Logo
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΒΕΛΙΑ
24 Απρ 2024

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΒΕΛΙΑ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Πάσχα ενόψει, άνοιγμα εορτής. Μια γιορτή με πολλά στρώματα, πολλές χαρές, της φύσης πρωτίστως. Η άνοιξη απλωμένη παντού, οι μυρωδιές της διάσπαρτες, συγκινούν. Περίπατοι στην εξοχή ή και στην πόλη ακόμα, συνεπαίρνουν τον νου. Ο ανοιξιάτικος αέρας μοιάζει να αρωματίζεται από ανάσες ανοιχτών δεξαμενών που βράζουν το κρασί τους! Αυτή την εποχή, δίπλα σε μία νεραντζιά, θεραπεύεται η ψυχή. Το Πάσχα το στοχαστικό ζυγώνει, ανανέωση του φθαρμένου εαυτού, αναμονή ανάστασης. Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, θετικοί στην αλλαγή, πιστοί στην ελπίδα και στην αναγέννηση.

Μιας και οι μέριμνες ξεκινούν από νωρίς, φέτος θέτουμε ψηλά τον πήχη: αναζητούμε το ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΙΝΙΚΟ ΤΑΙΡΙ για το ψητό αρνί, χωρίς συμβιβασμούς. Κλιμακώνουμε όμως τη δυσκολία της πρόκλησης, ψάχνοντας ερυθρά κρασιά διάκρισης πέρα από τα καθιερωμένα, με αξιολόγηση πάνω από 92 βαθμούς με τη σφραγίδα winetaster και τίμια σχέση αξίας-τιμής. Όχι ένα, αλλά τρία! Χωρίς κανέναν γεωγραφικό περιορισμό, με σύμμαχο την ποιοτική πρώτη ύλη και την ανάλογη χρονιά, ξεκινάμε ένα safari αφιερωμένο στην απόλαυση.

Αναζητούμε κρασιά ταξιδεμένα, αναπάντεχων εκπλήξεων, καθαρόαιμου DNA. Κρασιά θυελλώδη, κρασιά οράματος, ακραίων γεωλογικών και αμπελουργικών συνθηκών. Κρασιά αυθεντικά, ορμητικά, σαν το πνεύμα των δημιουργών τους. Αναζητούμε κρασιά αστείρευτου ταλέντου, ανατρεπτικού περιεχομένου, σπάνιων ποικιλιών και προσεγγίσεων. Μαζί με τα κριτήρια αυτά, μελετάμε και τις απαιτήσεις του εθίμου. Με προσήλωση στις παραδοσιακές αξίες, επιχειρούμε να ενώσουμε γαστρονομικούς πολιτισμούς. Καλή ανάσταση Έλληνες!

 

 

Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

▫ ▫ ▫

 

RAPSANI TERRA PETRA 2017

 

Το μονοποικιλιακό ξινόμαυρο, λόγω της αυστηρής δομής και της στιβαρής τανικής έκφρασής του, δημιουργεί ενίοτε μια δυσάρεστη μεταλλική αίσθηση στο στόμα σε συνδυασμό με το αρνί. Όσο κι αν ο αρωματικός και γευστικός χαρακτήρας της ποικιλίας ταιριάζει με τη ρουστίκ διάσταση του κρέατος, δεν αποτελεί προφανή επιλογή, μιας και αυτά τα χαρακτηριστικά απαντώνται και σε άλλες ποικιλίες. Ας μην ξεχνάμε, πως τα κρασιά ταιριάζουν με το φαγητό στο στόμα. Αυτό σημαίνει, πως τον κύριο λόγο τον έχει η δομή του ιδανικού κρασιού. Ο Θυμιόπουλος κατάφερε και ημέρεψε το δριμύ αυτό δομικό στοιχείο των τανινών, ενώ διατήρησε την πλαισίωση των πολύτιμων βοτανικών, πικάντικων και ζωικών στοιχείων. Η Ραψάνη του, σε μια σπουδαία χρονιά, με παροιμιώδη φινέτσα και άψογη ισορροπία, τρέφεται από το τερουάρ. Το εξαίρετο χαρμάνι, υποστηριζόμενο από το σταυρωτό και το κρασάτο, γεμίζει τον όγκο του, ακονίζει την οξύτητά του, ενώ βρίθει εντάσεων και πολυπλοκότητας. Τιμή: €17 (93/100)

 

 

 

 

ENVINATE MIGAN 2020

 

O κορυφαίος των κορυφαίων, ο εκρηκτικός συνδυασμός που ορίζει πρότυπα. Ένα αβυσσαλέα ατίθασο ερυθρό από την Τενερίφη, με εξωστρέφεια σε βαθμό θρασύτητας, που δεν αναγνωρίζει κανένα όριο ποιότητας, συναντά τον ιδιότροπο οβελία. Το φαντασμαγορικό αυτό ερυθρό, φτιαγμένο από αλάτι και λεμόνι, αλμύρα και οξύτητα, αλλά και διάχυτη κάπνα σαν αναφορά στη χόβολη, μιλά τη γλώσσα του παραδοσιακού ψητού μας όπως λίγα. Συν τοις άλλοις, ο πλούσιος βοτανικός χαρακτήρας και η αφθονία των εκλεκτών μπαχαρικών που συναντάμε, αρκούν για να δημιουργήσουν το απόλυτα ταιριαστό περιβάλλον για το απαιτητικό αρνάκι. Για τους ίδιους λόγους, ενδείκνυται και για τις γεμιστές εκδοχές του. Ακόμα και η σπανιότερη Βουργουνδία θα ωχριούσε μπροστά σε αυτό το εναλλακτικό pairing. Το Migan από την Τενερίφη, μοιάζει να φτιάχτηκε για το ελληνικό Πάσχα! Αναλυτικά: https://winetaster.gr/envinate-migan-tinto/ Τιμή: €32 (97/100) 

 

 

 

 

PASSOPISCIARO CONTRADA G 2017

 

Μόνο η μπαρουτοκαπνισμένη σικελιάνικη γη θα μπορούσε να γεννήσει το απόλυτο ερυθρό για το απόλυτο ψητό! Γιατί ‘Ετνα; Μα γιατί έχει ένα ηφαίστειο στα πόδια της, όπως ακριβώς και ο οβελίας μας! Αυτό το nerello mascalese από παλαιά κλήματα, ιδανικά καπνιστό από τα ηφαιστειακά εδάφη που ανατρέφουν τους μοναδικούς αμπελώνες από όπου προέρχεται, προβάλλει μέσα από την αιθαλομίχλη σαν αποκάλυψη! Τέφρα, αλμυρά ορυκτά, συνδυασμένα με μαλακή δομή και κομψό φρούτο, χαρίζουν ένα οινικό αριστούργημα, κομμένο και ραμμένο για την περίσταση. Ένα διαλεχτό αμπελοτεμάχιο, αφιερωμένο στην αποθέωση του τερουάρ. Ένα τερουάρ όπου το ψητό αρνί νιώθει σαν σπίτι του! Η επικοινωνία των δύο αυτών μερών λειτουργεί αξιοθαύμαστα, καθώς κινείται εναρμονισμένα πάνω στον άξονα από κάρβουνο-αλάτι-λεμόνι. Τιμή: €75 (95/100)

 

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,