Logo
2017, ΕΤΟΣ ΟΙΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ!
2 Φεβ 2022

2017, ΕΤΟΣ ΟΙΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ!

Post by Δημήτρης Βίγλης

Είθισται να αναφερόμαστε σε καλές χρονιές στο κρασί, εξαντλώντας τα όρια μιας γενίκευσης. Είναι λογικό να συμπεριλαμβάνουμε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια σε μια παραδοχή; Μάλλον όχι. Επικρατούν οι ίδιες συνθήκες σε όλη την χώρα μέσα σε ένα έτος; Σίγουρα όχι. Από στατιστικής πλευράς, πιθανότατα θα «μηδενιζόταν η κόλλα μας». Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, ή πιο ακριβείς έστω, αφενός οφείλουμε να έχουμε το ελάχιστο ικανό δείγμα που να καλύπτει τις περιοχές που μελετούμε, αφετέρου να αναφερόμαστε αναλυτικά στις παραδοχές που συνοδεύουν τα συμπεράσματά μας. Ευτυχώς όμως, το κρασί δεν είναι μόνο μαθηματικά. Πάραυτα, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε διάκριση αναφέρεται σε επίπεδο ολόκληρου έτους κατά προσέγγιση, αποτελεί άθροισμα εμπειρικών αποτυπώσεων όπως προκύπτουν από τις δοκιμές οίνων με αναλυτική μέθοδο.

 

 

2017, μια νόστιμη χρονιά

 

Αν η τελευταία αξιομνημόνευτη χρονιά υπήρξε το 2019, με τις επιδόσεις να σημειώνονται κυρίως μέσω των λευκών κρασιών της, τα ελληνικά ερυθρά ξεχωρίζουν από τη χρονιά του 2017. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα των ερυθρών είναι εντυπωσιακή. Οι συνθήκες φαίνεται πως ευνόησαν τη διαμόρφωση αξιόλογης ωρίμανσης φρούτου, γεγονός που εξασφάλισε πλούσιο αρωματικό δυναμικό, κορυφωμένες εντάσεις και αλησμόνητη εκφραστικότητα. Η εξαιρετική ποιότητα του φρούτου, που αποτελεί και το ζητούμενο για κάθε χρονιά, συντέλεσε καθοριστικά στην εξασφάλιση διακριτής δομής επίσης. Τα ελληνικά ερυθρά παρουσιάζονται χωρίς ελλείψεις, ήδη ευχάριστα προσβάσιμα, αλλά και πολλά υποσχόμενα για μελλοντική κατανάλωση. Η συμπύκνωση υποστηρίζει την έντονη προσωπικότητα τους, σεβόμενη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, τα οποία και διατηρούνται με καθαρότητα και ακρίβεια.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Επιδόσεις χωρίς εκπτώσεις

 

Από τη Νάουσα, το Αμύνταιο και τη Θράκη, έως και την Κρήτη ακόμα, τα κρασιά προερχόμενα κυρίως από γηγενείς ποικιλίες σημειώνουν επιδόσεις ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής και αποτελούν μια θαυμάσια επένδυση για το μέλλον. Τα κρασιά είναι ζωηρά, διατηρούν τις εντάσεις τους στο ποτήρι, με το φρούτο σφριγηλό και υγιές. Θαυμάσια ισορροπημένα, συνοδεύονται από την καλή δουλειά των Ελλήνων οινοποιών, οι οποίοι έχουν βρει όπως φαίνεται τη συνταγή της επιτυχίας!

Η λημνιώνα και το λημνιό, το μαυρούδι, το ξινόμαυρο και το αγιωργίτικο πρόσφεραν από τα καλύτερα δείγματα τους! Τα κρασιά-πρεσβευτές δε, φαίνεται να προορίζονται για το κελάρι, όπου και θα αναμένουν μελλοντικές διακρίσεις! Το 2017 όπως φαίνεται, απαιτεί για τους συλλέκτες έναν συντηρητή αφιερωμένο μόνο σε αυτό! Σε κάθε περίπτωση, δικαιώνεται η σκληρή δουλειά των παραγωγών μας και οι προσπάθειες τους αξίζουν μόνιμη θέση σε κάθε ελληνικό τραπέζι!

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,