Logo
ΡΑΨΑΝΗ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ 2013
7 Δεκ 2022

ΡΑΨΑΝΗ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ 2013

Post by Δημήτρης Βίγλης

Το κρασί της χρονιάς, σαν έρωτας με την πρώτη ματιά, δεν αφήνει κενά, ούτε ερωτηματικά. Δεν τάζει χωρίς να πραγματοποιεί. Δεν απαιτεί, εμπνέει. Έρωτας που μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη αγάπη. Το κρασί που κατάφερε να ακυρώσει τη στενή λογική, να υπερπηδήσει και το τελευταίο εμπόδιο με επιτυχία, αφιερωμένο ολοκληρωτικά στην εξασφαλισμένη απόλαυση, κατάγεται από τον ελληνικό βορρά. Το ερυθρό που ξεχώρισε στις δοκιμές του winetaster για φέτος, δεν είναι άλλο από τη Ραψάνη Χρυσοχόου 2013.

Η λογική απλή: εντοπισμός της εξαιρετικής δουλειάς χωρίς συμβιβασμούς και παρωπίδες. Έτσι επιλέχθηκε το κρασί της χρονιάς 2022 και κάθε χρονιάς! Κρασί χαμηλού προφίλ ή όχι, αδιαπραγμάτευτα όμως υψηλής αξίας, προσιτό οικονομικά για να απευθύνεται σε όλους χωρίς διακρίσεις. Διακριτή ποιότητα, μεράκι στην οινοποίηση και τίμια έκφραση, ώστε να λάμπει στο ποτήρι! Κρασί ελληνικό που τιμά τα εδάφη και την καλλιτεχνία των παραγωγών μας. 

Η μικρή, πλην άκρως χαρισματική ζώνη της Ραψάνης, φωτισμένη οινολογικά, διαπρέπει αξιοκρατικά. Με επίκεντρο το εμβληματικό ξινόμαυρο το οποίο και ενσωματώνει βάσει νόμου σε χαρμάνι συναποτελούμενο από τις ποικιλίες σταυρωτό και κρασάτο, προσφέρει ολοκληρωμένα και πολυδιάστατα οινικά σύνολα. Η Ραψάνη Χρυσοχόου αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα δημοκρατικού και κομψότατου blend, που χωρίς να κομπάζει, ταράζει τα ύδατα της απόλαυσης. Στην τιμή των μόλις €12, μάλλον είναι καλύτερα να την προμηθευτούμε σε εξάδες! 

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

 

Κρασί της χρονιάς 2022

 

Συναρπαστική μύτη υψηλών εντάσεων και δυνατών συγκινήσεων! Η επιτομή της εκφραστικότητας, με πολυπλοκότητα τέτοια που επιτρέπει στα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν να διακρίνονται με σαφήνεια και χάρη! Φρούτο διαυγές, κρουστό και καλογυαλισμένο, όλο φρεσκάδα και νεύρο, ξεχειλίζει από το ποτήρι! Ζουμερές αγριοφράουλες με τα κοτσάνια τους, πολύχρωμα crunberries, καμφορά και φρέσκα βότανα, ξεμυαλίζουν! Το στόμα πλήρως συγχρονισμένο με τη μύτη, με μέτριο σώμα που σηκώνει όμως έναν ελέφαντα στις μύτες των ποδιών του! Υψηλή οξύτητα κοφτερή, χωρίς όμως να ενοχλεί, και υπέροχες λεπτόκοκκες (μέτριες+) τανίνες, ώριμες, μεταξένιες, παραδίδουν μαθήματα τεχνογνωσίας. Μέτρια η αλκοόλη ποσοτικά, άψογα χωνεμένη, δείχνει κι αυτή προς την κατεύθυνση της απόλυτης φινέτσας. Η χρήση δρυός μαεστρικά διαχειρισμένη, φαίνεται να επιτηρεί το σύνολο από απόσταση. Μια μοντέρνα Ραψάνη, άκρως θηλυκή και υπέροχα ισορροπημένη, που είναι αδύνατον να της αντισταθεί κανείς. Πίνεται υπέροχα εδώ και τώρα ως και το κλείσιμο της δεκαετίας της. (92/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , ,