσεγμένη, μακρά λεμονάτη επίγευση υπογράφει την ολοκλήρωση.

Ρετσίνα εξειδίκευσης. Η εμπειρία δεν κρύβεται. Το πηγαίο ταλέντο εκφέρεται μέσω της υψηλής τεχνικής και της εφαρμοσμένης έρευνας και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει. Το κομψοτέχνημα της Ελένης Κεχρή, συμπαγές, πλήρες κι ενάρετο, αποτελεί ένα αμιγώς γαστρονομικό λευκό, κομμένο και ραμμένο για κάθε λίστα 3άστερου εστιατορίου του κόσμου! Ο ορυκτός χαρακτήρας συνδυάζεται άψογα με το αποτύπωμα του ρετσινιού, σε μια δομή απολύτως ισορροπημένη. Λόγω του δουλεμένου προφίλ του κρασιού και του εξαιρετικού ραφιναρίσματος, φυσικά και προσφέρεται για άμεση κατανάλωση, στην πενταετία του όμως αναμένεται να κορυφωθεί η απόδοσή του. Τιμή: €25 (92+/100)

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,