Logo
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ FUME 2015
23 Οκτ 2019

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ FUME 2015

Post by Δημήτρης Βίγλης

Ένα γήινο σαββατιανό, άξιος πρεσβευτής της ποικιλίας.

 

Τι κάνει μια ποικιλία να βγει από την αφάνεια, να συστηθεί ξανά και να κερδίσει τελικά τις εντυπώσεις; Το παρελθόν αδίκησε φανερά το σαββατιανό. Μα η αναγέννησή του είναι γεγονός, η καλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα αποδίδει καρπούς και το στοίχημα φαίνεται πως κερδίζεται. Τίποτα πια δε θυμίζει τα κρασιά του παρελθόντος, με την ασάφεια και την απλοποίηση μιας ποικιλίας που φανερά πλέον υποτιμήθηκε. Ο λόγος για το σαββατιανό που δεν κατάφερε απλώς να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, αλλά κέρδισε το σεβασμό ως ανερχόμενη και υπολογίσιμη δύναμη.

Αν ακόμη θεωρεί κανείς πως είναι υπερβολή να ξεχωρίζει αυτή η ποικιλία, αρκεί να δοκιμάσει αυτό το ολοκληρωμένο fumé του 2015. Μετά από αυτό, όχι μόνο αλλάζει γνώμη, αλλά όσο κρασί και να έχει το ποτήρι του, είναι λίγο! Σε αυτή την περίπτωση, το πάλαι ποτέ «ταπεινό» σαββατιανό, φορά ενδυμασία ευγενούς και συστήνεται με αυτοπεποίθηση, κάνοντας τους αμφισβητίες του να κοκκινίζουν από ντροπή! Αξίζει δε να τονιστεί πως η ποικιλία αυτή ωριμάζει εξαιρετικά, αναδεικνύοντας πλούσιο flavor που παραπέμπει σε εκφράσεις κρασιών με το διπλάσιο τουλάχιστον κόστος. Το απόλυτο value for money κρασί φτιάχνεται από σαββατιανό. Μία από τις κορυφαίες εκδοχές του σε εξελιγμένη μορφή αποτελεί το fumé που μοιραζόμαστε μαζί σας.

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Εξελιγμένο χρυσό χρώμα μέτριας έντασης. Μύτη έντονη, πολυδιάστατη και περίτεχνη. Υπέροχα αρώματα λευκής τρούφας, δρυός και κερήθρας πλέκονται με εκείνα των ώριμων λευκών ανθών, του μελιού, της κρέμας, της βενζίνης αλλά και του υπερώριμου περγαμόντου. Εξελιγμένη και όμορφα συμπυκνωμένη. Στόμα ξηρό, μετρίου όγκου, μέτριας οξύτητας και λιπαρής υφής. Έντονα ορυκτό, με τη βενζίνη να συναντά τον καπνό, τους ξηρούς καρπούς, το κυδωνόπαστο και το σιροπιαστό γλυκολέμονο, καταλήγοντας σε βουτυρένια επίγευση μακράς διάρκειας που χαρακτηρίζεται από γεύσεις από ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών και χαμομηλιού.

Εδώ έχουμε ένα σαββατιανό φαγητού, ένα σοβαρό γαστρονομικό κρασί με εκπληκτική εξέλιξη στον χρόνο, ο οποίος του φέρθηκε γενναιόδωρα. Μια ποικιλία που αποδεδειγμένα πλέον παλαιώνει και συνυπάρχει αρμονικά με το βαρέλι με το οποίο συμπληρώνεται. Καλοδουλεμένο, ισορροπημένο και έτοιμο να καταναλωθεί τώρα.

 

Χρόνος δοκιμής: 09/2019

Aξιολόγηση: 91/100

 

PAIRING

Κρεμώδες ριζότο λευκής τρούφας.

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,