Logo
ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ
22 Απρ 2019

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών, η άνοιξη κάνει αισθητή την παρουσία της με κάθε τρόπο, και η ανυπομονησία μας για να βρεθούμε στην εξοχή ολοένα αυξάνεται. Η πασχαλινή ατμόσφαιρα μας καλεί να αποδράσουμε για να γιορτάσουμε κοντά στη φύση. Αφήνουμε πίσω τη συστολή του χειμώνα, αλλάζουμε διάθεση, και γεμίζουμε τα ποτήρια μας με μεθυστικά αρώματα που συνοδεύουν γεύσεις παράδοσης.

 

 

Οβελίας και κρασί

 

Είναι αλήθεια πως ο οβελίας είναι ο πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού. Η στιγμή που αποχωρίζεται τη χόβολη είναι εκείνη που περιμένουν οι περισσότεροι με λαχτάρα. Όσο καλό όμως και να είναι το ψήσιμο, σωστά αλατισμένο το κρέας και με τα καρυκεύματα που αρμόζουν, είναι ακόμα ένα ψητό. Με τι να συνοδεύσει κανείς ένα τόσο συγκεκριμένο μαγειρικά φαγητό για να γίνει πιο ενδιαφέρον; Τη λύση τη δίνει το κατάλληλο κρασί, που ενισχύει την απόλαυση και δημιουργεί το ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Το αρνίσιο κρέας είναι κρέας με γευστική ιδιαιτερότητα. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που ορισμένοι δεν το προτιμούν. Ο ίδιος λόγος το καθιστά απαιτητικό στη σχέση του με το κρασί. Αυτό λοιπόν που γνωρίζουμε ανεξάρτητα από το πώς θα μαγειρευτεί, είναι πως διακρίνεται για το λιπαρό του κρέας αλλά και για τις χαρακτηριστικές ζωικές γεύσεις του όταν το δοκιμάσουμε. Πρόκειται λοιπόν για ένα έντονο γευστικά κρέας που όταν ψηθεί «σουβλιστό» αποκτά και επιπρόσθετα χαρακτηριστικά. Η επαφή με τα κάρβουνα προσδίδει καπνιστές νότες, ενώ η τραγανή πέτσα που ξεροψήνεται αποκτά γεύσεις καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Καταλήγουμε λοιπόν σε ένα ιδιαιτέρως πικάντικο αποτέλεσμα, αρκούντως αλμυρό, με μπόλικα μπαχαρικά και αποξηραμένα μυρωδικά.

 

 

Ιδανικοί συνδυασμοί

 

Ιδανικός συνδυασμός είναι εκείνος που προκύπτει μέσω τέλειας αντίθεσης ή τέλειας συμφωνίας μεταξύ φαγητού και κρασιού. Συνυπολογίζουμε όλες τις παραμέτρους που αναφέραμε ήδη και χαρακτηρίζουν το κρέας μας, ενώ τις ίδιες ή αντίστοιχες περιμένουμε από τα κρασιά που επιλέγουμε. Δομή, αρώματα και γεύσεις αλληλεπιδρούν και δημιουργούν το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε. Βάσει αυτών, το κρασί μας για την περίπτωση θα πρέπει να έχει σώμα για να σταθεί στον πλούτο του κρέατος, τονισμένη οξύτητα για να μετριάζει την αίσθηση του λίπους και επαφή με ξύλο για να φέρει τις επιθυμητές πικάντικες νύξεις. Επιπρόσθετες οινοποιητικές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και προσεγγίζουν με ακρίβεια το ζητούμενο.

 

 

Πασχαλινή πανδαισία / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

EDITOR’S CHOICE│ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

  

 

ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ WILD FERMENT 2017

Εκλεκτό ασύρτικο ταυτισμένο με το σαντορινιό terroir. Διαθέτει όλα τα προσόντα για ένα εξαιρετικό συνδυασμό με το αρνί μας. Πολυπλοκότητα, νεύρο και mineral χαρακτήρας εναλλάσσονται σε ένα ντελίριο ενθουσιασμού! Aξίζει.

 

ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ ΝΥΚΤΕΡΙ 2017

Πλούτος και καλοζυγισμένο βαρέλι εγγυώνται δύναμη καθώς και απαράμιλλη φινέτσα. Ένα παραδοσιακό στυλ οινοποίησης που υπόσχεται να αναδείξει γευστικά το αρνί σε ένα συνδυασμό επιπέδου.

 

(για τους εναλλακτικούς:)

ΚΕΧΡΗΣ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ 2017

Διαθέτει όγκο, μεσογειακό ταμπεραμέντο και κοφτερή οξύτητα. Είναι πικάντικο και γευστικό και πιστεύουμε πως διαθέτει όσα απαιτούνται για να απογειώσει το ψητό σας. Μια ανατρεπτική πρόταση που μπορεί να ενθουσιάσει τους τολμηρούς.

 

 

 

 

EDITOR’S CHOICE│ΕΡΥΘΡΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

 

ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΣΗ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ OLD ROOTS 2015

Καθαρόαιμο ξινόμαυρο από μεγάλης ηλικίας αμπελώνες. Αυθεντικός χαρακτήρας και φιλοσοφημένη οινοποίηση κερδίζουν το σεβασμό με το σπαθί τους. Τα αδέλφια Τάτση συνομιλούν με τη φύση και αξιοποιούν τη σοφία της για χάρη μας.

 

ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ RAPSANI TERRA PETRA 2016

Το νέο εγχείρημα Θυμιόπουλου στη Ραψάνη αξίζει προσοχής. Ο οινοποιός με το άγγιγμα του Μίδα γεμίζει τα ποτήρια μας καθαρό χρυσάφι. Το αρνάκι μεθάει από την υπέροχη αυτή Ραψάνη και μας κλείνει το μάτι με ικανοποίηση!

 

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr- 
Tags: , ,