Logo
Η ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
6 Νοέ 2019

Η ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Η επίσκεψη στη Φλωρεντία ισοδυναμεί με υπόσχεση στον χαμένο εαυτό. Ένα ταξίδι επαναπροσδιορισμού της ωραιότητας της ζωής, εκεί όπου ανάγεται σε αληθινή τέχνη!

 

Η Φλωρεντία δεν είναι απλώς τόπος που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, είναι μια πρόσκληση να ανακαλύψει την ύπαρξή του! Αν έτυχε να ανοίξεις τα μάτια σου στον μάταιο τούτο κόσμο, σίγουρα κάποια στιγμή ένιωσες να προδίδονται τα οράματά σου μέσα στη βάναυση καθημερινότητα. Μέσα στην αγωνιώδη προσπάθεια να τα καταφέρουμε, χάνουμε, κερδίζουμε, απατόμαστε, υπερβάλλουμε, αλλάζουμε εν αγνοία μας. Μα πόσο ζούμε αληθινά, ώστε να εκτιμούμε βαθιά τη ζωή για όλα αυτά που μας προσφέρει; Είναι άραγε αρκετή μια παύση για να αναρωτηθούμε, για να πάρουμε τη ζωή μας πάλι από την αρχή αν χρειαστεί; Ένα ταξίδι θα είναι πάντα μια καλή αφορμή για να ανανεωθούμε. Και για να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε άφθονο κρασί!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

Συχνά αναζητούμε μια γέφυρα, μια ζεύξη που να ενώνει το παρελθόν με το παρόν χωρίς συγκρούσεις μεταξύ τους, ώστε να ατενίζουμε το μέλλον αισιόδοξα. Άλλος καταφέρνει να διασχίσει τη ζωή του, άλλος κρέμεται από αυτή κι άλλος δυστυχώς πέφτει. Αυτός εδώ ο τόπος, καταφέρνει να ισορροπεί θαυμάσια μέσα στο χρόνο και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ψυχική ανάταση και ευδαιμονία. Το περιβάλλον ενθαρρύνει τον περίπατο και το τοπίο εμπνέει για αναζητήσεις κάθε είδους.

Εδώ, μπορείς να διαλέξεις το κατάλληλο γεφύρι για να βρεθείς στην όχθη με τη θέα που σου ταιριάζει, ενώ τα νερά του Άρνου ρέουν ακατάπαυστα μαζί με το χρόνο που παύει να μοιάζει απειλητικός. Σύντομα, οι σκέψεις κατακλύζονται από την ομορφιά της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και το βήμα γίνεται πιο επίμονο και αποφασιστικό. Εδώ, ταξιδεύεις περισσότερο με τις αισθήσεις, μετέχεις σε μια ολιστική εμπειρία καθώς το βλέμμα απελευθερώνεται και τρέχει πάνω στις όψεις των παλαιών κτιρίων με τη ζεστασιά της ώχρας. Αυτό το ταξίδι δεν αναβάλλεται, επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί!

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ

 

 

Φλωρεντία και τέχνη ταυτίζονται. Εδώ, κάθε ανθρώπινη δημιουργία ορίζεται κυρίως με εικαστικά κριτήρια. Φυσικά το κρασί δεν αποτελεί εξαίρεση, ποσώς δε το κρασί! Η αισθητική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τρόπο που ερμηνεύεται η ζωή και οι αξίες της. Όλα έχουν υλοποιηθεί βάσει λεπτομερούς προσέγγισης, ενώ προσδιορίζονται με ακρίβεια το «πως» και το «γιατί» δημιουργήθηκαν. Γνώμονας της οποιασδήποτε ενασχόλησης είναι η διατήρηση της καλαισθησίας μέσα από την κάλυψη κάθε ανάγκης. Η γαστρονομία κατέχει εξέχουσα θέση στη συνείδηση των φλωρεντινών, μιας και αποτελεί συνέχεια μακράς παράδοσης που διασώζεται χάρη στην διευρυμένη κατάρτιση και γνώση των κατοίκων.

Η Τοσκάνη για το κρασί, αποτελεί ό,τι το Βατικανό για την καθολική εκκλησία. Οι απανταχού πιστοί των σπουδαίων κρασιών του κόσμου, επιζητούν διακαώς να μεταλάβουν με τα εκλεκτά κρασιά των βιρτουόζων παραγωγών της Τοσκάνης. Η περιφέρεια αυτή αγκαλιάζει μια σειρά από «χρυσές» περιοχές, που όλες μαζί συναποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά ψηφιδωτά από σπουδαία terroirs της Ιταλίας. Η μακρά παράδοση, το πάθος και η σημαντική εμπειρία που χαρακτηρίζει τους παραγωγούς, ευθύνονται για την παγκόσμια φήμη τους. Μια από τις υπερδυνάμεις του οινικού παλαιού κόσμου έχει την έδρα της εδώ.

