Logo
ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΒΑΡΕΛΙ 2013
8 Μάι 2019

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΒΑΡΕΛΙ 2013

Post by Δημήτρης Βίγλης

Ο θαλασσίτης τάραξε και ταράζει τους κύκλους της γαστρονομίας. Έκλεισε τη Σαντορίνη στη φιάλη του και σάλπαρε για να διαδώσει την εξωτική ομορφιά των κρασιών της. Γαστρονομικό κρασί από τα γεννοφάσκια του, δεν έπαψε να προκαλεί, να καινοτομεί και να πρωτοπορεί. Άλλη μια φορά παρασυρόμαστε νοερά από τα κύματα των αρωμάτων και των γεύσεών του με προορισμό το νησί που γέννησε το καλοκαίρι!

Ασύρτικο περασμένο από βαρέλι και πριν αποδεχθεί κανείς αβασάνιστα την ιδέα ο,τι ασύρτικο και βαρέλι καλύτερα να μην παντρεύονται, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Μιας και δεν είναι επιβεβλημένος ο γάμος, γιατί να απαγορεύεται το φλερτ; Ειδικά όταν το δρύινο φινίρισμα του κρασιού γίνει επιδέξια, ώστε να πλαισιώσει τα γοητευτικά του χαρακτηριστικά. Μπορεί να πρόκειται για μια ποικιλία με φυσικά χαρίσματα, με σπάνια έμφυτη δομή που δεν απαιτεί ενίσχυση, αλλά το φινίρισμα βαρελιού δίνει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Και αυτό το διαφορετικό μπορεί να αποδειχθεί τουλάχιστον χρήσιμο, τόσο ως εναλλακτική επιλογή της φρέσκιας εκδοχής του, όσο και συνδυαστικά με κατάλληλα εδέσματα.

Είναι αλήθεια πως η λελογισμένη χρήση δρυός στην ωρίμαση του κρασιού και ο έλεγχος της επίδρασης της αποτελεί πρόκληση για κάθε οινοποίηση. Ποσώς δε, όταν αναφερόμαστε σε λευκά κρασιά που διακρίνονται για τα λεπτά τους χαρακτηριστικά. Όταν όμως επιτευχθεί η κατάλληλη αναλογία με την εκφραστικότητα του φρούτου, μπορούμε να μιλάμε για ένα πετυχημένο τελικά γάμο. Αν προστεθεί στην εξίσωση και ο παράγοντας “παλαίωση”, δηλαδή ο χρόνος παραμονής του κρασιού στη φιάλη, που συμβάλλει και αυτός στην εξέλιξη και διαμόρφωση του κρασιού, τι προκύπτει; Ένας ώριμος θαλασσίτης, χωρίς γωνίες, έτοιμος να μας ταξιδέψει!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριας έντασης χρυσό διαυγές χρώμα. Καθαρή μύτη υψηλής έντασης με τη χαρακτηριστική ορυκτή διάσταση εκφρασμένη εδώ ως μπαρούτι και τσακμακόπετρα. Αφθονία από φρουτώδη αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών όπως κίτρο και κυδώνι, αλλά και τροπικών όπως ώριμος ανανάς και μπανάνα. Ώριμο αχλάδι επίσης. Λευκά άνθη και ιώδιο συνυπάρχουν με μπαχαρικά, δρύ και ξηρούς καρπούς πλαισιωμένα από αρώματα κερήθρας, μελιού και κρέμας. Στο στόμα εμφανίζεται ξηρό, κρεμώδες, με μέτριο προς γεμάτο σώμα και υψηλή οξύτητα. Πιο μετριασμένη η ένταση εδώ, με γεύσεις περγαμόντου, petrol, τζίντζερ, ανανά και μπανάνας. Εμφανής είναι η παρουσία της δρυός, του καπνού και της φρυγανιάς. Η παράσταση κλείνει με μια υπέροχη μακρά και βουτυρένια επίγευση.

Κρασί συγκινήσεων, άψογης τεχνικής και με εκπληκτική ισορροπία. Ο χρόνος επιδρά ευεργετικά προσδίδοντας πολυπλοκότητα και συνοχή. Το αλκοόλ και η οξύτητα στο στόμα απολύτως χωνεμένα και ενσωματωμένα σε ένα αδιάσπαστο σύνολο. Ενώ η βελούδινη και κρεμώδης υφή, απόρροια της δουλειάς με τις οινολάσπες, προσδίδει  πολυτέλεια. Ένα σπουδαίο κρασί στο απόγειο της εξέλιξής του που δύσκολα βρίσκει κανείς ψεγάδι. Ιδανική στιγμή για να καταναλωθεί τώρα. Επιβάλλεται η χρήση καράφας τουλάχιστον μισής ώρας πριν το σερβίρισμα.

 

Χρόνος δοκιμής: 02/2019

Αξιολόγηση: 95/100

 

PAIRING

Φιλέτο ψητού σολωμού σχάρας σε πικάντικη κρέμα από κουνουπίδι.

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , ,