Logo
ΣΑΡΡΗ PANOCHORI OLD VINES ROBOLA 2021
19 Ιούλ 2023

ΣΑΡΡΗ PANOCHORI OLD VINES ROBOLA 2021

Post by Δημήτρης Βίγλης

Στο panochori αντάμωμα, στα παλιά τ’ αμπέλια, με τους αέρηδες στην εμπασιά, στα ψηλά στα δύσβατα, κει που κάθεται η πιο ωραία θέα! Για κρασί, για του θέρους τη γιορτή, θα συναντηθούμε. Μπροστά στην κρήνη του Σαρρή που κερνά ολόχαρη ρομπόλα δροσερή, εκεί θα κοιταχτούμε. Κι αν ξεχαστούμε από τη λαχταριστή ομορφιά, αν παρασυρθούμε από τα πολύμορφα κύματα της ξακουστής ποικιλίας, δεν θα χαθούμε. Σαν γείρει η ώρα η καλή πάνω στο Ιόνιο, θα γυρέψουμε πάλι τις μνήμες που μας έφεραν ως εδώ. Θα αντλούμε δύναμη από αυτές, να νικούμε τα στενάδια του καιρού. Με τον Σαρρή, με το κρασί του, με τον ήλιο τον θεραπευτή, σβήνουμε στον ορίζοντα χωρίς επιστροφή!

Βίρα τις άγκυρες για τις κυανές πλαγιές του Αίνου, βαμμένες με το Ιόνιο χρώμα! Βίρα για μοναδικές απολαύσεις ανέγγιχτες, πλασμένες από το οινοποιείο Σαρρή στον Φαγιά Κεφαλληνίας, εκεί όπου σε υψόμετρο 800 μέτρων, ο έμπειρος sommelier Πάνος Σαρρής δημιουργεί με την αισθητική του γαστρονόμου. Οπαδός της «φυσικής οινοποίησης», διασώζει ατόφιο το δυναμικό των γηγενών ποικιλιών του νησιού, εστιάζοντας στην αυθεντικότητα, την οποία και ενσωματώνει με αριστοτεχνικό τρόπο στα κρασιά του, ιδιαιτέρως όμως στη μονάκριβη του ρομπόλα από παλαιά κλήματα. 

Ρομπόλα που λυγίζει την ανάσα! Στην εκλεκτή του οινοποίηση, ο Σαρρής συνδυάζει την άκοπη όψη της ευθυτενούς έκφρασης της ποικιλίας, με μια ευγενική κούρα που εξασφαλίζει την καθαρότητα της αποτύπωσής της. Ο πολύτιμος καρπός των παλαιών αμπελιών από το αμπελοτεμάχιο «panochori», ζυμώνει με γοητευτικές και ταιριαστές γηγενείς ζύμες, ωριμάζει για έξι μήνες στη δεξαμενή, ενώ η επιλογή της ήπιας παρέμβασης δεν εκθέτει το εγχείρημα. Γεγονός αξιοσημείωτο, καθώς η διαχείριση αυτή απαιτεί επίγνωση και αποτελεί αληθινή πρόκληση όταν το ζητούμενο είναι η αποκάλυψη της επίδρασης του terroir πάνω στην ποικιλία και όχι το οινολογικό ύφος. Το αποτέλεσμα δικαιωτικό. Η ρομπόλα αποκτά έναν πρωτόγνωρα αριστοκρατικό αέρα χωρίς να χάνει την ψυχή της, διατηρώντας ακέραιο το ποιόν και τα χαρακτηριστικά της καταγωγής της.

 

 

Η Κεφαλονιά του Σαρρή / Φωτό.: winetaster.gr

 

 

 

Ρομπόλα από το Panochori 

 

Μέτριο λεμονί χρώμα. Η πιπεράτη μύτη, ένα μνημείο ορυκτότητας, με χαρακτήρα και εξωστρέφεια όλο δυναμισμό, αντλεί από τον ορυκτό πλούτο του διαλεχτού υπεδάφους. Μαζί με το διάχυτο μπαρούτι, το ιώδιο παρόν σφραγίζει τη νησιωτική προέλευση, με ζωντανές μεταφορές εξορμήσεων σε ερημικές ακτές. Ο ιδιαίτερος αυτός ιδιωματισμός ενισχύεται επιπλέον μέσω της εύστοχης ευγενούς οξείδωσης και των εξαιρετικών πικάντικων γηγενών ζυμών, το όνομα των οποίων θα έπρεπε να αναγράφεται στη φιάλη τιμητικά! Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εμπλουτίζεται το αρωματικό προφίλ, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι μετρημένες αναγωγικές πινελιές με το «μπρουτάλ πρόσημο». Ώριμο κίτρο, φλούδες από μανταρίνι, ζουμερά ροδάκινα, αλλά και νότες ρίγανης και αποξηραμένου δυόσμου, ολοκληρώνουν μια άκρως ενδιαφέρουσα εικόνα.

Το στόμα μετρίου όγκου, με ανάγλυφη την ορυκτή αίσθηση κι εδώ, μοιάζει να ερωτοτροπεί με το θαλασσινό στοιχείο. Το μετριασμένο αλκοόλ «σκύβει» χαμηλά, επιτρέποντας στις γεύσεις περγαμόντου, πεπονόφλουδας και άγουρου γκρέιπφρουτ να αναδειχθούν, ενώ η επαρκής οξύτητα (μέτρια+) διατηρεί επιτυχώς τη φρεσκάδα. Ήπια οξειδωτική αίσθηση, μαζί με ζυμάρι κι εξωτικά λευκά άνθη. Η επίμονη επίγευση κυριαρχείται από σφριγηλό νεκταρίνι και φρέσκο ανανά, διατηρώντας λίγη από την πίκρα του γκρέιπφρουτ.

Μια ρομπόλα εστιασμένη στην αγνή απόδοση της έκφρασης του terroir. Τα παλαιά κλήματα αξιοποιούνται πλήρως προς αυτή την κατεύθυνση, καθορίζοντας το αποτέλεσμα σε μύτη και στόμα. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η απόδοση τους δεν είναι δεδομένη. Το σεβαστό φρούτο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, δείχνει πως τα αμπέλια διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το υψόμετρο και η επαφή με τη θάλασσα, συνδράμουν ανακουφιστικά. Η περιορισμένη θείωση δε, δείχνει να υιοθετείται με σαφές σκεπτικό που επικοινωνεί με την αφιλτράριστη εμφιάλωση. Ιδανικό συνοδευτικό το χταπόδι και τα ψητά φρέσκα καλαμάρια στα κάρβουνα, με λαδολέμονο και άγρια ρίγανη. (91/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,