Logo
ΡΕΤΣΙΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
9 Απρ 2025

ΡΕΤΣΙΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Ρετσίνα θα απολάμβανε και η άνοιξη! Στα τραπέζια τα ανοιχτά δίπλα στη θάλασσα, αλλά και στις γειτονιές τις παλιές, κάτω από τις ανθισμένες νεραντζιές. Ρετσίνα νέα και ωραία, με μπρίο και φρεσκάδα, το νέο ελληνικό κρασί. Τέτοια και η ρετσίνα του Παπαγιαννάκου των μεσογείων. Σπουδαία εκδοχή εκείνης της ονομασίας κατά παράδοση. Κρασί σπουδής, με αυτογνωσία, συνετό και κερδισμένο από το βάθος του παρελθόντος. Καλές οι μέρες του ελληνικού κρασιού, με τις ρετσίνες να τις φωτίζουν πια.

Η εξέλιξη φαίνεται χειροπιαστά πλέον στις ρετσίνες νέας γενιάς περισσότερο από ποτέ. Τίποτα δεν θυμίζει το άλλοτε παρηκμασμένο αυτό είδος. Απεναντίας, οι αγαπημένες ρετσίνες κατάφεραν να επανασυστηθούν με έναν αναπάντεχα ανανεωμένο εαυτό που τις καθιστά αγνώριστες πλέον. Κρασιά που δεν ξεπέρασαν απλώς τις αδυναμίες τους, αλλά αναπλήρωσαν τα κενά τους σε τέτοιο βαθμό που φαίνεται σαν να εγκαινιάζουν μια νέα κατηγορία κρασιού. 

Με βάση το αγαπητό σαββατιανό, η οικογένεια Παπαγιαννάκου δημιουργεί μια ρετσίνα που μετακινείται από τα αλώνια στα σαλόνια! Ένα κρασί λεπτό, με αναδεδειγμένη τη κομψή έκφραση της ποικιλίας, υφασμένο με βελόνι στο χέρι. Η τεχνική προσθήκης ρετσινιού αγκαλιάζεται στοργικά, απαλά. Το κρασί πριμοδοτείται από την πολύτιμη κι ευλαβική αυτή επέμβαση. Το αποτέλεσμα θαμπώνει, καθώς αποπνέει μια εκλεπτυσμένη αύρα, μια παρουσία σπινθηροβόλα που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι. Είτε αυτό βρίσκεται σε θερινές ακρογιαλιές, είτε σε καλά σπίτια που σέβονται τον εαυτό τους. Η ρετσίνα μας ενώνει.

 

 

Από τις πιο εκλεπτυσμένες ρετσίνες / φωτ.: Δημήτρης Βίγλης

 

 

Αέρινη ρετσίνα

 

Ωχρό λεμονοπράσινο χρώμα με γκρίζες ανταύγειες. Lime, κουκουνάρι, φλούδες αγγουριού. Μα και ανανάς, λευκόσαρκο ροδάκινο, αρωματική μαστίχα και φρέσκα εσπεριδοειδή σε ορυκτό περιβάλλον. Ντροπαλές γαλακτοκομικές αποχρώσεις δένουν όλα τα αρώματα ευγενικά. Ελαφρύ σώμα, όμορφη οξύτητα καλά ενσωματωμένη, κι ανάλαφρη αλκοόλη διόλου φλύαρη, οικοδομούν μια φινέτσα άρτια. Παρά την υπέροχη αυτή διακριτικότητα, οι γεύσεις συνεκτικές, γεμίζουν τον ουρανίσκο ικανοποιητικά. Οι γεύσεις πεύκου και δεντρολίβανου δεσπόζουν ευχάριστα, δένουν με εκείνη του ψημένου ηλιόσπορου και τη διάχυτη ορυκτή διάσταση. Φρέσκα εσπεριδοειδή, γκρέιπφρουτ και λεμονάτες πινελιές. Επίμονη ανοιξιάτικη επίγευση, ονειροπόλα, χρωματισμένη με άνθη νεραντζιάς και πικάντικες αναφορές. 

Ο Παπαγιαννάκος ακουμπά αυτό το φίνο σαββατιανό με το ρετσίνι σαν να ήταν πούπουλο! Η ποικιλία λάμπει κυριολεκτικά μέσα από μια ρετσίνα που ορίζει τη φινέτσα. Η τεχνοτροπία σέβεται τόσο το θαυμάσιο σαββατιανό, αρωματισμένο περίτεχνα, ώστε να διατηρούνται με σαφήνεια οι λεπτομέρειες. Ιδανικά ισορροπημένο, υπερασπίζεται τη λεπτότητα μιας οινοποίησης γοητευτικότατης. Η ελαφριά δομή του το καθιστά εξαιρετικό ως απεριτίφ, σε καμία όμως περίπτωση δεν εξαντλείται εκεί. Συνοδεύει αποτελεσματικά αλμυρούς μεζέδες, τηγανητό μικρό ψάρι, αλλά και ωμά όστρακα για τους μερακλήδες. Όλα αυτά προσφέρονται με αντίτιμο ικανό να αντικαταστήσει ακόμα και το… νερό! Τιμή: €8 (90/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,