 

 

 

 

Το κρασί σαν τρόπος ζωής

 

Στη Μέκκα της υψηλής τέχνης, η ευζωία ανάγεται σε αληθινή πρόκληση και τα φίνα κρασιά αντιμετωπίζονται και αυτά σαν είδος ζωντανής τέχνης. Το κρασί υπάρχει παντού, με φυσικό τρόπο, ως ενσωματωμένο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας. Αγκαλιάζει δε με επιτυχία την περίφημη τοπική γαστρονομία και αντανακλά έτσι το βιοτικό επίπεδο των ιδιαίτερων κατοίκων της. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε πως το κρασί εδώ καταναλώνεται προς τέρψιν, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς να το συνοδεύουν πλασματικές συμβάσεις. Χαίρονται το κρασί επειδή υπάρχει, έτσι απλά, χωρίς κομπασμό ή καμία επίδειξη, έτσι που να χάνει την αξία του. Η αντιμετώπιση αυτή, απορρέει από την κατακτημένη παιδεία κι επικεντρώνεται στην ευχαρίστηση που αποτελεί και το ζητούμενο εν τέλει.

Η ποσοτική παραγωγή είναι τεράστια αλλά και η ποιότητα ανάλογη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι οινικές επιλογές είναι απεριόριστες. Πριν όμως αυτό προκαλέσει πιθανώς σύγχυση, ακολουθούν εκλεκτές προτάσεις που συστήνουμε ανεπιφύλακτα, στην περίπτωση που θελήσετε να επισκεφθείτε τον χαρισματικό αυτό τόπο. Αφού λοιπόν έχετε περπατήσει αρκετά κι έχετε κερδίσει επάξια το πλούσιο και αναζωογονητικό γεύμα σας, βρίσκεστε μπροστά από μια τρυφερή tagliata di manzo con rucola ή ακόμη καλύτερα σε μια ζουμερή bistecca alla Fiorentina. Πριν αναρωτηθείτε τι θα πιείτε, αναρωτηθήκαμε εμείς για εσάς και σας προτείνουμε χωρίς φόβο και με πολύ πάθος!

 

 

Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Τι να δοκιμάσετε

 

Συχνά στην Τοσκάνη η δημιουργία κρασιού είναι υπόθεση μεγάλων οικογενειών με μακρά παράδοση πίσω στο χρόνο. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις που οι εκπρόσωποι προηγούμενων γενεών φέρουν τίτλους ευγενείας. Οι απόγονοί τους όμως, φρόντισαν να εξελίξουν την παράδοση και να συγχρονιστούν με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της εκάστοτε εποχής. Έτσι, συναντούμε διαφορετικές προσεγγίσεις, ποικίλες αποδόσεις στο χαρακτήρα των κρασιών, ανάλογα την προέλευση.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, οι οριοθετημένες πιστοποιημένες περιοχές βάσει νόμου είναι αρκετές. Πάντα υπάρχει κάτι νέο να γνωρίσει και να ανακαλύψει κανείς. Ειδικά όταν προσεγγίζει τέτοια σημαντικά μεγέθη που γράφουν ιστορία στον χάρτη του κρασιού ως τις μέρες μας. Μικρά βήματα όμως κάθε φορά, μας οδηγούν στην κάλυψη μεγάλων αποστάσεων. Συστήνουμε λοιπόν ορισμένα εξαιρετικά δείγματα σπουδαίων αντιπροσωπευτικών κρασιών των διακεκριμένων περιοχών ενδεικτικά. Ας μην ξεχνάμε πως ο δρόμος είναι πάντα μακρύς που οδηγεί στο κρασί, για αυτό και η ταπεινοφροσύνη είναι πάντα το καταλληλότερο pairing.

 

 

 

CHIANTI REGION

 

Ξεκινώντας από το ευρέως γνωστό Chianti, οι αριστοτέχνες οινοποιοί που διακρίνονται άξια δεν είναι λίγοι. Οι ποιοτικές διαβαθμίσεις βάσει νόμου, άλλοτε επιβεβαιώνονται από την ποιότητα που συναντούμε στα κρασιά και άλλοτε λιγότερο. Το όνομα Frescobaldi αποτελεί εγγύηση. Ένας γίγαντας της βιομηχανίας του κρασιού που δραστηριοποιείται σε όλη την ιταλική οινική επικράτεια, δύσκολα αστοχεί. Η περιοχή Rufina, μία από τις επτά υποπεριοχές που υπάγονται στο Chianti αποτελεί και την αμέσως πιο σημαντική εκείνης του chianti classico. Το Vecchie Viti δεν είναι ακόμη ένα Nipozzano. Αποτελεί ένα εξαίρετο blend με βάση το sangiovese το οποίο προέρχεται από τα παλαιότερα αμπέλια του θρυλικού Castello Nipozzano. Θαυμάσια πολυπλοκότητα, συμπαγής δομή και γνήσιος χαρακτήρας που θα χαραχτεί στη μνήμη σας. Συνέχεια με chianti classico και Fontodi, γνωστός και ως ο πρωταθλητής του Chianti. Κάθε δουλειά αυτού του σημαντικού οίκου εγγυάται αξέχαστες εμπειρίες. Ένα μεγάλο σπίτι αρτιζάνων του Sangiovese που διακρίνεται για τα μεγάλα Chianti του. Δεν προσπερνιέται, δεν λησμονιέται. Τέλος, μια από τις ιδιοκτησίες που κατείχαν οι Δούκες της Τοσκάνης παράγει σήμερα ένα φημισμένο chianti riserva από τα καλύτερα του είδους, το single vineyard Rancia. Έντονο, βαθύ και πικάντικο πρεσβεύει περήφανα το όνομα Felsina, ως σύμβολο ευγένειας και κύρους.

