Logo
LA RIOJA ALTA VINA ARANA 2009
8 Ιαν 2019

LA RIOJA ALTA VINA ARANA 2009

Post by Δημήτρης Βίγλης

Εν έτει 1890, πέντε οικογένειες από τη Rioja καθώς και βάσκων αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κάνουν πραγματικότητα το κοινό τους οινικό όραμα ιδρύοντας τη Sociedad vinicola de la Rioja Alta. Από τότε αρχίζει να εκτυλίσσεται η αφήγηση της ιστορίας ενός εκ των εκλεκτότερων συνεταιριστικών οινοποιείων της Ισπανίας. Με δυναμισμό, μεθοδική δουλειά και πίστη, ταύτισαν εξαρχής το όνομα της νέας εταιρίας με το όνομα της ευρύτερης περιοχής στην οποία ανήκαν, τη Rioja Alta. Μία από τις τρεις υποπεριοχές της Rioja που παράγεται πιστοποιημένο κρασί απέκτησε ένα σημαντικό εκπρόσωπο, η κίνηση απέδωσε και η φήμη ακολούθησε.

Με παραπάνω από έναν αιώνα ζωής πλέον, το οινοποιείο φημίζεται για την εξαιρετική συλλογή διακεκριμένων ετικετών με πρωταγωνιστή την ποικιλία tempranillo. Κατά την πάροδο του χρόνου όλα τα διαθέσιμα μέσα εξελίχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να αναδειχθεί η κορωνίδα ποικιλία της Rioja επιτυχώς. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ίδρυση ιδιόκτητης βαρελοποιίας για να διατηρείται καλύτερα ο ποιοτικός έλεγχος και τις μεγάλες περιόδους ελεγχόμενης παλαίωσης των κρασιών πριν την κυκλοφορία τους. Χωρίς να εκλείψει ποτέ η μέριμνα για συνεχή ανανέωση και ο σεβασμός στην παράδοση, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα παράδοση. Το 2015 η οινοποιία γιόρτασε περήφανα τα 125 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης προσφοράς της.

Η ετικέτα της δοκιμής μας, η Vina Arana παρουσιάζεται για πρώτη φορά το 1974 και αποτελείται κυριώς από tempranillo με μια μικρή προσθήκη mazuelo της τάξεως του 5%. Με συνολική παλαίωση τριών ετών σε βαρέλια που κατασκευάζονται in-house όπως αναφέραμε, προκύπτει ένα όμορφα εξελιγμένο κρασί με τη σφραγίδα της ισπανικής παράδοσης και αρκετά ολοκληρωμένο.

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Όψη διαυγής με βαθύ γκρενά χρώμα. Μύτη καθαρή, υψηλής έντασης και ιδιαιτέρως πολύπλοκη. Μεταξύ πολλών διακρίνονται αρώματα ώριμων φρούτων άψογης φαινολικής ωριμότητας (δαμάσκηνο, βύσσινο), δεντρολίβανο, βιολέτα, φρέσκο μανιτάρι και νότες καφέ. Μύτη με συγκέντρωση και φίνα εξέλιξη. Στόμα ξηρό, με μέτριο προς γεμάτο σώμα που συνοδεύεται από αντίστοιχη οξύτητα, ένταση και υπέροχες τανίνες βελούδινης υφής. Και στο στόμα έχουμε πλούσιες γεύσεις από μαύρο και κόκκινο φρούτο, μαύρη σοκολάτα, βότανα και μαύρο πιπέρι. Γήινο τελείωμα με μακρά επίγευση και καθαρό μανιτάρι. Απόλυτα ισορροπημένο κρασί, με πολυτελές φινίρισμα και με καθαρότητα στην έκφραση. Πρόκειται για εξαιρετικό δείγμα παραδοσιακής Rioja, έτοιμη να καταναλωθεί τώρα προσφέροντας εγγυημένη απόλαυση.

 

Χρόνος δοκιμής: 12/2018

Αξιολόγηση: 92/100

 

PAIRING

Κυνήγι κόκκινου κρέατος σε γλάσο κρασιού και ραγού από ποικιλία μανιταριών.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,