Logo
ΓΛΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
27 Δεκ 2018

ΓΛΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Οι γιορτές αποτελούν μια καλή αφορμή να ανακαλύψουμε την πιο γλυκιά κατηγορία κρασιών που θα μας συνοδεύει ευχάριστα όλο το χρόνο.

 

Γιορτή χωρίς γλυκό δε γίνεται και μέρες που είναι αδράξαμε την ευκαιρία να σας γλυκάνουμε με μια επιλογή κρασιών που θα μπορούσαν να κλείσουν μεγαλοπρεπώς και το πιο λουκούλλειο γεύμα. Τα επιδόρπια κρασιά αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους, παράγονται με διάφορες μεθόδους και απαντώνται σε διάφορα στυλ. Χάρη σε μια ποσότητα υπολειπόμενων σακχάρων που διατηρείται ηθελημένα μετά τη ζύμωσή τους, αποκτούν ιδιαίτερη γλύκα και γοητεία. Μπορούν να προέρθουν από την οινοποίηση διαφόρων ποικιλιών και να δεχτούν ποικίλες επεμβάσεις κατά την οινοποίησή τους που θα καθορίσει εν πολλοίς το τελικό αποτέλεσμα.

Τα καλύτερα δείγματα γλυκών κρασιών συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σπανιότερα κρασιά και απολαμβάνουν δικαίως τη θέση τους στα μεγάλα κρασιά του κόσμου. Μπορεί το Bordeaux να φημίζεται για ορισμένα από τα σπουδαιότερα δείγματα γλυκών κρασιών, με τις περιοχές Sauternes και Barzac να διατηρούν τη φήμη τους αλλά και η Ελλάδα δικαιούται να είναι υπερήφανη για πολλά και εξαιρετικά γλυκά κρασιά που χαίρουν εκτίμησης για την ποιότητα τους ανά τον κόσμο. Διαλέξαμε ορισμένα εξ αυτών και τα προτείνουμε με γλυκούς πειρασμούς που δε θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

 

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κτήμα Μερκούρη Belvedere / Malvasia aromatica

Κομψό αρωματικό κρασί με έκφραση γλυκών μελωμένων εσπεριδοειδών που επιζητούν αφράτο σιροπιαστό ραβανί, πορτοκαλόπιτα και φίνες crepes suzzete.

 

Παρπαρούση μαυροδάφνη Reserve / Μαυροδάφνη Πατρών

Πρόκειται για μια προσεγμένη οινοποίηση που συνοδεύει περίτεχνα γλυκά στα οποία κυριαρχεί η μαύρη σοκολάτα. Σοκολατίνα ή προφιτερόλ μαύρης σοκολάτας μαζί με ένα δροσερό ποτήρι από αυτή την εξαίσια μαυροδάφνη ξεσηκώνουν τις αισθήσεις.

 

 

ΣΑΜΟΣ

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ NECTAR / Μοσχάτο Σάμου

Το κρασί – πρεσβευτής της όμορφης Σάμου συνεχίζει σταθερά και αδιάλειπτα να υπερασπίζεται τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην κατηγορία. Σύμβολο ποιότητας, διατηρεί ψηλά τον πήχη προσφέροντας συνεχώς συγκινήσεις. Κλασική αξία στο είδος του, ολοκληρωμένο και σαγηνευτικό, διεθνώς αναγνωρισμένο. Pancakes με σιρόπι καραμέλας, σταφίδες και ξηρούς καρπούς το αγαπούν, ενώ και τα δυο μαζί εμείς τα λατρεύουμε.

 

NOPERA EPITOME

Ένα κρασί δεξιοτεχνίας και υπεροχής, με φινέτσα και δύναμη που θα μπορούσε να συνοδέψει το καλύτερο πούρο της συλλογής σας. Αποτελεί ουσιαστικά ένα εμπνευσμένο χαρμάνι προερχόμενο από μίξη επιλεγμένων κρασιών από διαφορετικά βαρέλια και χρονιές. Πρόκειται αναμφίβολα για την επιτομή του Σαμιώτικου επιδόρπιου κρασιού.

 

 

 

 

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Σιγάλας vinsanto / Ασύρτικο – αηδάνι

Ο Σιγάλας καταφέρνει να μεγαλουργήσει με το ασύρτικο τόσο στις ξηρές όσο και στη γλυκιά εκδοχή του. Πολύπλοκο και πλούσιο το vinsanto του, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και με απόλυτη έκφραση του terroir. Γλυκά σοκολάτας με ξηρούς καρπούς ή πετιμέζι θα ταιριάξουν ιδανικά, εναλλακτικά μια μουσταλευριά με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και κανέλα θα αποτελέσει επίσης αρμονικό ταίρι.

 

Κτήμα Αργυρού vinsanto 12 ετών / Ασύρτικο – αηδάνι – αθήρι

Ένα πραγματικό ελιξίριο που αποτελεί εμπειρία για όποιον το δοκιμάζει. Δίπλα σε μια αυθεντική tiramisu είναι αποκάλυψη, αλλά και απλά αποξηραμένα σύκα με επικάλυψη σοκολάτας μαζί του είναι απλώς συγκλονιστικά.

 

 

 ΚΡΗΤΗ

Boutari Ιουλιάτικο / Λιάτικο

Ένα καλοφτιαγμένο κρασί που αναδεικνύει με επιτυχία τη γλυκιά πλευρά της γοητευτικής και ανερχόμενης κρητικής ποικιλίας. Μελομακάρονα, καρυδόπιτα και Τarte tatin βρίσκουν τον ιδανικό κρητικό παρτενέρ κλέβοντας την παράσταση.

 

 

  ΚΑΡΥΣΤΟΣ

 Kτήμα Μοντοφώλι

Εξαιρετικό αιγαιοπελαγίτικο blend από λιάτικο-ασύρτικο-αηδάνι-αθήρι. Ώριμο, σύνθετο και ισορροπημένο. Μια πάστα φλώρα με μαρμελάδα πορτοκάλι, θα απογειώνεται σε κάθε γουλιά.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: ,