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

BRUNELLO DI MONTALCINO

 

Ο πρίγκιπας της Τοσκάνης δεν αναπαύεται ποτέ, μεριμνά διαρκώς για τη δόξα του! Το Montalcino, η αριστοκρατική περιοχή της Τοσκάνης, φημίζεται για την ακραία φυσική ομορφιά της και όχι μόνο. Τα κρασιά εδώ, λες και έχουν διαποτιστεί από το μοναδικό χαρακτήρα του σαγηνευτικού τοπίου. Εδώ παράγεται η αφρόκρεμα του Sangiovese και πολλά από τα πιο περιζήτητα μεγάλα κρασιά διεθνώς, που απολαμβάνονται δίπλα στα μεγαλύτερα τζάκια της Ιταλίας. Σπουδαία ονόματα διάσημων παραγωγών κατοικοεδρεύουν εδώ, ενώ απαιτείται καλή τύχη για να τα γευτεί κανείς και ό,τι φυσικά άλλο απαιτεί η κραταιά φήμη τους. Το Caparzo αποτελεί ένα από τα ιστορικά Brunello, με την πρώτη εμφιάλωση του να λαμβάνει χώρα το 1970, τότε που υπήρχαν μόλις δεκατρία οινοποιεία στο Montalcino. Δύναμη αλλά και φινέτσα συνυπάρχουν σε ένα άκρως γοητευτικό σύνολο που κυριολεκτικά δεν χωρά στο ποτήρι!

Το κάστρο του Montalcino δεν πέφτει, γιατί το φυλάνε οι ιππότες του! Το επόμενο κτήμα βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνα που διαφυλάσσουν την τιμή όλης της περιοχής. Επιδόσεις που κόβουν την ανάσα, υψηλή οινοποίηση ταγμένη ολοκληρωτικά στην αριστεία και μόνο. Ουκ ολίγες φορές η ναυαρχίδα του Ciacci Piccolomini d’Aragona, το περίφημο Pianrosso άγγιξε την απόλυτη ποιότητα. Αλλά και οι λοιπές εκφράσεις του brunello ενσωματώνουν με συνέπεια τις υψηλές προδιαγραφές ενός εκ των κορυφαίων παραγωγών του Montalcino. Δέος και σεβασμός για ένα από τα ιερά τέρατα του Montalcino, που δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από το τέλειο.

 

 

 

 

 

 

 

BOLGHERIMAREMMA│TOSCANA IGT

 

Και μετά αφίχθη το Bolgheri και εγένετο πάταγος! Με τη σεισμική δόνηση να ταρακουνά -για άλλη μια φορά- τα γαλλικά εδάφη. Αυτό συνέβη όταν οι δαιμόνιοι Ιταλοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις αυτόχθονες ποικιλίες τους για να χαλάσουν τον ύπνο των Γάλλων. Επαρχία Λιβόρνο, με παραθαλάσσιο μέτωπο στο τοσκανικό αρχιπέλαγος ο τόπος. Κρασιά από cabernet Sauvignon, cabernet franc και merlot με ανάμιξη ορισμένες φορές του sangiovese ή και syrah. Φυσικά οι πολυμήχανοι Ιταλοί είχαν σχέδιο, όπως έδειξε η ιστορία και απέδειξαν τα κρασιά τους! Αξιοποίησαν τη συγκεκριμένη περιοχή, κάνοντας χρήση της τεχνογνωσίας από την πολυετή παράδοση τους, καταλήγοντας πως είναι η πλέον ενδεδειγμένη για να δημιουργήσουν κρασιά με προφίλ αντίστοιχο του Bordeaux. Τα super – Tuscans ήταν γεγονός.

Πρωταγωνιστής της ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και κύριος υπεύθυνος προσέλκυσης του ενδιαφέροντος γενικότερα, υπήρξε το θρυλικό πλέον Sassicaia. Σήμερα, η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για το υψηλό δυναμικό της, ενώ κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα σε εκείνες του υψηλού κύρους. Οι επιλογές και εδώ είναι αρκετές που αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Εντελώς ενδεικτικά, ξεχωρίζουμε το ORENO από την tenuta Sette Ponti, το SAFFREDI της Fattoria Le Pupille αλλά και το εξαιρετικό Grattamacco που φέρει την ανώτατη ιεραρχική διάκριση Bolgheri Superiore. Και το ταξίδι συνεχίζεται…

 

 

 

 

 

 

 

 

 
-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , ,