Logo
PREMIUM: JADOT CLOS DES URSULES 2007
30 Δεκ 2020

PREMIUM: JADOT CLOS DES URSULES 2007

Post by Δημήτρης Βίγλης

 

Η σπανιότητα σε όλο της το μεγαλείο: μια παλαιωμένη exclusive Βουργουνδία σε Magnum, σίγουρα ελκύει τα βλέμματα. Αν μάλιστα προέρχεται από διακεκριμένο αμπελοτόπι όπως το περίφημο Clos des Ursules, η σιγή ακολουθεί την έκπληξη.

 

Έτσι είναι οι σπουδαίες Βουργουνδίες: δεν πίνεις ετικέτα, πίνεις terroir! Για αυτό και οι ετικέτες πληροφορούν κυρίως για την προέλευση του πολύτιμου καρπού αυστηρά. Θεωρείται δεδομένο κατά έναν περίεργο τρόπο από τους Βουργουνδούς, πως όλοι γνωρίζουν τη διάκριση των αμπελώνων τους! Αφού λοιπόν η εξειδίκευση θεωρείται αυτονόητη, στις ετικέτες δεσπόζουν κυρίως τα ονόματα των διάσημων χωριών ή και των αμπελώνων τους! Καλώς ή κακώς, ο παραγωγός στερείται αίγλης, καθώς δημιουργός του κρασιού νοείται η γη!

Όταν επιλέγεις Βουργουνδία, γεύεσαι ένα κομμάτι γης. Στην καρδιά της εξωτικής οινικής Γαλλίας, από την ακριβότερη γη στον κόσμο(!), το μέτρο ποιότητας ορίζεται με κριτήριο τη θεσπισμένη κατάταξη των αμπελώνων βάσει των επιδόσεων του terroir. Είναι δε έτσι κατακερματισμένη η γη, οριοθετημένη σαν ψηφιδωτό, με τους αμπελώνες να παράγουν κρασιά αξίας ανάλογα με τον χαρακτηρισμό τους. Τα ψηφία των τιμών απόκτησης μιας φιάλης, αυξάνονται αναλόγως της φήμης και της ιεράρχησης του αμπελώνα. Επενδυτικά κρασιά γεννιούνται εδώ, με τους μεγάλους διάσημους αμπελώνες να οδηγούν το ράλλυ των τιμών!

Το Clos des ursules, αποτελεί ένα περιτειχισμένο εκλεκτό αμπελοτεμάχιο στο φημισμένο χωριό Beaune. O Louis Jadot αποτελεί τον μοναδικό ιδιοκτήτη του, άρα αποτελεί έναν monopole αμπελώνα, πρόσθετο στοιχείο σπανιότητας! Πρόκειται για ένα premier cru που εντοπίζεται στα νότια της ζώνης πρωτοκλασάτων αμπελώνων της Beaune. H παραγωγή μικρή, ενώ συχνά θεωρείται πως προσφέρει το καλύτερο κρασί του ευρύτερου αμπελώνα vignes franches στον οποίο εντάσσεται, με μια από τις καλύτερες εκφράσεις pinot noir ολόκληρου του χωριού! Αν ληφθεί υπόψιν πως όλη η εσοδεία 2007 εμφιαλώθηκε μόνο σε 5866 magnum φιάλες (!), για τον εορτασμό της επετείου συμπλήρωσης 150 ετών από την απόκτηση του αμπελοτεμαχίου το 1826, δικαιολογείται το τριψήφιο νούμερο του αντίτιμου για την πρόσβαση στο κρασί των αγγέλων!

 

 

Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Γκρενά χρώμα μέτριας έντασης με πορτοκαλί ανταύγειες. Η μύτη ζαλίζει. Ο κατάλογος των αρωμάτων ατελείωτος. Καμία υπερβολή. Πληρότητα. Διαδοχικά κύματα αρωμάτων από χαρακτηριστικές κρεάτινες αναφορές, ποτ πουρί και κουτί πούρων, μαζί με άφθονο tobacco, θυμάρι και υπογραμμισμένη ορυκτότητα, τυλίγουν την ώριμη φράουλα και το μπλε φραγκοστάφυλο. Γοητευτικές νότες εξέλιξης με “ανάσες” βρεγμένης γης κι έντονα γήινα στοιχεία ξεμυαλίζουν!Στο στόμα ολοκληρώνεται ο θρίαμβος! Ξηρό, με μέτριο προς γεμάτο σώμα, τονισμένη οξύτητα και μπόλικες τανίνες με μέλλον! Η γευστική παλέτα ελαφρώς πικάντικη, με έντονες γεύσεις ξηρών καρπών και δρυός, τριμμένου γαρίφαλου και όμορφου φασκόμηλου. Γεύσεις μανιταριών συνοδεύουν τα σκουρόχρωμα μούρα του δάσους, αλλά και της νόστιμης ώριμης φράουλας. Φίνα επίγευση διαρκείας, καπνιστή, ανθική και γήινη.

Όλο το Pinot noir βρίσκεται εδώ. Δυναμικό, αρρενωπό, με τη δομή των εκλεκτών δειγμάτων του, προορισμένων για μακρόχρονη παλαίωση. Εντύπωση προκαλεί η καθαρότητα και η ακρίβεια των στοιχείων που το απαρτίζουν, σε μια ολοκληρωμένη σύνθεση όπως αρμόζει σε ένα κρασί πραγματικής ράτσας! Αξίζει να αναφερθεί πως δε φοβάται το βαρέλι, το οποίο είναι έντονα παρόν χωρίς να επιβάλλεται, αλλά υιοθετείται αποφασιστικά και ψύχραιμα. Η κατανάλωσή του πριν την δεκαετία θα το αδικούσε κατάφωρα, ενώ η δεκαπενταετία φαίνεται να αποτελεί τον ιδανικό χρόνο για τη συγκεκριμένη magnum εκδοχή του.

 

Χρόνος δοκιμής 12/2020

Αξιολόγηση: 93/100

 

PAIRING

Φιλέτο πάπιας καπνιστό, με σάλτσα από αγριομανίταρα.

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική περιουσία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , ,