Logo
FONTODI: O ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ CHIANTI
9 Φεβ 2022

FONTODI: O ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ CHIANTI

Post by Δημήτρης Βίγλης

Ήταν εκείνη η ώρα που έδυε ο ήλιος πάνω από τον Άρνο, τον ποταμό των εραστών, στη Φλωρεντία. Η ώρα εκείνη που στοιχειώνει το βλέμμα και ξέρεις πως δεν θα ξαναδείς όπως πριν. Μια supernova που μοιράζει ευτυχία και μελαγχολία ταυτόχρονα. Την ώρα που ξεθωριάζει το ζωγραφικό τοπίο, με το μοναδικό μπλε χρώμα του ουρανού της Τοσκάνης σε υποχώρηση, το Ponte Vecchio πενθεί. Τότε που οι όχθες του ποταμού γυαλίζουν από τις αντανακλάσεις, στην προσπάθεια να μην αποσβολωθείς γυρεύεις ένα καταφύγιο για να μην συντριφτείς από την απόλυτη ομορφιά! Κάπως έτσι άνοιξαν για μας οι πόρτες της enoteca signorvino, μαζί και ο δρόμος για τη γνωριμία με τον πρωτομάστορα του Chianti και τα εμβληματικά sangiovese Fontodi!

 

 

Εκείνη την ώρα ήταν που έλαμψε και το χρυσό κοχύλι στο ποτήρι μας! Conca d’ Oro, the golden shell, το χρυσό κοχύλι φοριέται στο λαιμό των γαστρονόμων, σαν αναμνηστικό της κατάδυσης στα πέρατα του γευστικού παραδείσου! Έτσι αποκαλείται η τοποθεσία που παράγει τα μεγαλειώδη sangiovese στην καρδιά του Chianti Classico με την υπογραφή Fontodi. Λόγω της μορφολογίας και της αμφιθεατρικής διαμόρφωσης, η ιστορική τοποθεσία γνωστή ως “χρυσό κοχύλι” φημίζεται για τον πλούτο των κρασιών της. Αυτά διηγούνταν οι ιστορίες των φλωρεντινών οινοχόων, ενώ έρεε το πολύτιμο κρασί μαζί με τα νερά του Άρνο. Την ώρα που η πρωτεύουσα της Τοσκάνης βυθιζόταν στην ώχρα των σπιτιών της, από τα ποτήρια μας ανάβλυζαν θρύλοι που καθυστερούσαν την πτώση του ήλιου μας!

 

 

Fontodi Chianti Classico ’13

 

Μέτριο προς βαθύ ρουμπινί το χρώμα με γκρενά ανταύγειες. Πυκνή μύτη υψηλής έντασης, με άφθονη μαύρη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και φίνο δέρμα. Αμιγώς βοτανική, με καθαρό δεντρολίβανο και ελαφρύ γλυκάνισο. Έντονη ζωϊκότητα, ιδιαιτέρως τονισμένη, αιμάτινη αίσθηση και δρυς στο προσκήνιο. Τα μαύρα κεράσια και τα δαμάσκηνα, ώριμα και σπινθηροβόλα, διατηρούν τις εντάσεις τους και μαζί με την πίσσα κάνουν δυναμική είσοδο. Ξηρό στόμα, ελαφρώς αλμυρό. Σώμα, οξύτητα και τανίνες συγκλίνουν με τέλειο συγχρονισμό στην καρδιά του στόχου, εξασφαλίζοντας σφιχτή δομή. Ποσοτικά κυμαίνονται σε μέτρια προς υψηλά επίπεδα. Σε πρώτο χρόνο, ξεχωρίζει η σκουρόχρωμη σοκολάτα με πάπρικα και αποξηραμένα πέταλα βιολέτας. Συνέχεια ιδιαίτερων γεύσεων, βοτανικών όπως του άγριου θυμαριού, σταφιδάτης μαύρης ελιάς και αποξηραμένου δαμάσκηνου. Επίμονη επίγευση βοτανική, βαλσαμική, πασπαλισμένη με mix ασιατικών μπαχαρικών.

Συμπαγές Chianti, κρασί τεχνογνωσίας. Κατασταλαγμένο sangiovese πολύπλευρης προσωπικότητας, με ιδανικές εκφραστικές αναλογίες μεταξύ μύτης και στόματος. Κορυφαία ισορροπία, ακρίβεια χιλιοστού και λεπτοδουλεμένο βάσει υψηλών προτύπων. Παραδοσιακής κοπής Chianti, που εκφέρεται επιτυχημένα ως εξευγενισμένη μορφή μιας ρουστίκ ποικιλίας. Είναι μια καλή στιγμή να καταναλωθεί τώρα, αλλά στη δεκαετία θα βρίσκεται στην ακμή του. Χρόνος δοκιμής: 12/2021 (91+/100)

 

Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

 

 
 
 
-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,