Logo
ΟΙΝΙΚΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
22 Νοέ 2023

ΟΙΝΙΚΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Η παρουσίαση εκλεκτών οίνων της Αργεντινής σε μουσείο τέχνης, σε μια λαμπερή βραδιά στην κατάφωτη πινακοθήκη Πειραιά, αποτελεί σημαίνον γεγονός για τον πολιτισμό. Η ευγενική πρόσκληση από την πρεσβεία της Αργεντινής, υπεύθυνη για την εξαιρετική πρωτοβουλία της διοργάνωσης, αποτέλεσε εφαλτήριο για την ανάδειξη της οινολογικής πράξης της Αργεντινής, μιας χώρας που έχει επισήμως θεσπίσει ως εθνικό ποτό της το κρασί. Το πλούσιο μορφολογικό ανάγλυφο, η ποικιλία εδαφών και κλιμάτων, καθώς και οι έντονες υψομετρικές διακυμάνσεις, δημιουργούν ένα πολύτιμο ψηφιδωτό οινικής δημιουργίας. Η σημαντική παράδοση της οινοποίησης, η συστηματική ενασχόληση ως τώρα παρά τις ακραίες συνθήκες και η ενδελεχής εμβάθυνση στο τερουάρ, έχουν αποδώσει καρπούς, οι οποίοι μετουσιώνονται σε κορυφαία κρασιά. Δοθείσης ευκαιρίας, το winetaster επέλεξε και παρουσιάζει εξέχοντα κρασιά διαφόρων ποικιλιών, με κοινό παρονομαστή την υψηλή ποιότητα και τον αδαμάντινο χαρακτήρα!

 

 

Editor’s pick

 

Εl Εnemigo Bonarda 2020

Το κρασί που σύστησε την ποικιλία της bonarda στο ελληνικό κοινό, δεν κέρδισε τυχαία μια περίοπτη θέση στην καρδιά του! Ένα διαχρονικά γενναιόδωρο κρασί, σταθερής ποιότητας, που κρατά τον λόγο του. H χρονιά 2020, του χάρισε πλούσιο φρούτο, τονίζοντας ευχάριστα την πληθωρική του διάσταση, με αξιόλογη συμπύκνωση επιδοτούμενη από το παμπάλαιο αμπελοτόπι esperanza ηλικίας 150 ετών! Γεύσεις σοκολάτας με κόκκινα πιπέρια, βιολέτες και βατόμουρα. Ιδανική εναλλαγή αλμύρας και γλυκύτητας στο στόμα, με χωνεμένη αλκοόλη και οξύτητα να οδηγούν στην απόλυτη ισορροπία. Αριστοτεχνικό φινίρισμα σε foudres ώστε να διατηρείται ακέραιος ο φρουτώδης χαρακτήρας. Αν συνεκτιμηθεί πως εμφιαλώνεται σε περιορισμένο αριθμό μόλις 800 φιαλών, είναι πραγματική τύχη που o pocket rocket του Alejandro Vigil εισάγεται στη χώρα μας. Με τιμή εισιτηρίου λίγο πάνω από τα €20, είναι σαν να εξασφαλίζεις θέση σε διαστημόπλοιο για τη σελήνη την black friday! (91/100)

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Viña Cobos Bramare 2017 

Μονοποικιλιακό Cabernet Sauvignon ράτσας, από το Lujan de Cuyo της Mendoza και έναν παραγωγό που ανατρέφει στην κάβα του μεγαθήρια! Υπέροχη εκφραστικότητα, ήδη ανοιχτό κι εκδηλωτικό, λεπτομερές και αρχοντικό, κατακτά τις αισθήσεις από την πρώτη κιόλας επαφή. Πηγαία πολυπλοκότητα που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την εξέλιξη που «γράφει» ήδη στο εκλεπτυσμένο σύνολο μοναδικά. Τυπικό, χαρισματικό και ισορροπημένο, μπορεί να καταναλωθεί από τώρα ευχάριστα μαζί με μια ψητή ζουμερή πικάνια, καθώς η δομή του είναι τέτοια και οι ποιότητές της ανάλογες ώστε να το επιτρέπουν. Για τους λάτρεις των πολυτελών cabernet και των αμαρτωλών pairings! Τιμή: €60 (92/100)

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Colome Altura Maxima pinot noir 2020

Επαρχία Salta, 3111 μέτρα υψόμετρο! Ακραίες συνθήκες, ακραίο pinot noir, ενός από τους υψηλότερους αμπελώνες του κόσμου! Αν δεν κοπεί η ανάσα από έλλειψη οξυγόνου, θα κοπεί από δέος! Κορυφαίες εντάσεις τραγανών κατακόκκινων φρούτων του δάσους, βοτανικών στοιχείων και υπογραμμισμένης ορυκτότητας που μοιάζει με εκτόνωση γαιών, οδηγούν σε ένα pinot noir που προκαλεί δάκρυα στα μάτια. Αέρινο κι αραχνοΰφαντο στο στόμα, σχεδόν φευγαλέο, με δυναμική οξύτητα και μακρά επίγευση φορτισμένη με μοναδική ενέργεια. Άλλη μια τρανταχτή απόδειξη πως η Αργεντινή ανήκει επισήμως στους κορυφαίους παραγωγούς εξεζητημένων pinot διεθνούς κλάσης. Είναι πολλά τα €55 για ένα ταξίδι στο οινολογικό επέκεινα; (94/100)

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Benmarco expressivo 2020 

Χαρμάνι από malbec με λιγοστό cabernet franc (15%) που έρχεται από μακριά. Καταβύθιση στα γαιώδη έγκατα ιστορικών αμπελώνων από κολουβιακά εδάφη του Gualtallary. Ατόφια έκφραση ενός σπάνιου τερουάρ, που ενσαρκώνει ένα μυώδες και συμπαγές κρασί, με πυκνό ώριμο φρούτο και σαφείς ορυκτές νότες, εξαιρετικές ισορροπίες και μακρά επίγευση που μας ταξιδεύουν στα αλαργινά ορεσίβια τοπία της κοιλάδας Uco. Οινική διατριβή. Τιμή: €35 (92+/100)

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Dona silvina reserva malbec 2018 

Η συγκεκριμένη reserva, εκτός από τα πιο λαμπερά malbec που μπορεί να γευθεί κανείς, αποτελεί σίγουρα κι ένα από τα κορυφαία κρασιά της Αργεντινής! Αιθέρια μύτη, με αρωματικό ευκάλυπτο και βάμμα ιωδίου, με σαγηνευτικό και αχανές ορυκτό βάθος, μαγεύει όποιον τυχερό αγγίξει το ιερό δισκοπότηρο της. Ο ορισμός της «εκλεπτυσμένης δύναμης». Αλμύρα στο στόμα, απόλυτη ταύτιση με το terroir που μοιάζει να στραγγίζεται κυριολεκτικά και υψηλής τεχνικής δομή χωρίς κενά. Συγκινητική η μελωδία της γεύσης όπως μεταφέρεται μέσα από τις εμποτισμένες ρίζες των αυτόριζων αιωνόβιων αμπελώνων 120 ετών! Η μακρά επίγευση μοιάζει με θρίαμβο που υποχρεώνει σε βαθιά υπόκλιση. Άρτιο, ολοκληρωμένο, φτιαγμένο για μεγάλες συγκινήσεις. Αξίζει και το τελευταίο από τα €75 που αξιώνει. (94/100)

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , , , ,